ΦΑΓΗΤΟ

Το savoir-vivre του μπουφέ

Μέρες που είναι, θα βρεθείς σίγουρα σε έναν μπουφέ. Να μην ξέρεις πώς να φερθείς;

Υπομονή, ευελιξία, πρόγραμμα. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας όταν βρεθείς αντιμέτωπος με την πρόκληση ενός μπουφέ. Μην γελιέσαι. Είναι πραγματική πρόκληση ο μπουφές, αν θες να φας καλά χωρίς να γίνεις ο περίγελος του τραπεζιού.

Το ONEMAN, πολύπειρο στους μπουφέδες, σε προετοιμάζει λοιπόν για αυτή την στιγμή με μερικές συμβουλές. Μπορεί τώρα να γελάσεις με αυτές ή ακόμα και να τις θεωρήσεις περιττές. Όταν όμως βρεθείς στο τραπέζι με τα μισά από τα φαγητά που ήθελες και με όλο τον κόσμο να σε κοιτάει, μην πεις ότι δεν σου τα ‘παμε.

Είτε είναι γάμος, είτε είναι βαφτίσια, είτε είναι ένα εταιρικό γεύμα είτε απλά ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με 18 θείες και 62 μπατζανάκηδες, ο μπουφές απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ο χώρος, ο λόγος, το event αλλάζουν. Ο μπουφές μένει ίδιος.

 

Εν αρχή ην το ύφος

Είναι κλασικό λάθος σε ένα τραπέζι το να δείχνεις ανυπόμονος ή να μιλάς για το φαγητό πριν έρθει η ώρα του μπουφέ. Το να φανείς λιγούρης δεν θα σε βοηθήσει. Ίσα ίσα θα φανείς αντιπαθής σε εκείνους που δεν σε ξέρουν ή απλά θα δώσεις αφορμή στους φίλους σου να γελάσουν. Στον μπουφέ δεν χωράνε γέλια. Μόνο σαγόνια.

Η συμβουλή: Πρέπει να φαίνεσαι χαλαρός. Ότι σε απασχολεί το event περισσότερο από το φαγητό ακόμα κι αν ψωμολυσσάς. Οι κινήσεις πρέπει να είναι χαλαρές, σαν το φαγητό να είναι απλά κάτι που πρέπει να κάνεις.

Η σειρά σου στο σερβίρισμα

Αν είσαι πέμπτος, να σερβιριστείς έκτος. Δεν πειράζει αν χάσεις μια θέση στο σερβίρισμα. Θα την κερδίσεις στα μάτια των υπολοίπων. Δεν θες να είσαι ούτε ο κλασικός βλάκας που χυμάει πρώτος τρέχοντας προς τον μπουφέ. Αυτός που όταν εσύ θα επιστρέφεις στο τραπέζι, θα έχει φάει ήδη το μισό του πιάτο.

Η συμβουλή: Δώσε την σειρά σου σε κάποιον. Δεν με νοιάζει ποιος είναι πίσω σου ή το γιατί θα του την δώσεις. Δώσ’ την. Τόσο large είσαι. Τόσο τιτάνας.

 

Τα σχόλια πριν τον μπουφέ

Μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου αστείο τύπο. Μπορεί και να είσαι βασικά. Δεν είναι πάντως η κατάλληλη ώρα για να αστειευτείς για το ότι αργεί ο μπουφές ή ότι δεν σε νοιάζει ο πρώτος χορός της νύφης ή κάτι σχετικό. Με σχόλια του τύπου “άντε πότε θα φάμε”, “πω-πω μπουφεδάρα, θα φάμε καλά” ή “έχω να φάω από χθες”, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φανείς αντιπαθής.

Η συμβουλή: Κράτα την ρητορική σου δεινότητα για άλλα θέματα που αφορούν το event ή απλά για να κάνεις καμάκι στην διπλανή σου.

Το πιάτο σου

Το σημαντικότερο θέμα στον μπουφέ. Τι θα βάλεις στο πιάτο σου ώστε και να χορτάσεις και να μην δείχνει πιάτο άστεγου που έχει να φάει πέντε μέρες. Θα το πάμε με bullets αυτό γιατί είναι πολλά τα θέματα.

