ΒΙΒΛΙΟ

White Trash Cooking: Μια ανθολογία για το φαγητό του αμερικανικού Nότου

Ένα γευστικό ταξίδι σε μία «άλλη» Αμερική μέσα από τις συνταγές και τις εικόνες του Ernest Mickler.
Το βιβλίο του Ernest “Ernie” Matthew Mickler, White Trash Cooking, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1986. Μία ανθολογία 160 σελίδων με συνταγές, ιστορίες και φωτογραφίες του αμερικανικού Νότου, αποτέλεσμα των περιπλανήσεων του Mickler, ο οποίος γεννήθηκε στο Palm Valley. Το βιβλίο του αναδείχθηκε σε best seller των New York Times, και μάλιστα μετά την πρώτη του έκδοση από το Jargon Society, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που γρήγορα ο εκδότης πούλησε τα δικαιώματά του στο Ten Speed Press. Ο Bryan Miller, κριτικός στους NY Times, το αποκάλεσε «ίσως το πιο ενδιαφέρον βιβλίο για της σεζόν της άνοιξης του 1986».

Το βιβλίο προκάλεσε έναν καταιγισμό δημοσιότητας, προσγειώνοντας τον Ernie στο “Late Night With David Letterman”, σε περιοδικά όπως Vogue και People αλλά και σε μια σειρά από εφημερίδες. Ακόμα και η Harper Lee, σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνίας του Νότου, ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε δει ποτέ ένα κοινωνιολογικό έγγραφο τέτοιας ομορφιάς – οι φωτογραφίες από μόνες τους είναι εντυπωσιακές». Αποκάλεσε το βιβλίο «μια όμορφη απόδειξη για τους πεισματάρηδες ανθρώπους με περήφανη και οδυνηρή κληρονομιά».
Χάρη σε συνταγές όπως “Mama Leila’s Hand-Me-Down Oven-Baked Possum” και “Tutti’s Fruited Porkettes” αλλά και σε φωτογραφίες που απεικόνιζαν την καθημερινή ζωή στην εξοχή -κονσέρβες με μαύρα φασόλια και άνθρωποι να κάθονται στον καναπέ τους στην μπροστινή βεράντα – ο Mickler κατέθεσε έναν πολιτιστικό και μαγειρικό απολογισμό της αγροτικής τάξης του Νότου. Το White Trash Cooking ήταν ένα δώρο για την οικογένεια του Νότου, αλλά και μία αποκατάσταση του στα μάτια τρίτων, πάντα μέσα από την προσωπική εμπειρία του συγγραφέα.

«Στο White Trash Cooking, ο Ernie παρείχε μια λεπτομερή περιγραφή των συνταγών με τις οποίες πολλοί μεγάλωσαν, κάποιοι ξέχασαν και άλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν. Δημιούργησε έναν γοητευτικό κατάλογο αρχέτυπων – απομεινάρια του Νότου, σύνολα πεποιθήσεων και παραδόσεων που διαφορετικά θα διαλύονταν» σημειώνει ο Michael Adno στο Bitter South. «Ο Ernie έμαθε να μαγειρεύει στα γόνατα της μαμάς του» έχει πει η καλή του φίλη Petie Pickette. Σε μία συνέντευξή της μάλιστα στο GastroPod, η Pickette μίλησε για το πόσο τη βοήθησε το εν λόγω βιβλίο να καταλάβει και να αποδεχτεί τις ρίζες της. «Διαβάζοντάς το κατάλαβα πού ανήκω, είδα στις σελίδες του τα φαγητά των οικογενειακών τραπεζιών μας». Στα ‘80s, κάποιοι θεώρησαν τον Ernie ως έναν από τους πιο λαμπρούς λαογράφους και φωτογράφους του Νότου για τον 20ό αιώνα. Ίσως όμως το πιο σημαντικό, είναι ότι ο Mickler άφησε πίσω του μια απόδειξη για το γεγονός ότι όλοι οι Νότιοι – ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στο περιθώριο – έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις ρίζες τους. Για όλους τους υπόλοιπους, άνοιξε ένα παράθυρο σε μία «άλλη» Αμερική.


Amazon
Exit mobile version