© Oneman.gr / SOOC / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
ΦΑΓΗΤΟ

Ξέρουμε πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Νόστιμο φαγητό σε γαστο-καφενεία, κλασικά στέκια και sui generis εστιατόρια, καφές σε ένα funky μαγαζί και ποτό στο πιο ιστορικό μπαρ της Θεσσαλονίκης.
Εξαιρετικό φαγητό, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, όμορφα τοπία. Η νύφη του Βορρά τα έχει όλα και όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μπαίνει σε γιορτινή διάθεση αποτελώντας ιδανικό προορισμό ακόμα και για σύντομα getaways.

Προορισμός για όλο τον χρόνο, η Θεσσαλονίκη συνδυάζει την ιστορία (αρχαιολογική χώροι, βυζαντινά μνημεία) με το σύγχρονο πρόσωπό και τη φιλόξενη διάθεση που τη διακατέχει. Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο και με τον ορίζοντα μπροστά της να χάνεται στη θάλασσα, η πόλη είναι γεμάτη όμορφα σκηνικά.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, η Θεσσαλονίκη γίνεται ακόμα πιο εξωστρεφής – μία πόλη όπου τρως εξαιρετικά και διασκεδάζεις αυθεντικά, ενώ παράλληλα κάνεις βόλτες σε πλακόστρωτα καλντερίμια ανακαλύπτοντας υπέροχα βιβλιοπωλεία όπως η Οκτάνα και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Στην κάβα-wine bar Moby Dick or The Whale, που δανείζεται το όνομά του από το μυθιστόρημα του Herman Melville, μπορείς να μυηθείς στον κόσμο του κρασιού την ώρα που στο βινύλιο παίζει κομμάτια της Εβρίτικης Ζυγιάς ή των Θραξ Πανκc. Η λίστα είναι ατελείωτη και κάθε ντόπιος έχει τα δικά του μυστικά να μοιραστεί και τα must-do στην πόλη.

Αν όμως τύχει και βρεθείς χωρίς κανένα πλάνο, αυτές είναι 7 στάσεις που πρέπει να μην παραλείψεις όσο είσαι στη Θεσσαλονίκη για φαγητό, ποτό και καφέ.

Μούργα

Σε ένα μίνιμαλ χώρο με ανοιχτή κουζίνα και τους επιβλητικούς πίνακες του Νίκου Βαβδινούδη να κοσμούν τους τοίχους, η Μούργα σε προσκαλεί σε μία φιέστα δημιουργικής ψαροφαγίας. Το μενού έρχεται γραμμένο στο χαρτί, καθώς αλλάζει μέρα με τη μέρα, βασισμένο στις πρώτες ύλες που αναζητά η κουζίνα και στην εκάστοτε εποχή. Η οινική λίστα υπακούει στην τάση της εποχής που θέλει στα τραπέζια μας κρασιά φυσικής ή ήπιας οινοποίησης.

Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη

+Τροφή (Συν Τροφή)

Με τραπεζάκια έξω (προστατευμένα από τη βροχή και το κρύο) και εσωτερικό χώρο αποκλειστικά για την κουζίνα και κάποιες θέσεις κατά μήκος ενός πάγκου, η +Τροφή στήθηκε σε μια πολύ ωραία γωνιά στα Λαδάδικα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τόσο ψάρια και θαλασσινά όσο και κρεατικά – μάλιστα πολλές φορές αυτά συναντιούνται σε απρόσμενους συνδυασμούς.

Κι εδώ, όπως και στη Μούργα (σημείο αναφοράς και των δύο ο μάγειρας Γιάννης Λουκάκης) το μενού αλλάζει βάσει εποχής και υλικών, με την κουζίνα να δουλεύει αποκλειστικά με φρέσκες και βιολογικές πρώτες ύλες.

Δόξης 7, Θεσσαλονίκη

Ηλιόπετρα

Φιλόξενη ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό που ξυπνάει αναμνήσεις και συναισθήματα βρίσκεις σε αυτό το γαστρο-καφενείο της Θεσσαλονίκης. Τα τραπέζια είναι λιγοστά, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ένα φιλικό σπίτι που μαγειρεύουν μόνο για σένα και την παρέα σου. Και η Ηλιόπετρα ακολουθεί τη φιλοσοφία του μενού που αλλάζει ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, έχοντας ως βάση την εντοπιότητα και την εποχικότητα.

Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη

Δέκα Τραπέζια

Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τους καλούς μεζέδες και αυτό το σύγχρονο μεζεδοπωλείο το επισφραγίζει. Δέκα μόνο τραπέζια αρκούν, καθώς η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι να εστιάζει με προσοχή και επιμέλεια πάνω στο καλό φαγητό. Τα πιάτα που κινούνται στη λογική των tapas, φέρουν την υπογραφή του chef Μανώλη Παπουτσάκη.

Μεζέδες όπως γαύρος μαρινάτος, σταμναγκάθι τουρσί, καυτερή πιπεριά, αγκινάρα και ραπανάκι, μπακαλιάρος παστός τηγανητός, χόρτα τσιγαριαστά με αυγά ορτυκιού, κεφτεδάκια αρνίσια, ρεβυθόκρεμα με κύμινο και κάρι και λάδι καυτερής πάπρικας αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του μενού που αλλάζει και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Στρατηγού Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη

Η Παλιά Αθήνα

Σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, αφού κάθε καλοφαγάς ντόπιος έχει περάσει (και συνεχίζει) από τα τραπέζια της Παλιάς Αθήνας. Ατμόσφαιρα ανεπιτήδευτη, οικογενειακή (εδώ υπακούει το κλισέ ότι τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποί τους), με υπέροχη κάβα για κάθε προτίμηση – ακόμα και γι΄αυτή που δεν γνώριζες ότι είχες. Τα ζουμερά κρέατα ταιριάζουν ιδανικά με πληθωρικά κόκκινα κρασιά.

Ίμβρου 24, Θεσσαλονίκη

δέκα epτά

Νεανικό, πολύχρωμο, ζωηρό και χωρίς καμία ανοχή σε σεξιστές, ρατσιστές και ομοφοβικούς τύπους, όπως πολύ σωστά αναγράφεται στην τζαμαρία, το δέκα eptά σερβίρει τα εκλεκτά blends του Samba Coffee Roasters. Εδώ, απολαμβάνεις τον καφέ σου στον επάνω όροφο, αν θέλεις ησυχία και laptop, ή πιάνοντας τραπέζι έξω για να κάνεις χάζι την κίνηση της πόλης.

Αλεξάνδρου Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη

Berlin

Ιστορικό μαγαζί που έχει αντέξει στον χρόνο, το Berlin δεν είναι πλέον μπαρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά μια μεγαλύτερη ιδέα. Οι τοίχοι μαρτυρούν τις μουσικές αναφορές του θρυλικού αυτού μπαρ, και οι τουαλέτες του, τις νύχτες που δεν ξεχάστηκαν ποτέ.

Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Θεσσαλονίκη

Πού να βγεις στη Θεσσαλονίκη

Exit mobile version