Why Waste? Ο Massimo Bottura ξαναχτυπά για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
- 27 ΙΟΥΛ 2021
Why Waste? ονομάζεται η νέα σειρά βίντεο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από το Fine Dining Lovers και τον Massimo Bottura – μαζί με την ομάδα του σεφ – που μας διδάσκει πώς να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων με νόστιμους και ευφάνταστους τρόπους.
Η Jessica Rosval από την Casa Maria Luigia, η Karime Lopez από τη Gucci Osteria da Massimo Bottura, ο Francesco Vincenzi του Franceschetta58 και ο Takahiko Kondo, sous chef της Osteria Francescana, προσφέρουν μερικές εκπληκτικές και απλές συμβουλές σε τέσσερα επεισόδια, προτείνοντας τους καλύτερους τρόπους για να αποθηκεύσεις τα τρόφιμά σου και για να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα leftovers μέσα από εύκολες και νόστιμε συνταγές.
Το πάθος του Massimo Bottura για τη μείωση των απορριμμάτων στην κουζίνα είναι γνωστό. Η φιλανθρωπική του δράση με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Food For Soul ενισχύει την κοινότητα και προσφέρει τροφή όσους έχουν ανάγκη, μετατρέποντας τα τρόφιμα που προορίζονται για απόβλητα, σε νόστιμα, θρεπτικά πιάτα. Σε αυτή τη νέα συνεργασία, στο Why Waste?, ο chef μάς δείχνει πώς να σκεφτόμαστε διαφορετικά για το φαγητό που περισσεύει.
Τα στατιστικά σχετικά με το food waste είναι θλιβερά. Το 33% με 50% της τροφής που καλλιεργούμε και παράγουμε πηγαίνει στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή 1 στους 9 ανθρώπους (δηλαδή 800 εκατομμύρια) παγκοσμίως πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος, ενώ το ¼ των τροφών που πετάμε άσκοπα στο δυτικό κόσμο θα αρκούσε για να τους θρέψει. Παράλληλα, τα διατροφικά απορρίμματα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα κατά 8% επιπλέον με αέρια φαινομένου θερμοκηπίου, οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού και εξάντληση των υδάτινων πόρων, αυξάνουν τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες.
Η σειρά Why Waste? είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις τη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, μαθαίνοντας πώς να αποθηκεύεις καλύτερα τα τρόφιμα ώστε να διαρκούν περισσότερο αλλά και συνταγές για το πώς να μετατρέψεις ό,τι περισσεύει, σε ένα υπέροχο γεύμα.