10 πράγματα που αγοράζεις πλέον στην Τουρκία με 10 ευρώ
H τουρκική λίρα πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, την ώρα που οι γείτονες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές των βασικών αγαθών.
- 31 ΜΑΡ 2021
Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Η τουρκική λίρα από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της, με τον πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdogan να έχει αλλάξει τέσσερις διοικητές στην κεντρική τουρκική τράπεζα από τον Ιούλιο του 2019.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο μέχρι πρότινος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Naji Abal, καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό, Şahap Kavcıoğlu και αυτή τη βδομάδα ακολούθησε η απόλυση του υποδιοικητή της τράπεζας, Murat Çetinkaya. Οι κινήσεις αυτές είχαν σκοπό να φρενάρουν τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο.
Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο σημείο μέχρι και να ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες να καταθέσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες για να στηρίξουν την τουρκική οικονομία. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες της χώρας κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ υπολογίζεται πως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καν πρόσβαση στο ψωμί.
Οι τιμές των προϊόντων στην Τουρκία
Η αξία της τουρκικής λίρας υποχωρεί συνεχώς, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικό χαμηλό των 8,58 λιρών. Αυτή τη στιγμή μία λίρα ισούται με 0.12 δολάρια ή με 0.10 ευρώ. Και μπορεί η αξία της λίρας να πέφτει καθημερινά, ωστόσο οι τιμές των βασικών προϊόντων όχι μόνο δεν κατεβαίνουν, αλλά ακολουθούν αντίθετη πορεία, κάτι που κάνει τη ζωή των απλών ανθρώπων αρκετά δύσκολη.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Numbeo, ο μέσος μισθός στην Τουρκία είναι περίπου στα 330 ευρώ, την ώρα που τα βασικά έξοδα ενός ατόμου σε ένα μήνα φτάνουν τα 317 ευρώ. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως αν κάποιος παίρνει τον βασικό μισθό (δεν μιλάμε για την περίπτωση που είναι άνεργος) και δεν έχει δικό του σπίτι ή δεν συγκατοικεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρακτικά δεν μπορεί να επιβιώσει. Από την άλλη, τα έξοδα για μια τετραμελή οικογένεια στην Τουρκία φτάνουν κατά μέσο όρο περίπου τις 10.700 λίρες, σαν να λέμε δηλαδή 1.100 ευρώ. Χωρίς ενοίκιο.
Τα ενοίκια τώρα για ένα πολύ μικρό δυάρι κοντά στο κέντρο της πόλης φτάνουν κατά μέσο όρο τα 160 ευρώ τον μήνα (1560 λίρες), μια τιμή που για πολλούς είναι απαγορευτική. Επίσης απαγορευτικά θεωρούνται για τους περισσότερους και τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας αποτελούν πλέον είδη πολυτελείας. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά τι μπορεί να αγοράσει κάποιος στην Τουρκία σήμερα έχοντας στην τσέπη του δέκα ευρώ (περίπου 100 τουρκικές λίρες).
- 29 κιλά πατάτες (3.31 λίρες το κιλό) ή
- 14 λίτρα βενζίνης (6.94 λίρες το λίτρο) ή
- 3 λίτρα βαρελίσιας μπύρας (34 λίρες το λίτρο) ή
- 35 φρατζόλες ψωμί (2.78 λίρες η φρατζόλα του μισού κιλού) ή
- 96 αυγά (12.53 λίρες η 12άδα) ή
- 7 καπουτσίνο (13.34 λίρες o ένας) ή
- 55 μπουκαλάκια νερό (1.76 λίρες το μπουκαλάκι 330 ml) ή
- 7μιση κιλά ρύζι (12.60 λίρες το κιλό) ή
- 16 κουτιά γάλα του ενός λίτρου (5.90 λίρες το κουτί) ή
- 4 εισιτήρια για κινηματογράφο (25 λίρες το εισιτήριο)
Μπορεί για τα δικά μας δεδομένα αυτές οι τιμές να φαίνονται έως και οικονομικές, ωστόσο για τους γείτονες η κατάσταση είναι απελπιστική. Ενδεικτικό του πληθωρισμού είναι το γεγονός πως οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, λάδι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν πριν δύο χρόνια.
Σε ορισμένα προϊόντα μάλιστα οι τιμές έχουν ανέβει μέχρι κατά 25% τις τελευταίες μόνο εβδομάδες. Κάτι που προκαλεί φυσικά πτώση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και τους αναγκάζει να προμηθεύονται τα βασικά αγαθά ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, προκειμένου να βγάλουν τον μήνα.