Photo by Bohdan Stocek / Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Ζυθοποιεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους για να τα γνωρίσεις

14 ζυθοποιεία, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Κρήτη έως την Ικαρία, ανοίγουν τις πόρτες τους στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου και σε προσκαλούν να δοκιμάσεις τις μπίρες τους.

Η μπίρα έχει ξεφύγει αρκετά από τη βιομηχανοποιημένη της εικόνα, έχοντας αναδειχθεί σε ένα ενδιαφέρον προϊόν με ταυτότητα, ξεχωριστό χαρακτήρα και γαστρονομικό πρόσημο. Η άνοδος των μικρών ζυθοποιείων συνέβαλε σε αυτό το νέο κύμα, που θέλει τις μπίρες όσο πιο αρτιζανάλ γίνεται, με ατελείωτους πειραματισμούς και μια μεγάλη βεντάλια γεύσεων και αρωμάτων.

Η κουλτούρα της craft μπίρας έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Αθήνα, με τα ζυθοποιεία του κάθε τόπου να προσδίδουν ένα ακόμα στοιχείο στην τοπική γαστρονομία. Στην πρωτεύουσα, τα taprooms ξεπηδούν συνεχώς στις γειτονιές και γεμίζουν με κόσμο που θέλει να απολαύσει δροσιστικές και ιδιαίτερες προτάσεις.

Πολύχρωμα σχέδια, σκίτσα που τραβούν το μάτι αλλά και χιουμοριστικές ατάκες φιγουράρουν στις συσκευασίες, αναδεικνύοντας έτσι τον δημιουργικό κόσμο της χειροποίητης μπίρας που φτιάχνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Για ένα Σαββατοκύριακο (28-29/9) έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις στον κόσμο της μπίρας, καθώς τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» επιστρέφουν για 5η χρονιά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών που σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθείς, με ελεύθερη είσοδο, ορισμένες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας.

14 ζυθοποιεία, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Κρήτη έως την Ικαρία, ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, να μάθουν για τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποίηση, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και κυρίως να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μπίρας και να μάθουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Θα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στους χώρους των ζυθοποιείων, που για διήμερο είναι επισκέψιμοι, και να πάρεις μέρος σε ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες, με την καθοδήγηση των ανθρώπων που έχουν δώσει όλη τους την αγάπη και την τέχνη για την παραγωγή του ζύθου.

***

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων των μελών που συμμετέχουν στη δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2024»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
28/09/24 – Αθήνα (Λεωφόρος Κηφισού 102 122 41, Αιγάλεω Αττικής), Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 – 12:30 & 13.00 – 15:30
28/09/24 – Πάτρα (ΒΙΠΕ Πατρών 25108), Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 – 12:30 & 13.00 – 15:30
28/09/24 – Θεσσαλονίκη (ΒΙΠΕ Σίνδου 574 00, Σίνδος), Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 – 12:30 & 13.00 – 15:30

ΕΛΙΞΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (Θέση Φουσαζάνι, Δροσιά Χαλκίδας, Εύβοια)
28/09/24, 12:00-19:00 & Κυριακή, 29/09/24

ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΠΗΝΕΙΟΥ, 7ο χλμ. Επαρχ. Οδού Λάρισας-Συκουρίου 41500, Λάρισα
28/09/24, 17:00-21:00 & 29/09/24, 13:00-20:00

ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Αγκάλιασμα Φάρου, Ικαρία
28/09/24, 10:00-14:00

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΕΣ-ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ, 3ο χλμ. Ε.Ο. Καρτερού – Επισκοπής, Ελιά Ηρακλείου, Κρήτη
28/09/24, 15:00-18:00

ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Ζουνάκι Δ. Πλατανιάς 73002, Χανιά Κρήτη
28/09/24 & 29/09/24, 11:00-18:00

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ, Επαρχιακή οδός Τήνου-Όρμου Αγ. Ιωάννη, 84200 Βαγιά, Τήνος
28/09/24, 12:00-18.00

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ LOCAL STREETS BEER, Λαρίσης 154, Βόλος
28/09/24, 10:00-16:00

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ SEPTEM, Ωρολόγιο Αυλωναρίου Δ. Κύμης-Αλιβερίου, Εύβοια
28/09/24, 12:30-18:30 & 29/09/24, 12:00-16:00

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, 70ο χλμ. Νέα Ε.Ο. Λαμίας, Θέση Βρύσες, Βαθύ Αυλίδος, Λεωφ. Κωνστ. Καραμανλή
28/09/24, 11:00-18:00

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 17ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου, Θεσσαλονίκη
28/09/24 & 29/09/24, 10:00-15:00

SIRIS CRAFT BREWERY, 8ο χλμ. Σερρών – Δράμας, 62100, Σέρρες
29/09/24, 11:00-15:00

Για τη συμμετοχή σου στις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης- θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει του ορίου ατόμων ανά ομάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