ΦΑΓΗΤΟ

Ωδή στη μαγιονέζα

Είναι ο κινητήριος μοχλός της βιομηχανίας φαγητού. Ηγέτιδα των σως, λόγος ύπαρξης και γκόμενα από τις λίγες. Ας μιλήσουμε για την μαγιονέζα.

Η μαγιονέζα είναι το κακό παιδί που θα βρεις στο ψυγείο σου. Bad ass εκ φύσεως, δαιμονοποιημένη από τους αλήτες τους διατροφολόγους και καταδικασμένη να χρεώνεται στα ταχυφαγεία. Λευτεριά στη μαγιονέζα ρε.

Όχι επειδή την γουστάρω παθολογικά. Αλλά γιατί είναι εκείνη που αν έσκαγε μύτη σε ένα μπαρ, θα σηκωνόντουσαν η κέτσαπ και η μουστάρδα για να κάτσει.

“Υπερβολές” θα βιαστείς να βροντοφωνάξεις. Αλλά όχι κύριε. Σας ξέρω εσάς τους haters της μαγιονέζας. Αποθεώνω αυτή την λευκοκίτρινη, γλιτσερή, δροσερή, γευστική σως γιατί είναι εκείνη η σάλτσα η οποία όχι απλά συνοδεύει τα φαγητά αλλά δίνει λόγο ύπαρξης σε πολλά από αυτά.

Η μαγιονέζα δεν χρειάζεται να αποδείξει την αξία της. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε εδώ πίνακες με στατιστικά στοιχεία, βίντεο με οπαδούς της και αναλύσεις marketing για την αγοραστική της αξία. Αρκεί μόνο να παραθέσουμε έξι φάσεις στη ζωή της μαγιονέζας. Εκείνες στην οποία το σύμπαν τριγύρω σταματά να κινείται για χάρη της.

Όταν ανοίγει διάλογο με το μπιφτέκι

 

Σοβαρό διάλογο. Η μαγιονέζα βρίσκεται στο burger στη θέση του μαέστρου. Για να ενορχηστρώσει αυτό το κουιντέτο υλικών σε μια υπέροχη συμφωνική μελωδία. Είναι εκεί για να γλυκάνει την πικράδα του κρεμμυδιού, να μαζέψει τα υγρά της πίκλας και της ντομάτας, να συγκρατήσει το λιωμένο τυρί και να τιθασεύσει το τσιγαρισμένο bacon, σαν δροσερό νερό που του βάζεις μέσα ένα καυτό τηγάνι. 

Όταν κάνει έρωτα στο τηγανητό κοτόπουλο

 

Δεν έχει σημασία αν αυτό το κοτόπουλο το έχει τηγανίσει μια έγχρωμη υπηρέτρια στο Τζάκσον του Μισισιπή όπως στην ταινία “Υπηρέτριες” ή ο Colonel Sanders από το τιμημένο Kentucky. Σημασία έχει ότι αυτή η πολύτιμη κρούστα που έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και τραγανότητα επιθυμεί διακαώς να βουτήξει σε μια θάλασσα μαγιονέζας πριν καταλήξει στο στόμα σου. Τα υπόλοιπα κρεατικά ζηλεύουν αυτή τη σχέση πάθους. Αλλά η μαγιονέζα τα ικανοποιεί όλα. Και ταιριάζει με όλα.

Όταν δροσίζει το σουβλάκι και το σάντουιτς

 

Η μαγιονέζα είναι player. Δεν είναι ατομίστρια αν και θα μπορούσε. Μοιράζει την μπάλα, βλέπει ρακέτα, παίζει πικ ν ρολ και κάνει και σκριν αν χρειαστεί. Αν και θα μπορούσε να κάνει triple double σε κάθε συμμετοχή της σε ένα σάντουιτς ή ένα σουβλάκι. Γιατί αυτό που την νοιάζει είναι να βοηθήσει το φαγητό να ανέβει επίπεδο. Δεν την ενδιαφέρει να ξεχωρίσει σαν την κέτσαπ και τη μουστάρδα με την όξινη γεύση τους. Δεν θέλει να αποτελεί θλιβερή ανάμνηση σε κάθε ρέψιμο όπως το τζατζίκι. Είναι εκεί για την μαγεία του παιχνιδιού. Όχι για τον τίτλο του MVP.

Όταν συμμαχεί με άλλες κατώτερες σως

 

Και πίστεψέ με δεν το κάνει για να πουλήσει περισσότερο. Το κάνει για να δώσει αξιόλογη υπόσταση στην νερουλή κέτσαπ και την ψευτομάγκικη μουστάρδα. Να τις κάνει πιο υποφερτές για τα φαγητά μας, προσφέροντας μια αξιοπρεπέστατη ροζ σως για εκείνους που δεν τολμούν να βουτήξουν την πατάτα στην καθαρή μαγιονέζα και μια συμπαθητική καναρινί σως για τα παιδικά πάρτι. Μόνο έτσι μπορείτε, ταπεινές κέτσαπ και μουστάρδα.

Όταν στρογγυλοκάθεται στην τηγανητή πατάτα

 

Δεν είναι ηλίθιοι οι Ολλανδοί (και οι Βέλγοι) που σε πολλές γωνιές των πόλεών τους έχουν stand που σερβίρουν τηγανητή πατάτα με μαγιονέζα. Αυτός ο συγκερασμός της καυτής πατάτας με την παγωμένη μαγιονέζα είναι μια χημική ένωση οργιώδους γαστριμαργικής απόλαυσης. Η πατάτα προσφέρει τη λεία επιφάνειά της για να γλιστρήσει η μαγιονέζα στο πλήθος και εκείνη ιδρώνει για χάρη της καθώς ανεβάζει σταδιακά θερμοκρασία. Σέβας και τιμή σε όσα fast food στην Ελλάδα προμοτάρουν την πατάτα-μαγιό.

Όταν μπερδεύεται με το αυγό

 

Αν δεν έχεις ξυπνήσει στο Λονδίνο μετά από hangover, να πας στο κοντινότερο deli και να φας το διάσημο egg n mayo sandwich, δεν έχεις φάει τίποτα. Τίμιο φαγητό των απανταχού εργατών του Νησιού, το egg n mayo συντρόφευε το κολατσιό των Βρετανών επί δεκαετίες. Τι είναι; Ουσιαστικά άπειρη μαγιονέζα ανακατεμένη με αυγά βραστά. Πρόσθεσε crispy bacon και θα έχεις φτιάξει το κρύο σάντουιτς της ζωής σου. Been there, done that.

 

Πρέπει να την αγαπάς την μαγιονέζα για να καταλάβεις την ουσία της. Να έχει συνοδέψει σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Να έχεις σκεφτεί κι εσύ ότι είναι το μοναδικό στοιχείο της φύσης για το οποίο θα μπορούσε να έχει γυριστεί η ταινία Blow, με τον Τζόνι Ντεπ να καταφεύγει σε έναν ειδικό για να μετρήσει την καθαρότητα της (όπως έκανε και με την κοκαίνη).

Οι αμύητοι στη μαγιονέζα μπορείτε να πάτε να βάλετε κέτσαπ στα μακαρόνια σας.

Exit mobile version