Βαρκάδα, τα μυστικά της μακροζωίας και η κυρία Daisy Duke
Όσα ζήσαμε και δοκιμάσαμε κατά τη δεύτερη συναρπαστική ημέρα του judging για το World Class Bartender of the Year 2016.
- 2 ΔΕΚ 2015
Δεύτερη μέρα για το judging του πρώτου burst του World Class Bartender of the Year 2016 και οι κριτές μας ξεκίνησαν την ημέρα πολύ ορεξάτοι με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, πριν μεταφερθούμε στον πρώτο μας σταθμό. Γνώριμοι και οι δύο με την πόλη της Αθήνας, μας μιλούσαν για το πόσο εντυπωσιασμένοι είναι με το bar scene αυτής της πόλης.
Βλέπεις, οι Έλληνες bartenders έχουν αρχίσει να αποκτούν όνομα στη διεθνή bartending κοινότητα και τα νέα για όσα συμβαίνουν στα bar της Αθήνας, φτάνουν αρκετά γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο. Το World Class έχει παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή καθώς οι συμμετέχοντες κάθε χρονιάς όχι απλά δοκιμάζονται μπροστά στους καλύτερους του χώρου, αλλά διευρύνουν κάθε χρόνο τα δικά τους δημιουργικά όρια. Εξελίσσονται συνεχώς και μπορούν όλα όσα μαθαίνουν στο World Class να τα μεταφέρουν με τη σειρά τους στον κόσμο που τους εμπιστεύεται στα δικά τους bar.
Ο Thomas Aske και ο Tim Judge έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι με τα ποτά που έχουν δοκιμάσει ως τώρα. Η θεματική του πρώτου burst είναι ούτως ή άλλως πολύ απαιτητική για κάθε bartender αλλά τους δίνει συνάμα την ευκαιρία να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν ποτά για κάθε ώρα της ημέρας, ποτά που πριν μερικά χρόνια δεν θα καλούνταν να δημιουργήσουν.
Πάμε να δούμε πώς τα πήγαν οι επτά συμμετέχοντες της δεύτερης ημέρας.
Μάρκος Πρίφτης με το The Colorist (CV Distiller)
35 ml Cardhu Amber Rock
15 ml ελαιοζάχαρα από κυδώνι και αμπαρόριζα
10 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
50 ml ζεστό νερό με λεμονόχορτο
Ο Μάρκος παρομοιάζει τους bartenders με τους ζωγράφους και το Cardhu Amber Rock είναι ο καμβάς του για να δημιουργήσει το ποτό του. Το κυδώνι και το λεμονόχορτο δένουν ιδανικά με την ιστορία του και μέσα από την εξιστόρησή του για την ιστορία του Cardhu και της οικογένειας Cumming, κάνει ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι με τους κριτές, καλώντας τους να αποφασίσουν εκείνοι αν το ζεστό νερό με το λεμονόχορτο θα έχει περισσότερο στοιχεία από το Cardhu ή περισσότερο από ένα κλασικό λιμοντσέλο. Χρησιμοποιεί ένα cup από φυσική κολοκύθα για να σερβίρει το ποτό του μαζί με μουστοκούλουρα. Ο Μάρκος είναι ο νεότερος bartender που συμμετέχει σε αυτό το πρώτο burst.
Γιώργος Ευαγγελίδης με το Pecado de Castana (City Link)
20 ml Ron Zacapa 23®
20 ml λικέρ σοκολάτα
192 γρ. φρέσκο κάστανο βρασμένο
80 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό
3 σταγόνες Scrappy’s Bitters κάρδαμο
Άρωμα και γεύση Χριστουγέννων πάνω σε ένα κόκκινο τραπεζομάντιλο από τον Γιώργο με το σκηνικό να μεταφέρει τους κριτές σε ένα γιορτινό τραπέζι. Βασικό συστατικό το κάστανο, ένα πολύ δύσκολο υλικό το οποίο όμως έδεσε πολύ ωραία με τη σοκολάτα και το Zacapa 23, το δικό του αγαπημένο ρούμι. Μετά το muddling του κάστανου και όλων των υπόλοιπων υλικών, το ποτό χρειάστηκε δύο fine strains για να σερβιριστεί. Το setting του Γιώργου με το κάρδαμο και τα κάστανα συμπληρώνεται από ένα πιάτο με κοτόπουλο και κάστανο το οποίο έχει μαγειρέψει ο ίδιος για τους κριτές μας.
Δήμητρα Αντωνακοπούλου με το Daisy Duke’s (360 bar)
30 ml BULLEIT® Rye
15 ml σπιτικό λικέρ κράνο
15 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
2 dashes peach bitters
Top up με σόδα από ξεθυμασμένη σαμπάνια, τσάι από ιβίσκο και αγριοκέρασο
Οι κριτές αναγνωρίζουν κατευθείαν τη μουσική από τους Dukes of Hazard και η Δήμητρα μας μεταφέρει άμεσα σε ένα αμερικάνικο σκηνικό με τζίν, καρό, φωτογραφίες της Daisy Duke, όλα εκείνα τα συστατικά που συνδέονται με το BULLEIT® Rye, το οποίο κάνει την εμφάνισή του ντυμένο σε ένα τζιν παντελόνι. Ένα λικέρ που δημιούργησε η ίδια από ελληνικά κράνα μπαίνει στο ποτό μαζί με φρέσκο λεμόνι για την οξύτητα. Την παράσταση κλέβει όμως μια σόδα που δημιούργησε κάνοντας reduction σε σαμπάνια που έχει ξεμείνει και προσθέτοντας ζάχαρη και φρουτώδη στοιχεία. Σερβίρει με πίκλες για το αλμυρό στοιχείο και για το συνδυασμό με το ποτό της.
Έβαν Προυσάευς με το ‘5 to 1’ (Underdog)
25 ml BULLEIT® Bourbon
25 ml Amaro Montenegro
25 ml Cynar
20 ml χυμό λεμόνι
10 ml Belgian compressed beer with IPA flavors
Μεταφερόμαστε στο Κεντάκι για το συγκεκριμένο ποτό. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία του Bulleit Bourbon αναδεικνύονται μέσα από την εξιστόρηση αλλά ο Βαγγέλης κάνει συγκεκριμένη αναφορά και στους ανθρώπους του Bulleit και την όλη φιλοσοφία γύρω από την οποία περιστράφηκε η δημιουργία αυτού του bourbon. Εποχικότητα, δημιουργικότητα, μουσικές των Doors αλλά και προσωπικές ιστορίες του bartender μπλέκονται αρμονικά στο χτίσιμο του ποτού. Ένα πολύ ισορροπημένο ποτό, φτιαγμένο ιδανικά σαν digestive. Σερβίρει με fizzy μανταρίνια αναλύοντας όλη τη διαδικασία της πέψης και πώς το συγκεκριμένο ποτό ταιριάζει σε αυτή.
Θάνος Κριμπούρας με το Last Port (Ark)
30 ml Talisker Skye
3 dashes bitters δαμάσκηνου
1 dash aromatic bitters
Top up με χειροποίητη σόδα με Irish moss και china milky oolong tea.
“Ήθελα να νιώσετε σαν να είστε στο αποστακτήριο του Talisker”. Μία μικρή διαδρομή με βάρκα, ψαράδες στο πλάι και οι κριτές μας με νιτσεράδες και γαλότσες να κάθονται στο αυτοσχέδιο bar του Θάνου πάνω στην αμμουδιά. Κάθε ένα από τα στοιχεία που μπαίνουν στη σόδα που δημιουργεί μπροστά στους κριτές ο Θάνος, συνδέονται με το Talisker Skye, το οποίο έρχεται να δέσει όλη την εμπειρία και την εξιστόρηση όσον αφορά το σκηνικό που έχει δημιουργήσει. Γαρνίρει με έλαια πορτοκαλιού, μια φλούδα πορτοκαλιού και φύλλα λουίζας. Σερβίρει δίπλα σε θαλάσσιο φύκι και το τσάι που έχει χρησιμοποιήσει για τη σόδα.
Δημήτρης Γούζιος με το Zenitrum (Mosaiko)
25 ml Ron Zacapa 23®
30 ml sweet vermouth infused with pomegranate
15 ml Antica Formula infused με κόκκους καφέ
5 ml λικέρ maraschino
1 dash vanilla bitters
Σε μία πρωτότυπη ‘ανάποδη’ παρουσίαση, ο Δημήτρης ξεκίνησε έχοντας ένα ποτό έτοιμο. Για να κάνει αμέσως μετά την παρουσίασή του και να τους καλοσωρίσει στο τέλος. Αυτό γιατί όλο το ποτό του βασίζεται στην ιδέα του να αντιστρέψει μια κλασική συνταγή για να καταφέρει να φτάσει σε ένα ποτό χαμηλού αλκοολικού βαθμού. Οι κριτές κλήθηκαν να διαλέξουν μία από τις γυρισμένες κάρτες που είχε στο bar, για να διαλέξουν το δικό τους υλικό. Ακριβώς όπως ο Δημήτρης διάλεξε ένα βράδυ ποια κλασική συνταγή θα ανέστρεφε. Το όνομα του cocktail του εμφανιζόταν μόνο όταν οι κριτές κοιτούσαν τις κάρτες του στο είδωλο ενός καθρέφτη που ήταν τοποθετημένος δίπλα σε κανέλα βαπτισμένη σε cherry, την οποία κάπνισε για να δώσει άρωμα στο χώρο.
Μάκης Μυρίλλας με το Demure Fig (Imbue)
30 ml Ron Zacapa 23®
50 ml χυμό (30 ml lime και 20 ml grapefruit)
30 ml σπιτικό σιρόπι από μέλι infused με δενδρολίβανο
2 bar spoons σπιτική μαρμελάδα σύκο
2 dashes aromatic bitters
Ο Μάκης μιλά για την Dolores, μία γυναίκα που μπήκε ένα βράδυ στο bar του και του ζήτησε ένα cocktail με παλαιωμένο ρούμι. Ο νους του πήγε στο Zacapa 23 αλλά και στο να προσθέσει στοιχεία της ελληνικής φύσης στο cocktail. Παρουσιάζει μια σπιτική μαρμελάδα σύκο και εξηγεί τη σημασία του σύκου στην Αρχαία Ελλάδα, το πώς το σύκο αποτελεί ιδανική τροφή μέχρι και την ετυμολογία της λέξης συκοφάντης. Στη συνέχεια μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού για την ελληνική διατροφή και συμπληρώνει γιατί χρησιμοποίησε το δενδρολίβανο. Το lime και το grapefruit έρχονται για την ισορροπία και η παρουσίαση ολοκληρώνεται με ένα δίσκο στον οποίο τοποθετείται το ποτό δίπλα σε αποξηραμένα σύκα για να δοκιμάσουν.
Την επόμενη ημέρα η Αθήνα υποδέχεται bartenders από άλλες περιοχές της Ελλάδας πριν μεταφερθούμε στη Θεσσαλονίκη για τη συνέχεια του judging για το πρώτο burst. Ο δρόμος για τον ελληνικό τελικό του World Class Bartender of the Year 2016 είναι στρωμένος με υπέροχες εμπειρίες.
Στην ενότητα World Class θα βρεις όλες τις ημέρες του judging στην Αθήνα αλλά και μέσα από τα social accounts του Oneman, μπορείς να παίρνεις μία γεύση για όσα θαυμαστά βιώνουμε καθημερινά. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece #worldclass2016