  • Δεν βάζεις πράγματα που δεν ξέρεις να τα θες. Θα μάθεις αν ήταν καλά και τα παίρνεις στην δεύτερη γύρα.
  • Προσπερνάς τα “νορμάλ” φαγητά. Τι εννοώ. Αγγουροντομάτα θα φας και σπίτι σου. Όπως και σαλάτα Καίσαρα. Υπάρχουν τόσα φαγητά που βρίσκεις κυρίως σε μπουφέδες και σπάνια τα φτιάχνεις σπίτι σου (κρέπες, ψητά, αλλαντικά, σουφλέ, ογκρατέν κλπ). Σε αυτά να επικεντρωθείς.
  • Βάζεις μικρή ποσότητα “βαριών” φαγητών. Σκοπός σου είναι να δοκιμάσεις όσα περισσότερα μπορείς, να χορτάσεις αλλά όχι να ξεφτιλιστείς. Μην ξεκινήσεις με χουνκιάρ μπεγιαντί, στιφάδο και γέμιση αν σκοπεύεις να φτάσεις στο ψητό.
  • Υπάρχει και ο δεύτερος όροφος. Ποιος ο λόγος το ρύζι σου να σχηματίζει βουνό, αντί για κρατήρα που θα υποδεχτεί κάποιο κρεατικό;
  • Ο ορίζοντας του μπουφέ είναι ορατός. Μην γεμίσεις το πιάτο σου πολύ πριν φτάσεις στα τελευταία πιάτα. Αυτά είναι συνήθως τα βαριά χαρτιά και δεν θα ξέρεις πού να τα βάλεις αν έχεις φτιάξει ένα πιάτο όλο σαλάτες.

Η συμβουλή: Μην πανικοβληθείς. Υπάρχει και η δεύτερη γύρα. Αν και αν η πρώτη είναι καλά προετοιμασμένη, μπορεί να μην χρειαστεί και δεύτερη.

“Βάζω και στριμώχνω”. Η κίνηση που θα κάνει τη διαφορά

Θέλει προπόνηση ετών σε μπουφέδες αλλά είναι η κίνηση που θα σώσει τη βραδιά σου. Θα φας πολύ με τον μικρότερο κοινωνικό αντίκτυπο. Και είναι τόσο απλό αλλά όλοι το ξεχνάνε. Παίρνεις το σκεύος σερβιρίσματος, βάζεις στο πιάτο σου και με το ίδιο σκεύος πιέζεις ελαφρά το φαγητό προς το φαγητό που υπάρχει ήδη στο πιάτο. Θα σου γλιτώσει πολύ χώρο στο πιάτο και δεν θα έχεις πρόβλημα στο να τα χωρέσεις όλα. Προσοχή. Αυτή η συμβουλή δεν ισχύει και αργότερα για τα γλυκά.

Η συμβουλή: Η κίνηση “βάζω και στριμώχνω” πρέπει να γίνεται αστραπιαία, χωρίς να αντιλαμβάνεται ο διπλανός σου ότι το κάνεις. Κανείς δεν κοιτάει το κουτάλι που σερβίρεις. Αν όμως ζουπήξεις το φαγητό 2 και 3 φορές, θα σε πάρουν χαμπάρι.

 

Ο παλιάτσος του μπουφέ

Είναι πάντα ένας τύπος που ψιλοπεριφέρεται στο μπουφέ με ένα πιάτο και σχολιάζει τα φαγητά, το τι έχεις πάρει εσύ στο πιάτο σου και άλλα σχετικά. Σε παρακαλώ, μην γίνεις τέτοιος. Κανείς δεν τον πάει αυτόν τον τύπο. Και δεν είναι δικό σου πρόβλημα που δεν του αρέσει η θέση του στο τραπέζι και περιμένει τον μπουφέ για να πετάξει ηλίθια ατάκα μεγατόνων στην γκόμενα που κάθεται μακριά του.

Η συμβουλή: Το σερβίρισμά σου θα διαρκέσει 2-4 λεπτά. Ανάλογα τον συνωστισμό. Βάζεις, φεύγεις και μόνο απαντάς. Δεν ρωτάς.

Η δύσκολη δεύτερη γύρα

Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν είναι όλοι οι μπουφέδες κατάλληλο περιβάλλον για να σερβιριστείς ξανά και ξανά. Αν δεις ότι σε παίρνει, να το κάνεις. Αλλά ποτέ μόνος σου και ποτέ με άλλη ανδρική παρέα. Πάρε μια κοπέλα από το τραπέζι, ξέρεις μία που ξέρει να τρώει, και πηγαίντε μαζί στον μπουφέ τύπου χαλαρά, τύπου “πώς βρέθηκα εδώ, εγώ έψαχνα το μπαρ”.

Η συμβουλή: Μην γεμίσεις το δεύτερο πιάτο. Πάρε μόνο 2 πράγματα. Όσο λιχούδης κι αν φάνηκε εκείνος που έφτιαξε ένα πρώτο πιάτο μαμούθ, δεν θα πλησιάζει σε τίποτα την υπερβολή ενός δεύτερου πιάτου που είναι τίγκα. Κανείς δεν ασχολείται εκείνη την ώρα με το φαγητό. Όλοι ασχολούνται με το “κοίτα πόσο τρώει”.

 

Αν είσαι άνθρωπος που το φαίνεσθαι δεν μπαίνει πάνω από το στομάχι σου, κάνε ό,τι θες αγόρι μου. Φα’ τα όλα. Εμείς, σε προειδοποιήσαμε

Exit mobile version