Το ‘Τσέρκι’ στα Λαδάδικα θα γίνει η νέα σου συνήθεια
H Δώρα Τσαμπάζη μας συστήνει το 'Τσέρκι', ένα ολοκαίνουριο φαγάδικο στα Λαδάδικα που γεννήθηκε την εποχή των capital controls.
- 3 ΟΚΤ 2015
Τα Λαδάδικα, η
ιστορική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, πλέον έχει γίνει μια απέραντη
“φωλιά” με καλά φαγάδικα και εξαιρετικούς μεζέδες. Μαγειρεία,
ταβερνάκια, εστιατόρια, pubs, μεσογειακή
κουζίνα, διεθνής κουζίνα και οι επιλογές δεν έχουν τέλος. Όταν όμως κάτι
καινούριο κάνει την εμφάνισή του την εποχή των capital controls, τότε η
περιέργεια μεγαλώνει και μια δοκιμή είναι αναπόφευκτη.
Το Τσέρκι,
έστρωσε τα τραπέζια του αρχές Σεπτέμβρη, σε δύσκολους καιρούς, δίπλα στο
αδερφάκι του, το μπαράκι Σάρωθρον. Οι ιδιοκτήτες του, με μια χαρά μικρού
παιδιού και με μία γοητευτική άγνοια κινδύνου, έστησαν έναν όμορφο χώρο με
χαλαρή διάθεση και με εξαιρετικά πιάτα και μεζέδες.
Το Τσέρκι, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που θα δυσκολευτείς πολύ να διαλέξεις ορεκτικά.
Όσα διαβάζεις
είναι τελικά και όσο νόστιμα τα φαντάζεσαι, οπότε δεν τη γλιτώνεις, την πρώτη
φορά σίγουρα θα κάνεις υπερβολές. Θα παραγγείλεις όσα λιγουρεύεσαι, αλλά το
αξίζουν. Έτσι κι εγώ, δεν αρκέστηκα σε
μία σαλάτα. Ήθελα δύο. Φυσικά ήθελα να ξεκινήσω με την σαλάτα «Τσέρκι» με βάση
το κοτόπουλο, τη ρόκα και την παρμεζάνα, δοσμένα με μία δική τους ξεχωριστή
πινελιά. Ωστόσο και η σαλάτα «Σπανακόπιτα» μου κέντρισε την περιέργεια, καθώς
όλα τα υλικά μιας σπανακόπιτας ήταν εκεί, σερβιρισμένα σε σαλάτα.
Οι κροκέτες με
φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια, αντί για φάβα που συνήθως λατρεύω να
παραγγέλνω ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.
Έπρεπε να
δοκιμάσω όμως και την τηγανιτή φέτα, που έχει γίνει πολύ διαδεδομένο πιάτο τα
τελευταία χρόνια (κάτι σαν το παλιό κεφαλοτύρι σαγανάκι που υπήρχε σε κάθε
ταβέρνα), για να δω την δική τους συνταγή. Η επιλογή μου με δικαίωσε καθώς
εκτός από προσεχτικά τηγανισμένη, η ελαφριά μαρμελάδα ροδιού την έκανε να
εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα από το πιάτο.
Αντί για την
κλασική πατάτα τηγανιτή που υπήρχε σαν επιλογή, προτίμησα τις πατάτες φούρνου
με τυρί κρέμα.
Οι
τραχανοκεφτέδες με κοπανιστή ήρθαν για
να κλείσουν το χορό των ορεκτικών. Και είναι αυτό που φαντάζεσαι. Κεφτέδες από
τραχανά, με χτυπητή κοπανισμένη.
Στο Τσέρκι, κινδυνεύεις να χορτάσεις με τα ορεκτικά αν δεν κάνεις σωστή διαχείριση δυνάμεων.
Ήρθε η ώρα των
κυρίως και το στομάχι ήδη αγγίζει τα όρια του. Ένα μικρό διάλειμμα για μπυρίτσα
δροσερή και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Το κριτήριο μου για να
επιλέξω κυρίως είναι συνήθως πράγματα που δεν τα έχω ξαναφάει με αυτόν τον
τρόπο ή απλώς που αρέσουν.
Για παράδειγμα,
είχα δοκιμάσει κριθαρότο σε πολλές παραλλαγές, αλλά ποτέ με μανιτάρια που
λατρεύω.
Στη συνέχεια,
ήθελα μπιφτεκάκι, όχι τόσο για το μπιφτέκι, αλλά για τις πιτούλες που στον
κατάλογο φάνταζαν τόσο νόστιμες. Και ήταν. Πιτούλες γεμιστές με πατάτα. Και ένα ζουμερό μπιφτέκι
με πουρέ κόκκινης πιπεριάς.
Τέλος το
λουκάνικο με τον τραχανά. Ένας συνδυασμός που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και
έπρεπε.
Κανονικά τώρα
θα έπρεπε να γράψω κάτι σαν επίλογο, κάτι για να ανακεφαλαιώσω την εμπειρία.
Αντί να πω για άλλη μια φορά πόσο πολύ έφαγα και τι ύπνους μεσημεριανούς
επικούς έριξα, θα κάνω το σωστό και θα δώσω τον επίλογο και τα συμπεράσματά
μου. Ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο, πεντανόστιμα πιάτα που δεν τα συναντάς συχνά με
αυτόν τον τρόπο, γρήγορο σέρβις, και καλές τιμές 12 με 15 ευρώ το άτομο. Σίγουρα value for
money. Και ναι, έσκασα στο φαί και
κοιμόμουν για δύο ώρες μετά. Για μένα αυτό είναι κριτήριο που μετράει.
Τσέρκι,
Λαδάδικα
Κατούνη 19
τηλ. 2310523136