Χαρούπι, οργανικά προϊόντα και μικρές εκπλήξεις για την συνέχεια του World Class
Δεύτερη ημέρα judging για την Αθήνα και τέταρτη συνολικά. Η δεύτερη φάση του World Class ρίχνει αύριο αυλαία.
- 22 ΑΠΡ 2016
Φωτογραφίες με την Ακρόπολη, μυρωδιές από την κεντρική αγορά, ακόμα και στάση σε μικρά ανθοπωλεία. Το ιδανικό πρωινό για την Stephanie Jordan και τον Ago Perrone στην πόλη της Αθήνας, πριν ξεκινήσουν την βόλτα τους στα bar (και όχι μόνο) της πόλης. Η δεύτερη φάση του World Class Bartender of the Year 2016 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με πολύ δημιουργικά cocktails.
Μπορεί να έχουμε πει τις προηγούμενες ημέρες ότι η θεματική “Fruits & Plants” δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες αλλά νομίζω επίσης ότι τους απελευθέρωσε με έναν μαγικό τρόπο. Κι αυτό γιατί όλοι κάνουν μια βουτιά στις αναμνήσεις τους και τις σχέσεις με την οικογένειά τους. Ανακαλύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα για το περιβάλλον γύρω τους και έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν αν και πώς ο κάθε ένας από αυτούς βάζουν το δικό τους λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος γύρω τους λιγάκι καλύτερος.
Πάμε να δούμε πώς κύλησε κι αυτή η ημέρα του judging.
Ο Στράτος Βαχαρίδης με το PS Mexico I love you (Cityzen)
Η ιστορία του Στράτου έχει κάτι από Μεξικό και κάτι από τη Λήμνο. Ο Στράτος μας μιλά για τον παππού του τον Στράτο από την Λήμνο, ο οποίος του έμαθε να αγαπά το περιβάλλον μέσα από τα προϊόντα που καλλιεργούσε. Ένα από αυτά ήταν η ντομάτα. Ο Στράτος συνδέει τον παππού του με τον Don Julio Gonzalez. Εξηγεί στους κριτές ότι ο παππούς του και ο Don Julio Gonzalez αγάπησαν τη γη και τα προϊόντα της. Φτιάχνει για τους κριτές μας μία Μεξικάνικη μπρουσκέτα και αρχίζει να προετοιμάζει το cocktail του.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 50 ml τεκίλα Don Julio Blanco, 15 ml νέκταρ αγαύης, 30 ml χυμό λεμόνι, 20 ml ελαιοσάκχαρα φράουλας, 25 ml Aperol. Τα χτυπά με μίξερ, σουρώνει σε ένα ποτήρι που έχει κάνει rim με λευκή σοκολάτα και μαύρο αλάτι. Σερβίρει δίπλα στην μπρουσκέτα του και σε μία χαρτοπετσέτα στην οποία έχει τυπώσει το όνομα του cocktail του.
Ο Βαγγέλης Κορκίδης με το Roadtrip (Dizzy Mo)
Ο Βαγγέλης εξηγεί στους κριτές ότι ήθελε να κάνει ένα roadtrip με τους φίλους του αλλά ήθελε ταυτόχρονα να συμμετέχει και σε αυτή τη φάση του World Class. Ήθελε να πάει ένα ταξίδι με τους φίλους του στην Ιταλία και άλλες χώρες του κόσμου για να γνωρίσει τον τόπο και τη ζωή των ανθρώπων εκεί. Ήταν η μητέρα του που τον συμβούλεψε να μην ακυρώσει το ταξίδι γιατί έτσι θα μάθαινε και πώς ανακυκλώνουν οι άνθρωποι στις άλλες χώρες του κόσμου.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 60 ml Tanqueray No. Ten infused με χαρούπι, 25 ml λικέρ Grand Marnier Cordon Rouge, 25 ml χυμό από ανανά, 20 ml χυμό από lime, 5 ml σιρόπι καραμέλας, 2 dashes aromatic bitters, 2 dashes orange bitters και κάνει top up με Three Cents ginger beer. Σερβίρει σε highball ποτήρι δίπλα σε φέτες ανανά που έκανε στο τηγάνι με μασκαρπόνε.
