Το σαγανάκι αναδείχθηκε ως το καλύτερο πιάτο με τυρί στον κόσμο
- 4 ΝΟΕ 2024
Η ελληνική κουζίνα φιγουράρει αρκετά συχνά στο Taste Atlas, καθώς οι χρήστες του δημοφιλούς γαστρονομικού οδηγού δείχνουν συχνά την πρότιμησή τους σε κλασικά πιάτα και προϊόντα της χώρας.
Πρόσφατα, η μπουγάτσα Σερρών έλαβε διεθνή αναγνώριση καθώς βρέθηκε στην 11η θέση με τα καλύτερα πρωινά στον κόσμο, ενώ την περασμένη χρονιά τα τρίγωνα πανοράματος είχαν ανακηρυχθεί ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό παγκοσμίως.
Τα ελληνικά τυριά αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους, και δεν είναι λίγες οι φορές που τα Π.Ο.Π προϊόντα έχουν ξεχωρίσει σε διακρίσεις ανά τον κόσμο, με τον εν λόγω οδηγό να συμπεριλαμβάνει το 2022 στις λίστες του δεκατρία ελληνικά τυριά.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το Taste Atlas ξεχώρισε τώρα ένα ελληνικό πιάτο με τυρί, αναδεικνύοντάς το ως το καλύτερο παγκοσμίως. Ο λόγος για το περίφημο σαγανάκι, το οποίο έλαβε βαθμολογία 4.6 με άριστα το 5.
Σύμφωνα με τον οδηγό, το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. «Το τυρί μπορεί επίσης να παρασκευαστεί μόνο του, χωρίς συνοδευτικά. Στη συνέχεια, τηγανίζεται μέχρι να αποκτήσει τη χαρακτηριστική χρυσή κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγανάκι, ένα μικρό, τηγάνι με δύο λαβές, στο οποίο τηγανίστηκε».
«Στο παρελθόν, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του τοπικού τυριού από τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγάνιζαν διάφορες ποικιλίες τυριού, όπως φέτα, κασκαβάλ ή μανούρι. Παρόλο που διάφορες τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα από πρόβειο γάλα ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάνει το σχήμα του», καταλήγει ο οδηγός.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η provoleta από την Αργεντινή, στην τρίτη το svrljiški belmuž, ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την ανατολική Σερβία και αποτελείται μόνο από τρία συστατικά – τυρί, αλεύρι και λίγο αλάτι και στην τέταρτη το cacio e pepe, ένα από τα πιο νόστιμα και απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Η πεντάδα ολοκληρώνεται με το γεωργιανό χατσαπούρι.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα εξής πιάτα: η βουλγαρική πίτα banitsa, η ιταλική φοκάτσια με τυρί, μία παραλλαγή του χατσαπούρι με τυρί και αυγό (αζαρούλι), το γαλλικό fondue και η quesadilla από το Μεξικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 13η θέση βρίσκεται η τυρόπιτα, στην 25η η τυροκαυτερή και 5 θέσεις μετά, στο νούμερο 30, η σκοπελίτικη τυρόπιτα.