10+1 tips για αυτούς του ρημαδο-κοιλιακούς
Είναι δύσκολο, είναι ακραίο, θέλει χρόνια και συστηματική προπόνηση. Αλλά εσύ δικαιούσαι να προσπαθήσεις.
- 25 ΝΟΕ 2013
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρόκειται να δεις το δικό σου six-pack στον καθρέφτη. Ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη. Πάρα πολλοί. Εξαιρώ φυσικά την περίπτωση που δε σε βοηθάει ο σωματότυπος (όπως και να το κάνεις οι ψηλόλιγνοι ευνοούνται) και η ηλικιά. Το να είσαι αρκετά νέος ώστε το σώμα σου να μπορεί να ανταποκρίνεται στα διάφορα ερεθίσματα είναι φυσικά προυπόθεση.
Αλλά ακόμα και αν είναι νέος και τα slim-fit είναι ραμμένα για εσένα θα είναι δύσκολο. Η αλήθεια είναι -το έχουμε γράψει και στο παρελθόν- ότι το six-pack εν πολλοίς είναι άπιαστο όνειρο. Μια βόλτα να κάνεις στα γυμναστήρια θα δεις ότι πολλοί λίγοι έχουν τόσο χαμηλό σωματικό λίπος που να φαίνονται οι κοιλιακοί. Οι καλύτεροι έχουν τόσο παραπάνω όσο να διατηρείται ένα υγιες στρώμα λίπους (είναι καλό δηλαδή).
Το να έχεις six-pack είναι ακραία κατάσταση και θέλει ακραία μέτρα για να επιτευχθεί. Όπως το να είσαι επαγγελματίας αθλητής, κάποιος να σου τα έχει όλα στο πιάτο (τα φιλετάκια, τους καθαρούς υδατάνθρακες και τις σωστές ποσότητες), να κάνεις δύο προπονήσεις την ημέρα και πενήντα αγώνες τη χρονιά.
Ή επαγγελματίας μοντέλο που θα χρησιμοποιήσεις φαρμακοδιέγερση για ένα χρονικό διάστημα θα πετάξεις από πάνω σου το λίπος, θα κάνεις τη φωτογράφηση, και μετά θα τα ξαναπάρεις κανονικά. Πολύ πιθανόν να μη γυμνάζεσαι σωστά (είναι και δύσκολη η απομόνωση των κοιλιακών / εξαρτάται περισσότερο από τη διατροφή) και πολύ πιθανόν να μην ξεκουράζεσαι σωστά (στο στρες ο οργανισμός αμύνεται δημιουργώντας λίπος). Γενικότερα υπάρχουν ένα σωρό λόγοι.
Εσύ, όμως, μπορείς να δοκιμάσεις. Γιατί είσαι νέος, γιατί μπορείς, γιατί δικαιούσαι να πιστεύεις ότι εσύ θα το κάνεις καλύτερα. Και εδώ πάνω θέλουμε να βοηθήσουμε. Το θέμα είναι να τα βάλεις κάτω όλα, να δεις ποιοι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και ποιοι από αυτούς είναι στα κυβικά σου. Για παράδειγμα υπάρχει πάντα η παράμετρος χρόνος. ΜΙλώντας για μη επαγγελματίες πάντα, δεν μπορείς να περιμένεις να έχουν την ίδια πρόοδο ένας φοιτητής και ένας εργαζόμενος.
Και αν προσπαθήσεις, θα χρειαστείς “πολλά κιλά-μεγάλες μυικές ομαδες” (σε αντίθεση με τον παλιό κανόνα πολλά κιλά λίγες επαναλήψιεις), θα χρειαστείς μπόλικο αερόβιο του τύπου τρέξιμο, ποδήλατο, τένις, κολύμβηση, (αν τα κολλήσει στην ίδια μονάδα πρώτα τα βάρη), αρκετή πρωτείνη γιατί καταλαβαίνεις το βουνό που έχεις να ανεβιες, καλό είναι να σε παρακολουθεί κάποιος (γιατρός καλύτερα ή έστω γυμναστής για να προλάβει την υπερβολή). Αν λοιπόν πάρεις αυτή την απόφαση να τι πρέπει να προσέξεις.
Στην αρχή κράτα μικρό καλάθι. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα σε εκπλήξει ο οργανισμό σου.
Τα πολλά μικρά γεύματα είναι απαραίτητα. Μειώνουν το φούσκωμα και το φούσκωμα είναι το πρώτο βήμα.
Καφέ ναι αλλά καλύτερα τσάι. Η καφείνη ενεργοποιεί το μεταβολισμό αλλά με μέτρο. Ο καφές μπορεί να σου προκαλεί στρες και στο στρες έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η καλή στάση του σώματος είναι απαραίτητη. Αρα πρέπει να γυμνάσεις και τα γύρω γύρω κάτι που θα σου πει κι ο γυμναστής σου.
Ακολούθα το πρόγραμμα ευλαβικά. Αλλά κάνε και τις απαραίτητες αλλαγές για να αιφνιδιάζεις εσύ τον οργανισμό σου.
Κάνε ακόμα και Aero-Box. Όσο περισσότερο αερόβιο (στο μέτρο του δικού σου δυνατού) τόσο καλύτερα.
Κάνε στατικές συσπάσεις των κοιλιακών. Εκεί που κάθεσαι, πάρε αναπνοή, σφίξε, κράτα και άσε. Είναι ένα καλό tip ειδικά αν είσαι office warrior.
Κάνε στατικές στο σπίτι. Παραδείγματα είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου στο ένα πόδι, να κουβαλάς καφάσια, να κράτα το άνω μέρος του σώματος
Σύνθετες ασκήσεις και μόνο. Καίνε περισσότερο, λίπος επιβαρύνουν τους κοιλιακούς, βελτιώνουν τα πάντα πάνω σου.
Κάνε σετ κοιλιακών στο διάστημα μεταξύ των σετ αντί για ξεκούραση. Π.χ. 6-7 επαναλήψεις upright row, 10-15 ψαλιδάκια. Αν σε παίρνει.
Πιπεριές, πορτοκάλια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οσο περισσότερη βιταμίνη C, τόσο περισσότερες καύσεις.
HIIT Rules. Ειδικά όταν πρόκειται για καύσεις λίπους.
Ξανασκέψου τη διατροφή σου. Ή καλύτερα μην σκέφτεσαι καθόλου. Πήγαινε σε διατροφολόγο.