O Πάνος Κανατσούλης με το Citrus in a bottle (The Clumsies)
Βρισκόμαστε στο The Clumsies και ο Πάνος εξηγεί στους κριτές μας ότι είναι ο Sting που αποτέλεσε την έμπνευσή του για αυτό το ποτό. Το τραγούδι Message in a bottle αλλά και το τεράστιο έργο που έχει κάνει εκείνος για τα δάση με το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει, οδήγησαν τον Πάνο σε αυτή τη δημιουργία. Χρησιμοποιεί μια αυγοθήκη για μεζούρα, το cream siphon της μητέρας του και ένα μεγάλο κομμάτι πάγο σε κάθε ποτήρι.
Για το ποτό χρησιμοποιεί 45 ml τζιν Tanqueray No. Ten και κάνει top up από το σιφόν στο οποίο έχει προσθέσει clarified lime που έχει βάλει σε sous vide με ένα ολόκληρο νεράντζι και ένα σιρόπι βύσσινο. Γαρνίρει το ποτήρι με έναν συνδυασμό δύο ελληνικών τυριών.
Ο Κωνσταντίνος Τσατσίρας με το The man with the red face (Otto)
Κάθε φορά που ο Κωνσταντίνος σκέφτεται το περιβάλλον και την οικολογία, το μυαλό του ταξιδεύει στο Μεξικό και τους jimadors της τεκίλας Don Julio. Πως οι αγαύες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τεκίλας Don Julio μεγαλώνουν χωρίς πρόσθετα μέχρι 12 χρόνια, πώς συλλέγονται χειρωνακτικά και πώς η κάθε αγαύη που συλλέγεται δίνει ζωή στην επόμενη. Ονομάζει το cocktail του έτσι από τα αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα των jimadors.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 50 ml τεκίλα Don Julio Blanco, 15 ml σιρόπι ζάχαρης με λιαστή ντομάτα, 2 κουταλιές σούπας σπιτικό πουρέ ανανά με λίγη ζάχαρη, 15 ml Aperol, 20 ml χυμό λεμόνι. Σερβίρει σε ένα βάζο που προηγουμένως είχε αποθηκευμένη ρίγανη και γαρνίρει με λίγο μπούκοβο.
Ο Κωνσταντίνος Μαρμαράς με το Spring’s mystic (The Clumsies)
Μία μικρή μεξικάνικη φιέστα έχει στηθεί εκεί που κάποτε βρισκόταν το Palmitas. Ατμόσφαιρα Μεξικού αλλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, με ελληνικά εποχιακά φρούτα. Η μουσική; Bob Marley. Η έμπνευση του Κωνσταντίνου είναι από τον μουσικό ο οποίος μιλούσε σε τόσα τραγούδια του για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά κυριότερα από την οργάνωση One Love την οποία ίδρυσε η οικογένειά του στην μνήμη του και για τη διατήρηση των αξιών που πρέσβευε. Η ιδεολογία των Rastafari ενέπνεε πάντα τον bartender μας. Οι κριτές συμμετέχουν στην παρασκευή του cocktail, τόσο κόβοντας φράουλες όσο και αργότερα στο stirring του ποτού.
Για το punch του προσθέτει (για το ένα ποτό) 70 ml τεκίλα Don Julio Reposado, 30 ml από ένα σιρόπι που δημιούργησε με ροζέ κρασί, κανέλα, βανίλια, ελαιοσάκχαρα φράουλας, τσάι κόκκινων φρούτων και μαύρο πιπέρι, 20 ml lime. Σερβίρει με ένα μεγάλο πάγο σε ένα μπολάκι για τον κάθε κριτή και γαρνίρει με μία από τις φράουλες που είχε προσθέσει στο μεγάλο μπωλ στο οποίο έφτιαξε το punch.
