24Media Creative Team
ΠΟΤΟ

To Vermouth αρχίζει να γίνεται ελληνική υπόθεση

Vermouth να τα πιεις στο ποτήρι και να φτιάξεις εκπληκτικά cocktails μαζί τους.

Πριν από χρόνια, οι προηγούμενες γενιές της αστικής Αθήνας και όχι μόνο, μαζεύονταν στο σπίτι και απολάμβαναν ένα βερμουτάκι. Τότε προτιμούσαν είτε ιταλικό, είτε γαλλικό και πιο σπάνια ισπανικό vermouth. Αυτή η συνήθεια με τα χρόνια άρχισε να ξεθωριάζει. Τα vermouth όμως έμειναν για πάντα στη συνείδησή μας και σήμερα τα ελληνικά vermouth ήρθαν να τα ξανακάνουν αγαπημένη συνήθεια.

 

Η ιστορία του vermouth πηγαίνει αρκετά πίσω στον χρόνο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα πρώτα κρασιά αρωματισμένα με βότανα τα συναντήσαμε στην Αρχαία Ελλάδα. Όμως η λέξη είναι αρκετά πιο πρόσφατη και συγκεκριμένα είναι γερμανική και υποδηλώνει το βότανο της αψιθιάς. Τον 16ο αιώνα οι Ιταλοί έμποροι της βόρειας Ιταλίας άρχισαν να διακινούν αρωματισμένο κρασί με αψιθιά στις γύρω περιοχές. Στα γερμανικά η αψιθιά είναι wormwood και στις συναλλαγές με Γάλλους και Ιταλούς, η λέξη κατέληξε να επικρατήσει για να χαρακτηρίζει το αρωματισμένο κρασί.

Το Vermouth άφησε όμως το δικό του στίγμα στο χρόνο, αφού από τον 19ο αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται σε πληθώρα cocktails για την πολυπλοκότητα του και τη σπιρτάδα που έδινε στη γεύση. Έτσι κατάφερε να μείνει για πάντα σαν αναγκαίο υλικό για την παρασκευή των πιο διάσημων classic cocktails. Martini, Manhattan, Negroni είναι μόνο μερικά από αυτά. Όμως αφού το βασικό υλικό των vermouth είναι το λευκό κρασί και τα βότανα γιατί δεν παράγουμε ελληνικά vermouth με τόσους και ωραίους αμπελώνες;

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο Στέλιος Μπουτάρης και το κτήμα Κυρ Γιάννη και δημιούργησαν μαζί με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη τα ελληνικά premium vermouth Veroni. To Veroni rosso και το Veroni dry είναι δύο υπέροχα σε εμφάνιση και γεύση vermouth τα οποία ήρθαν για να μπουν σε κάθε σπίτι και σε κάθε bar. Έχουν όμως μια πολύ ωραία ιστορία από πίσω.

Η ιστορία εκτυλίσσεται τις δεκαετίες του ’20 και ’30. Ο Κωστάκης Νιτσιώτας ήταν ο αγαπημένος θείος του Γιάννη Μπουτάρη και εκείνος που τον «μύησε» στην οινοποιία. Το 1925, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα εκείνης της εποχής στη Νάουσα. Στη Βερώνη άρεσε να ανηφορίζει τακτικά τις πλαγιές του Βερμίου, ξακουστό βουνό για τη χλωρίδα του, και να μαζεύει βότανα. Της άρεσε επίσης το βερμούτ, ένα ηδύποτο με βάση το κρασί, που είχε αρχίσει να γίνεται «της μόδας» τη δεκαετία του ’30. Ο Κωστάκης, για να την ευχαριστήσει, παρασκεύασε το βερμούτ Μπουτάρη, εμπλουτίζοντάς το με τα βότανα που μάζευε η γυναίκα του.

 

Σήμερα, το κτήμα Κυρ-Γιάννη μας φέρνει το premium vermouth Veroni και με νήμα τη γεύση του μας φέρνει στο σήμερα εκείνο το μεράκι του θείου Κωστάκη και της θείας Βερώνης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι και τα δύο φτιάχνονται από λευκό κρασί λόγω της ουδέτερης γεύσης τους και μετά όλα τα βότανα κάνουν τη δουλειά. Η απορία ειναι εύλογη. Με τόσα καλά κρασιά γιατί να μην έχουμε και τα δικά μας βερμούτ; Γιατί σε μια χώρα που εξάγει βότανα να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποστάγματα τα οποία θα κερδίσουν την εγχώρια αλλά και την αγορά του εξωτερικού;

Με όλα αυτά στο μυαλό άρχισα να παίζω με μερικά βερμούτ που βρήκα στην κάβα μου. Ιταλικά και ελληνικά κυριως. Τα δοκίμασα σκέτο, τα δοκίμασα με τόνικ και μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι, τα δοκίμασα και σε negroni και σε martini. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ελληνικά βερμούτ μου έβγαζαν κάτι μοναδικό. Έβγαζαν το πολύπλοκο χαρακτήρα τους ξεκάθαρα και καθόλου επιτηδευμένα.

Το Veroni δεν είναι το πρώτο ελληνικό vermouth. Το Otto’s των mixologist Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη ήταν αυτό που έδειξε τον δρόμο πριν από 4 χρόνια. Από τότε αρκετά μικρά οινοποιία άρχισαν να βγάζουν το δικό τους βερμούτ. Όμως το Veroni έρχεται να συμπληρώσει την ελληνική αγορά και να προσφέρει ένα vermouth ιδανικό για cocktails αλλά και για aperitif. Άλλωστε, το Vermouth το έχουμε στο DNA μας και στην Αθήνα έχουμε και μια από τις πιο όμορφες vermuterias, το υπέροχο Odori.  Όπου το βρεις πρέπει να το δοκιμάσεις και εγώ θα σου πρότεινα να το αγοράσεις από μια κάβα για να φτιάχνεις στο σπίτι σου δροσερά cocktails ή να το απολαμβάνεις μαζί με tonic τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.