iStock
CLASSIC COCKTAILS

Το Satan’s Whiskers θα σε ταξιδέψει μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες

Ένα φρουτώδες classic cocktail που αξίζει να δοκιμάσεις.

Οι ακριβείς ρίζες του είναι χαμένες στο χρόνο. Μέχρι να βρει το λιμάνι του στο Savoy Cocktail Book ταξίδεψε πολύ. Το σημαντικό όμως είναι ότι τούτο εδώ το cocktail είναι ένα classic που δεν είναι τόσο διάσημο αλλά έχει υπέροχη γεύση. Βγάζει αρώματα και επιγεύσεις πορτοκαλιού ενώ το gin στέκεται εκεί για να σου υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται όλα τα φρουτώδη cocktails να είναι γλυκά. Και το παράδοξο βρίσκεται ακόμα και στο όνομα, αφού τα μουστάκια του σατανά δεν φανταζόσουν ποτέ να έχουν αυτή τη γεύση.

To Satan’s Whiskers εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1930 στο Savoy Cocktail Book στην έκδοση που υπέγραφε ο Harry Craddock. Το The American Bar at the Savoy hotel άνοιξε το 1893 για να σερβίρει cocktails στην υψηλή κοινωνία του Λονδίνου.

Αποτελούσε πάντα ένα high end bar αλλά το μεγάλο μπαμ το έκανε όταν πίσω από την μπάρα του βρέθηκε ο Harry Craddock τη δεκαετία του 20. Ο Harry Craddock ήταν Βρετανός που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε Αμερικανός πολίτης όπου και δούλεψε σε πολλά διακεκριμένα bars. Τότε όμως ξεκίνησε η ποτοαπαγόρευση και έτσι επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία όπου ανέλαβε τη θέση του head bartender στο bar του Savoy Hotel.

Μια θητεία που έμεινε στην ιστορία

Η συνταγή του Satan's Whiskers στο Savoy cocktail book του 1934
Η συνταγή του Satan’s Whiskers στο Savoy cocktail book του 1934

Η θητεία του εκεί έμεινε στην ιστορία αφού κυριολεκτικά μεταμόρφωσε το American Bar και το ανέβασε πολλά επίπεδα. Όταν τελείωνε η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική, το Savoy αποφάσισε να καταγράψει όλες τις διάσημες συνταγές του σε μία έκδοση που θα άκουγε στο όνομα Savoy Cocktail Book. Ένα χρόνο αργότερα βγήκε σε κυκλοφορία και συγκεκριμένα το 1934, είχε για πρώτη φορά καταγεγραμμένες όλες τις συνταγές του από το 1890 μέχρι 1930.

Πολλοί όμως τοποθετούν τη γέννηση του cocktail στο Embassy Club του Los Angeles κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Το μαγαζί το άνοιξε ένας επιχειρηματίας της εστίασης και playboy της εποχής ονοματι Adolph “Eddie” Brandstatter.

Επίσης είχε ανοίξει τα μαγαζιά Café Montmartre και Highland και όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, αυτά αποτελούσαν το κέντρο της ζωής του Hollywood. Όταν οι διάσημοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο κόσμος πήγαινε εκεί για να τους συναντήσει, εκείνος άνοιξε το Embassy Club.

Παρ’ όλου που η ποτοαπαγόρευση ήταν σε πλήρη εφαρμογή εκείνη την περίοδο, ο Ernie δεν πτοήθηκε. Οι περισσότεροι θαμώνες έρχονταν με το δικό τους φλασκί και ένας υπάλληλος του μαγαζιού περνούσε από τα τραπέζια και τους το γέμιζε. Το Embassy Club οικονομικά ήταν αποτυχία για τον Brandstatter αφού με αυτή του την κίνηση κρέμασε όλα του τα μαγαζιά ταυτόχρονα.

Το Café Montmartre έκλεισε γιατί σταμάτησε ο κόσμος να πηγαίνει αφού δεν αποτελούσε πια στέκι διασήμων και ο “Eddie” τότε άνοιξε για το κοινό το Embassy Club στο οποίο σταμάτησαν να πηγαίνουν οι διάσημοι επειδή γέμισε με απλό κόσμο.

Όμως, στις αρχές του υποδεχόταν φίλους της υψηλής κοινωνίας αλλά και σταρ του καλλιτεχνικού στερεώματος της εποχής. Επίσης, μας έδωσε και το Satan’s Whiskers οπότε δεν πήγε στράφι το άνοιγμά του.

Τι είναι το Satan’s Whiskers

15 Μαρτίου 1933: Ένας bartender φτιάχνει cocktail πίσω από την μπάρα του Embassy Club. / Getty Images / Sasha
15 Μαρτίου 1933: Ένας bartender φτιάχνει cocktail πίσω από την μπάρα του Embassy Club.

Στην ουσία τα Satan’s Whiskers αποτελεί μια παραλλαγή του Bronx. Είναι βοτανικό με μια επίγευση πορτοκαλιού. Διαθέτει μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα που συνδυάζεται τέλεια με μια πινελιά γλυκάδας που αφήνει σε κάθε γουλιά.

Αυτό που κάνει το Satan’s Whiskers να ξεχωρίζει, είναι το φρουτώδες της αίσθησής του, χωρίς όμως να είναι γλυκό. Σύμφωνα με το Savoy Cocktail Book μπορεί να φτιαχτεί με δύο τρόπους, είτε “straight”, με Grand Marnier, είτε “curled” με orange curaçao (δηλαδή με ίσια μουστάκια και με κατσαρά).

Οι έμπειροι της εποχής έλεγαν ότι το Curled το πίνεις όταν τα φώτα είναι ανοιχτά και το Straight όταν πέφτει το σκοτάδι. Το συμπέρασμα που βγάζουμε σήμερα είναι ότι ο Craddock έφτιαξε τις δύο παραλλαγές λόγω της τιμολογιακής πολιτικής του ξενοδοχείου.

Πρώτη φορά το δοκίμασα στο Satan’s Whiskers, ένα υπέροχο bar στο Bethnal Green του Λονδίνου. Εδώ στην Αθήνα με σιγουριά, υπέροχο Satan’s Whiskers μπορείς να βρεις στο Bar in front of the bar όπου αν είσαι τυχερός ίσως το πετύχεις και στο μενού της ημέρας. Πάντως, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Satan’s Whiskers

Συστατικά

  • 20ml Gin
  • 20ml Ξηρό βερμούτ
  • 20ml Γλυκό βερμούτ
  • 20ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 10ml Grand Marnier
  • 1 ριξιά bitter πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα shaker, χτυπάς με πάγο και σερβίρεις σε ένα παγωμένο coupe/martini ποτήρι. Στο τέλος γαρνίρεις με μια φλούδα πορτοκαλιού αφού πρώτα έχεις ψεκάσει στην επιφάνεια τα έλαια του.

Καλή απόλαυση.