Το τέλειο σάντουιτς για το χανγκόβερ – σύμφωνα με την επιστήμη
- 17 ΔΕΚ 2024
Γιορτές έρχονται, θα βγούμε λίγο παραπάνω, θα χορέψουμε λίγο παραπάνω, ε και θα πιούμε και λίγο παραπάνω. Μας αξίζει άλλωστε να περάσουμε λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς μετά από μια κουραστική χρονιά.
Το θέμα βέβαια, είναι πως κάποιοι έχουμε μεγαλώσει και δεν το σηκώνουμε και πολύ το αλκοόλ. Για κάποιους από εμάς 3 ποτήρια Τζιν τόνικ, μπορεί να αποβούν μοιραία. Κάποιοι υποφέρουμε για τρεις μέρες μετά από μια ξέφρενη έξοδο. Αυτοί οι κάποιοι είμαι εγώ.
Ευτυχώς, η επιστήμη έχει δώσει απάντηση ακόμα και στο χανγκόβερ μου. Αλήθεια σας λέω, δεν είναι clickbait. Η Δρ. Zoe Williams σε συνεργασία με την εταιρεία Warburtons, που ειδικεύεται στα προϊόντα αλεύρου, κάθισαν, ανέλυσαν και βρήκαν ποιοι είναι το τέλειο σάντουιτς για τα χανγκόβερ των Χριστουγέννων και όχι μόνο.
Η Δρ. Williams προτείνει να επιλέξουμε ένα ψωμί που θα είναι κατά το ήμισυ από λευκό αλεύρι και κατά το ήμισυ από αλεύρι ολικής άλεσης, μιας και αυτός ο συνδυασμός αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης. Όσο για τη γέμιση, το ιδανικό σάντουιτς για το πρωί μετά μια ξέφρενη έξοδο, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει αυγά, μπέικον και αβοκάντο.
Τα αυγά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως είναι η Β12 και η κυστεΐνη. Και τα οποία βοηθούν το σώμα μας να μεταβολίσει το αλκοόλ και να καθαρίσει το συκώτι από το αλκοόλ που προσκολλάται σε αυτό. Όσο για το μπέικον, μπορεί να μοιάζει με περίεργη επιλογή, αλλά βοηθάει στο να μας ανοίξει η όρεξη για περισσότερο φαγητό, ενώ η αλμυρή του γεύση βοηθά να αναπληρώσουμε τα άλατα που χάσαμε όσο καταλώναμε βότκες, τζιν και ουίσκι.
Ιδανικά όχι όλα μαζί. Κρίμα το στομάχι μας, δε μας έχει κάνει κάτι κακό.
Η Δρ. Williams εξηγεί ότι «είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να βρούμε μια χρυσή ισορροπία ανάμεσα στη διασκέδαση και τη σωστή διατροφή. Το πιο σημαντικό όμως είναι να καταναλώνουμε υπεύθυνα και να μην το παρακάνουμε με το αλκοόλ».