CLASSIC COCKTAILS

Το Sazerac είναι το παλαιότερο cocktail της ιστορίας

Μία ιστορία με πολλές συγκυρίες που οδήγησαν στην δημιουργία του και ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα κλασικά cocktails είναι βαριά, έχουν πιο έντονες γεύσεις, λιγότερο γλυκά, είναι πιο απλά. Όλα αυτά είναι σωστά, αυτό όμως που για μένα κάνει κάθε ένα κλασικό cocktail να ξεχωρίζει είναι η ιστορία του. Το πως φτιάχτηκε, πως αγαπήθηκε και πως άντεξε στο χρόνο. Ακριβώς όπως το Sazerac το οποίο κάπου ανάμεσα στην Νέα Ορλεάνη και την Λουιζιάνα των Ηνωμένων πολιτειών βρήκε την διαδρομή του για να κατακτήσει τον κόσμο και να γίνει το παλαιότερο cocktail της Αμερικής.

Όπως για αρκετά κλασικά, η ιστορία του ξεκινάει από έναν φαρμακοποιό. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και εκείνη την εποχή το αλκοόλ χρησιμοποιούνταν από τους φαρμακοποιούς για την δημιουργία θεραπευτικών παρασκευασμάτων. Κάπως έτσι ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ. Εκείνη την στιγμή δεν είχα καν στο μυαλό του τι δημιουργούσε. Δεν είχε ιδέα ότι δημιουργεί ένα cocktail που θα μείνει στην ιστορία και θα λατρέψουν όλοι σε κάθε γωνία της γης.

Ο θρύλος αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ του 1834, όταν ο Peychaud είχε καλέσει μερικούς φίλους του στο πίσω δωμάτιο του φαρμακείου-αρωματοπωλείου που διατηρούσε στον αριθμό 134 της Royal Street, για να τους κεράσει ένα κονιάκ.Δεν το είχε αφήσει όμως σκέτο. Είχε βάλει μέσα νερό, λεμόνι, ζάχαρη και bitters που ο ίδιος είχε δημιουργήσει και τα σέρβιρε σε κούπες.

Ένας από τους καλεσμένους ο οποίος δοκίμασε την δημιουργία του φαρμακοποιού ήταν και ο έμπορος ποτών Sewell T. Taylor, ο οποίος το λάτρεψε. Με το επιχειρηματικό του μυαλό θέλησε να το βγάλει στην αγορά και έτσι συμφώνησε με τον Peychaud να κυκλοφορήσει το cocktail αλλά με την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac-du-Fauge et Fils, το οποίο αποκλειστικά εισήγαγε στις ΗΠΑ ο Taylor.

Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud -κατοικούσε στην γειτονιά του Vieux Carrè, στη γαλλική συνοικία της πόλης και είχε βρεθεί εκεί μέσω Αϊτής- κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό λατρεύεται αμέσως. Η μία εκδοχή θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils που αναφέραμε νωρίτερα, ενώ μία άλλη αναφέρει πως πρωτοφτιάχτηκε με την σχεδόν σημερινή του μορφή από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την πρώτη η οποία μοιάζει και πιο γοητευτική.

Το Sazerac όμως πέρασε τις περιπέτειές του. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το 1860 το βασικό του συστατικό πέρασε δύσκολα. Γύρω στο 1860 μεγάλη καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας, οδήγησε στην μείωση της παραγωγής του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αντικατασταθεί το κονιάκ με rye ουίσκι αλλά και την προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι.

Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud -κατοικούσε στην γειτονιά του Vieux Carrè, στη γαλλική συνοικία της πόλης και είχε βρεθεί εκεί μέσω Αϊτής- κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό λατρεύεται αμέσως. Η μία εκδοχή θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils που αναφέραμε νωρίτερα, ενώ μία άλλη αναφέρει πως πρωτοφτιάχτηκε με την σχεδόν σημερινή του μορφή από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την πρώτη η οποία μοιάζει και πιο γοητευτική.

Η συνταγή του Sazerac:

 

 

2 μεζούρες κονιάκ,

3 σταγόνες bitters,

1 κύβος ζάχαρης,

1 κουταλιά αψέντι

Σε ένα παγωμένο ποτήρι old fashioned βάζεις το αψέντι, για να αρωματίσετε το ποτήρι. Σε ένα mixing glass ανακατεύεις τη ζάχαρη με τα bitters και μετά προσθέτεις το κονιάκ, ανακατεύοντας με πάγο. Στη συνέχεια το σουρώνεις στο ποτήρι με το αψέντι και γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε κονιάκ είτε rye ουίσκι είτε και τα δύο για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα.