Eurokinissi EUROKINISSI
ΦΑΓΗΤΟ

Βρήκαμε την καλύτερη συνταγή για σουβλάκι και είναι βρετανική

Σουβλάκι με χοιρινό φιλέτο και μια μαρινάδα με τα πιο απλά υλικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου.
Το ‘φτιάχνω σουβλάκι σπίτι’ είναι μια καλή ιδέα. Το ‘πώς φτιάχνω σουβλάκι στο σπίτι;’ είναι μια δύσκολη ερώτηση που αναζητά μόνο σοβαρές απαντήσεις. Η Felicity Cloake από τον Guardian έδωσε την ανέλπιστη, υπέρ-πλήρη απάντηση που κάλυψε κάθε απορία επί του θέματος.

Απλά πράγματα, με έξυπνο τρόπο

Ούτε gourmet προσεγγίσεις, ούτε χιλιοειπωμένες ιδέες. Αναζητούσα μια καλή συνταγή για σπιτικά σουβλάκια και η έρευνά μου με έβγαλε στον Guardian και στην food editor Felicity Cloake, που κατάφερε να ξεγυμνώσει το κλισέ του ‘οι Βρετανοί δεν ξέρουν να τρώνε’. Πάμε να δούμε τι καλό έφτιαξε.

Το κρέας

Με τα λόγια της ίδιας: “Χρησιμοποιώ συνήθως χοιρινό φιλέτο ή ακόμα περισσότερο, χοιρινό από ώμο ή από λαιμό. Το δεύτερο, όπως γράφει η σεφ Belinda Harley στο βιβλίο της με τίτλο ‘Roast Lambe in the Olive Groves’, πρέπει πάντα να έχει λίγο λίπος επάνω του “για να μην ξεραθεί”. Ως φανατική της σχολής ‘λίπος στο κρέας σημαίνει γεύση’, πιστεύω πως ο καλοσχηματισμένος ώμος καταλήγει να είναι πολύ πιο νόστιμος από το στεγνό φιλέτο. Αλλά και το φιλέτο, μαγειρεμένο σε υψηλή φωτιά, θα μας δώσει ένα τρυφερό και πεντανόστιμο κρέας. Οπότε αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα συνδυασμό από χοιρινό ώμο και μοσχαρίσιο φιλέτο. H Belinda Harley μας προτείνει να κόβουμε μικρά τα κομμάτια του κρέατός μας για κάθε σουβλάκι, αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα κομμάτια, θα μας δώσουν ζουμερά και νόστιμα σουβλάκια”.

Μαρινάδες

Εδώ η Cloake μας δίνει επιλογές που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις του καθενός.

α) Χυμός λεμονιού, ρίγανη, ελαιόλαδο και φύλλα δάφνης: μια ιδέα των σεφ Belinda Harley – Tessa Kiros.

β) Σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ξύδι από κόκκινο κρασί: μια ιδέα που εφαρμόζεται στην ταβέρνα της Georgina Hayden.

γ) Χυμός πορτοκάλι, μέλι, μουστάρδα, πάπρικα, κανέλα, μάραθος: μια ιδέα της σεφ Tonia Buxton, με επιρροές και από τον τρόπο μαγειρέματος του ψητού κρέατος στον φούρνο, από την κινέζικη κουζίνα.

Από τις τρεις παραπάνω ιδέες για την μαρινάδα, η πρώτη είναι πάρα πολύ κοντά στην γευστική παλέτα που θυμίζει old school ελληνικό σουβλάκι, αλλά με μια μοντέρνα πινελιά, ενώ η δεύτερη και η τρίτη χαρίζουν γλυκόπικρες πινελιές που μαλακώνουν τις ίνες του κρέατος και το κάνουν πιο extreme και ασυνήθιστο. Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες το κρέας μας να μουλιάσει στην μαρινάδα, πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμό του. Στην προετοιμασία της συνταγής, η Cloake δανείζεται στοιχεία και από τις τρεις προαναφερθείσες προσεγγίσεις, για να φτιάξει μια νόστιμη μαρινάδα.

Τα συνοδευτικά

Δεν κρίνουμε την Cloake που μνημονεύει την κυπριακή πίτα, διότι ο κάθε Βρετανός σεφ αρέσκεται να μιλάει και για ελληνική και για την κυπριακή εκδοχή του σουβλακιού, που έχουν ελάχιστες διαφορές, είναι σαν δυο κοντινά ‘ξαδέλφια’ του street food και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κεντρική γειτονιά του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων. Τουτέστιν, η Cloake προτείνει σερβίρισμα στο σουβλάκι με αφράτες πίτες, τηγανητές πατάτες και σος μουστάρδας – μαγιονέζας. Στην κυπριακή εκδοχή που μας προτείνει, η πίτα έχει σχήμα οβάλ και το ψιλοκομμένο λάχανο και οι πράσινες ελιές αποτελούν τα συνοδευτικά.

Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην Βρετανία, η αναζήτηση της old-school πίτας σε σχήμα κύκλου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, με την ‘οβάλ’ κυπριακή πίτα, αλλά και την αραβική, να έχουν γίνει οι πιο δημοφιλείς τόσο σε kebab shops όσο και σε παντοπωλεία. Στην εγχώρια καθημερινότητα του σουβλακιού, υπάρχει και η κυπριακή και η αραβική και το ψωμάκι σάντουιτς, ακόμα και παράξενα format πίτας όπως το ‘λαγανάκι’ (ναι, υπάρχει, θα επανέλθουμε σε αυτό σύντομα) ως ανταγωνιστές της κλασικής στρογγυλής πίτας που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Επιλέξτε αυτήν που μπορεί να τυλίξει όλα τα υλικά σας, ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στο σερβίρισμα.

Η συνταγή της Cloake με λίγα λόγια

  • Προετοιμασία κρέατος – μαρινάρισμα: 1 ώρα
  • Μαγείρεμα: 20-30 λεπτά σε δυνατή φωτιά

Για τέσσερα άτομα:

  • 600 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο
  • 200 γραμμάρια χοιρινό ώμο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • Μια κουταλιά της σούπας ρίγανη.
  • Μισή κουταλιά της σούπας αλάτι.

Για το σερβίρισμα:

  • Μισό κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
  • Τέσσερις μεγάλες ντομάτες
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • Ένα μικρό ματσάκι φύλλων βασιλικού, ψιλοκομμένο
  • Τέσσερις πίτες
  • 200 γραμμάρια τζατζίκι
  • Λίγη πάπρικα

Προετοιμασία: Κόβεις το κρέας σε μικρά κομμάτια. Σε ένα γυάλινο σκεύος, ανακατεύεις σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και ρίχνεις μέσα και όλα τα κομμάτια του κρέατος. Το σκεπάζεις, το σταυρώνεις (προαιρετικά) και το αφήνεις να ‘πιει’ τα υγρά του. Το ρίχνεις στη ψηστιέρα/γκριλιέρα σου και ύστερα σερβίρεις.

Exit mobile version