© Photo12/AFP/VISUALHELLAS.GR
HOW TO

10 απλοί τρόποι για να γίνεις πιο ευτυχισμένος

Άπειρα ακαδημαϊκά κείμενα έχουν αναφερθεί διεξοδικά στο κυνήγι της ευτυχίας, αν και αυτό παραμένει ένα αιώνιο μυστήριο για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Ακολουθεί μια λίστα με τις συμβουλές που απαντώνται περισσότερο.

Τόνοι μελανιού και σάλιου έχουν χυθεί διαχρονικά για την κατάκτηση της ευτυχίας. Από τον αρχαίο στωικό φιλόσοφο Σενέκα που αφοσιώθηκε την εύρεση εκείνων των στοιχείων που καθορίζουν την ευδαιμονία, μέχρι τις συμβουλές λαϊκής σοφίας από μεγαλύτερους για ένα «προκομμένο μέλλον», οι διάφοροι οδηγοί ευτυχίας άλλοτε κοντράρονται κι άλλοτε συμφωνούν, δείχνοντας ότι το κυνήγι της ευτυχίας είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι θεόσταλτο, κάτι ουρανοκατέβατο που είτε θα συμβεί μοιραία ή όχι. Το πολυφορεμένο (και πλέον ενοχλητικό) ρητό που λέει ότι «όλα στο μυαλό είναι» έχει μια μικρή δόση αλήθειας, εφόσον το ερμηνεύσεις με την έννοια της συναισθηματικής πρόσληψης: ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν γύρω σου, το ζήτημα είναι πώς ερμηνεύονται στον εσωτερικό κόσμο κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Κατά 50% η ευτυχία ευθύνεται πράγματι σε γενετικούς παράγοντες, αλλά το υπόλοιπο κομμάτι της πίτας είναι δική μας ευθύνη.

Ακολουθούν μια σειρά από συμβουλές που αναφέρονται συχνά σε ακαδημαϊκά κείμενα ψυχολογικής βοήθειας, όπως της Αμερικανίδας Sonja Lyubomirsky.

 

1. Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στους κοντινούς σου
Το γνωστό ρητό ότι «τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία» δε σημαίνει ότι τα οικονομικά εφόδια είναι αμελητέα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο ότι είναι ανώφελη η προσπάθεια ικανοποίησης των συναισθηματικών σου αναγκών με την αγορά υλικών αγαθών. Το θέμα είναι να έχει ανθρώπους δίπλα σου, οπότε εστίασε σε αυτό.

2. Γίνε μέλος μιας ομάδας
Δηλώνοντας συμμετοχή π.χ. σε ένα καινούργιο σεμινάριο, μια αθλητική ομάδα ή ένα γκρουπ πεζοπορικών διαδρομών στη φύση, πέρα του ότι θα ανανεώσεις τα ενδιαφέροντά σου, πρόκειται να κάνεις μια σειρά από νέες γνωριμίες. Αυτό θα αυξήσει την αίσθηση της συντροφικότητας, που γενικά συνδέεται με την έμφυτη ανάγκη κοινωνικής αποδοχής του ανθρώπου.

3. Να είσαι ενεργός σωματικά
Δεν είναι τυχαίο που τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν αναλάβει ρόλο «προπονητή» για την καθημερινή άσκηση των χρηστών – σήκω, περπάτα, κάνε cardio, πιες νερό. Μέσα στο άγχος του γραφείου (και όχι μόνο) συμβαίνει να παραμελούνται ακόμη κι οι πιο απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού κινήσεις. Αυτό δεν επιβαρύνει μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχολογία.

4. Βρες την πνευματική σου ηρεμία
Αυτό για πολλά άτομα σημαίνει την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων (θα μπορούσαμε εδώ να υπογραμμίσουμε την ψυχολογική διάσταση της προσευχής, έτσι δεν είναι;) και για τον υπόλοιπο κόσμο το καταφύγιο ηρεμίας είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, είτε απλά μια βόλτα για να «μείνεις με τον εαυτό σου».

5. Μη λογαριάζεις τους άλλους αλλά τη συνείδησή σου
Είναι μια συμβουλή που έρχεται από τα αρχαία χρόνια και συγκεκριμένα τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα, ο οποίος είχε αφοσιωθεί στην επίτευξη της ευδαιμονίας. Αυτό προϋποθέτει βέβαια μια συγκροτημένη ψυχοσύνθεση με κώδικα συνείδησης. Εφόσον είσαι συνεπής σε αυτόν, μπορείς να αποκρούσεις και τις πιθανές επιθέσεις των άλλων.

6. Να φέρεσαι όμορφα
Σύμφωνα με τις έρευνες που είχαν συγκεντρωθεί στο The psychology of nice people, η συγκαταβατικότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πυροδοτήσεις τη χαρά στους εγκεφαλικούς νευρώνες. Πράξεις αλληλεγγύης, κινήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον και νοιάξιμο εντάσσονται φυσικά σε αυτή την κατηγορία.

7. Να είσαι γενναιόδωρος
Η συμβουλή αυτή πηγαίνει πέρα από τα υλικά αγαθά, αφορά στα συναισθήματα. Η δοτικότητα και ο αλτρουισμός είναι τα στοιχεία εκείνα που διασφαλίζουν εσωτερική ηρεμία, χαρά και αυτοεκτίμηση.

© COLLECTION CHRISTOPHEL/AFP/VISUALHELLAS.GR

8. Να ελέγχεις την κατάσταση της υγείας σου
Οι αρρώστιες και τελικά ο θάνατος αποτελούν τη βαθύτερη αιτία ίσως και όλων των νευρώσεων που βιώνουμε στη ζωή μας. Ένας τακτικός έλεγχος γλιτώνει από το στρες, το οποίο προσθέτει βάρος χωρίς να γίνεται απαραίτητα αντιληπτό. Συν τοις άλλοις, η σωματική υγεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική (βλ. πόσο πιο έντονα καθαρίζονται οι γάτες, όταν νιώθουν ασφάλεια).

9. Κράτα επαφή με τη φύση
Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα στη φύση είναι μακράν πιο αποσυμφορητικό για το στρες, σε σύγκριση με το περπάτημα στην πόλη. Μια πολύ βασική εξήγηση είναι το Mycobacterium vaccae, το μικροβίωμα που αποδεσμεύεται στον αέρα από το χώμα και έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί την έκρηξη εγκεφαλικών ουσιών όπως η σεροτονίνη.

10. Μη μένεις περιορισμένος στους εργασιακούς κύκλους
Συμβαίνει συχνά και είναι λογικό. Αλλά αυτή η συνήθεια κάθε άλλο παρά βοηθητική για την ψυχολογία σου αποδεικνύεται σε βάθος χρόνου. Διότι εγκλωβίζεσαι στα ίδια πρόσωπα, ίσως και στα ίδια θέματα συζήτησης.