iStock
ΓΕΥΣΗ

Το τζατζίκι αναδείχθηκε το δεύτερο καλύτερο πιάτο με αγγούρι παγκοσμίως

Το αγαπημένο κρύο ορεκτικό γνώρισε στιγμές δόξας στον γαστρονομικό οδηγό TasteAtlas.

Η ελληνική γαστρονομία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους επισκέπτες που έρχονται στη χώρας μας και όπως φαίνεται από τη συνεχόμενη παρουσία κλασικών πιάτων στο TasteAtlas, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τυριά, κοντοσούβλι, αρνί και τρίγωνα Πανοράματος έχουν λάβει κατά καιρούς υψηλές θέσεις στις λίστες που δημοσιεύει ο γαστρονομικός οδηγός.

Σειρά είχε το τζατζίκι, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που δεν λείπει ποτέ από καμία ταβέρνα ή σουβλάκι (για τους τολμηρούς), το οποίο  χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως το δεύτερο καλύτερο πιάτο με αγγούρι παγκοσμίως.

Οι κατατάξεις φαγητών του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά από μηχανισμούς που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις που προέρχονται από bot ενώ δίνουν πρόσθετη αξία σε αυτές που προέρχονται από χρήστες που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.

Την πρώτη θέση σύμφωνα με την κατάταξη καταλαμβάνει το Pai huang gua. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ασιατικό πιάτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Θιβέτ ως σνακ για πικνίκ. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με αγγούρι, σκόρδο, σησαμέλαιο, μαύρο ξύδι και σάλτσα σόγιας.

Το τζατζίκι περιλαμβάνει γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και βότανα, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό και πάντα κρύο, συνοδεύοντας πιάτα με κρέας, τηγανητές πατάτες και τηγανητά κολοκυθάκια. Και φυσικά ταιριάζει ιδανικά στο σουβλάκι.

Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που υποδηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita. Διάφορες παραλλαγές του βρίσκεις σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Όπως έγραψε κάποτε ένας κριτικός φαγητού του Guardian «λίγα πράγματα μπορούν να θυμίσουν τις διακοπές όπως ένα πιάτο κρύο τζατζίκι. Μια μυρωδιά από αυτό το ντιπ αγγουριού και γιαουρτιού και νιώθεις ότι θα έπρεπε να είσαι ξυπόλητος με άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου».

Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές συνταγές για να το φτιάξεις στο σπίτι. Είναι εύκολο, δεν απαιτεί μαγείρεμα και συνήθως έχεις ήδη τα υλικά που χρειάζεσαι στο ψυγείο σου.

Exit mobile version