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος με το Bloody butler (Butler’s cup)
O Χρήστος μας υποδέχεται στο bar του και μιλά λίγο στους κριτές για την ιστορία του. Εξηγεί ότι η κοπέλα του είναι οικολόγος, φανατική της ανακύκλωσης και ουσιαστικά η έμπνευσή του για αυτό το ποτό και για να χρησιμοποιήσει αρκετά οργανικά υλικά. Ένα από τα κύρια συστατικά του είναι το παντζάρι, οπότε εξηγεί στους κριτές τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου λαχανικού.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 60 ml βότκα Ciroc, 60 ml χυμό από οργανικό παντζάρι, 1 bar spoon από μία σάλτσα που δημιούργησε με υγρό καπνό, raspberry shrub και χαρουπόμελο, 20 ml chili syrup, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, 22 ml χυμό λεμόνι. Rolling τεχνική με σπιτικά μπρίκια και σερβίρισμα. Γαρνίρει με φύλλα ρόκας και σερβίρει δίπλα τριαντάφυλλα και χαλούμι με απάκι βουτηγμένο σε λιναρόσπορο.
Ο Παναγιώτης Νικητάκης με το Helios
Ήχοι πουλιών στην ατμόσφαιρα και ο Παναγιώτης αρχίζει να μιλά για το νησί του, την Πάτμο. Εξηγεί στους κριτές μας γιατί χρησιμοποίησε μόνο βιολογικά υλικά και τους ξεναγεί στην δική του ιστορία. Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στους κριτές είναι η χρήση της κομπούχα, ενός κινέζικου ελιξιρίου που δημιούργησε ο Παναγιώτης, χάρη στον μέντορά του, ο οποίος είναι και η πηγή της έμπνευσής του.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 60 ml τζιν Tanqueray No. Ten infused με περγαμόντο, κρόκο Κοζάνης και ginger, 20 ml από έναν συνδυασμό τσαγιού από περγαμόντο και χαμομήλι, 20 ml από την κομπούχα, 30 ml πουρέ από βιολογικό μάνγκο με ζάχαρη, λεμόνι, βότκα Ciroc, αρμπαρόριζα και λουίζα και 30 ml από έναν συνδυασμό χυμών πορτοκαλιού, ροζ γκρέιπφρουτ και lime. Χτυπά σε ένα βάζο και σερβίρει γαρνίροντας με ένα zest λεμονιού. Σερβίρει πάνω σε ένα σουβέρ από οργονίτη για καλή ενέργεια, μαζί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Η Κική Φουντουκίδου με το Blossom spring (The Clumsies)
Στην ταράτσα του σπιτιού της, η Κική έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο σκηνικό για τους κριτές μας. Τους μιλά για την αγάπη της για τον Jamie Oliver και την εμμονή του με το περιβάλλον αλλά κυρίως με τα φρέσκα προϊόντα. Ο Jamie λέει ότι πρέπει να αγοράζεις τα πάντα από αγορές κοντά στο σπίτι σου και αυτό ακριβώς έκανε και η Κική με τα υλικά που χρειάζεται για το cocktail της.
Για το punch της, χρησιμοποίησε 250 ml τζιν Tanqueray No. Ten, 335 γρ. από ένα pineapple sour με λεμονοθύμαρο, 80 γρ. κόκκινο λάχανο, 5 κομμάτια lemon grass, 33 γρ, από ένα solution με καραμελωμένο κρεμμύδι, βασιλικό, Green Chartreuse και τζιν Tanqueray No. Ten. Σερβίρει και γαρνίρει με λεμονοθύμαρο.
Αύριο είναι η τελευταία ημέρα judging για τη δεύτερη φάση του World Class Bartender of the Year 2016 και όσο πλησιάζουμε προς αυτήί, το μυαλό όλων είναι στο ποιοι θα είναι οι έξι που θα επιλέξουν οι κριτές μας για να συμπληρώσουν τη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού. Από την σελίδα του Oneman στο Facebook και φυσικά τα hash tags #worldclassgreece #worldclass2016 #truespirit μπορείτε να παρακολουθείτε όλα όσα συμβαίνουν στο judging.