ΦΑΓΗΤΟ

To ψάρι, ο Τραβόλτα και οι δίδυμοι μάγοι

Η νέα ψαροταβέρνα των δίδυμων ιδιοκτητών του Περιστεριώτικου Base Grill έχει ανοίξει εδώ και δυο μήνες. Αλλά κουβαλάει ιστορία δεκαετιών. 

‘Το ψάρι το ξέρουμε καλύτερα. Για αυτό ασχοληθήκαμε με το κρέας, επειδή ήταν πρόκληση για εμάς’, ήταν η απάντηση που δίνουν οι δίδυμοι αδελφοί Λιάκου, γεννημένοι στην ψαρομάνα Χαλκίδα, όταν τους ρωτάνε γιατί επέλεξαν πρώτα να δημιουργήσουν το ναό του κρέατος, ονόματι Base Grill. Και μετά να ενδώσουν στις ψαρικές ρίζες τους, ανοίγοντας –150 μέτρα πιο πέρα- το Τραβόλτα.

Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να τρως κρέας από τα χεράκια των αδελφών Λιάκου (τα οποία μετά θέλεις να φιλήσεις από ευγνωμοσύνη) είναι λογικό να περιμένεις κάτι εξίσου εξαιρετικό και από το νέο τους εγχείρημα.

Άλλωστε το όνομα του Λάκη του Τραβόλτα, προς τιμήν του οποίου και ονομάστηκε η ψαροταβέρνα, είναι βαρύ και ιστορικό στην περιοχή. Πρόκειται για τον περίφημο ιδιοκτήτη του ουζερί Πηγάδι, γνωστού για τις χορευτικές του ικανότητες στα 80ς σε σημείο που έγινε ταινία που κατέβηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

Οι ενημερωμένοι εραστές του ψαριού έχουν σίγουρα γράψει χιλιόμετρα στο κινηματογραφικό σκηνικό της αυλής του, μέσα στο οικόπεδο με τις καλαμιές. Με αρκετούς από αυτούς να ορκίζονται ότι το τηγάνι του ανάσταινε μέχρι και πεθαμένους.

Το νέο Τραβόλτα, αποτέλεσμα της συνεργασίας των αδελφών με το δεξί χέρι του Τραβόλτα, Ανέστη Λαμπρόπουλο, σέβεται την παράδοση που κουβαλάει. Αλλά την προχωράει αρκετά βήματα πιο πέρα.

Κάτι που γίνεται φανερό ήδη από την στιγμή που θα πρωτοκάτσεις και θα προσγειωθεί μπροστά σου ως μεζές η Πορτογαλέζικη σαρδέλα Lucas, μέσα στο κουτί της. Έτσι για να έχεις κάτι να συνοδεύεις το τσιπουρό σου μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις.

 

Το ξέρω ότι περιμένεις να σου αναφέρω το αντίστοιχο με τις πατάτες με αυγά του Base Grill πιάτο, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις. Αλλά, όπως μου εξηγεί ο ιδιοκτήτης ‘Αυτό ήταν ένα πιάτο που μας πήρε δυο χρόνια να το γεννήσουμε. Άσχετα αν τώρα το βρίσκεις παντού’.

Πάντως φαβορί για την κορυφή είναι ήδη η φρέσκια σουπιά με μαύρο μελάνι, μια πανδαισία του μαύρου που θα σε κάνει να τα βλέπεις όλα άσπρα.

Ενώ νέα πιάτα γεννιούνται καθημερινά. Ενδεικτικά σου αναφέρω κάποια στανταράκια όπως ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο Τρικαλινού, σαγανάκι με γαρίδες και ντομάτα, χταπόδι με σαφράν και ξύδι από ρόδι μαζί με παντζάρια. Και φυσικά οτιδήποτε ξεφουρνίσει η θεϊκή σχάρα του μαγαζιού. 

 

Το ότι τα ψάρια είναι ολόφρεσκα, είναι κάτι πέρα για πέρα αυτονόητο. Για αυτό φροντίζουν τα καΐκια με τα οποία συνεργάζεται το μαγαζί, τόσο στην Αθήνα, την Χαλκίδα όσο και την Κάλυμνο.

Εδώ επίσης θα βρεις χύμα κρασιά, καθώς επίσης και επιλεγμένες ετικέτες από ούζο. Για την ακρίβεια η επιλογή στα  ούζα γίνεται αυτή την στιγμή που μιλάμε. Άρα το πιο σωστό είναι να πω ‘Προσεχώς πάνω από 80 ετικέτες ούζο’.

Όσον αφορά την τιμή, κάτι που μας καίει και μας παρακαίει  αυτή την περίοδο,  τα αδέλφια μου εξήγησαν ότι ο μέσος όρος κινείται γύρω στα 25 ευρώ, λογικότατο δηλαδή για ψάρι. Και ότι το μαγαζί σερβίρει και μικρό και μεγάλο ψάρι. Άρα μπορεί να το πληρώσει ο καθένας.

(Τραβόλτα, Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719.222, ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ).