10 πράγματα που λογικά δε γνώριζες για την ελληνική μυθολογία
H πολεμική πλευρά της Αφροδίτης, τα νυχτοπερπατήματα του Δία και άλλες μικρές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από το δωδεκάθεο.
- 14 ΔΕΚ 2023
Η ελληνική μυθολογία ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας, ενώ αρκετές από τις φιγούρες του έχουν γίνει κομμάτι της δυτικής ποπ κουλτούρας. Και μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τους θρύλους γύρω από τη ζωή των Θεών του Ολύμπου, ωστόσο, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που διαφεύγουν ακόμη και από τους μεγαλύτερους γνώστες.
Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι λεπτομέρειες που έχουν οδηγήσει σε παρανοήσεις, ποιους θεούς αφορούν και γιατί παραμένουν σχετικά άγνωστες τόσο στο ελληνικό όσο και στο παγκόσμιο κοινό;
Ας δούμε τα 10 πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία αποτελούν πεδίο συζητήσεις για αρκετούς επιστήμονες και αναλυτές μέχρι σήμερα.
Ίσως, ο Άδης να μην ήταν τόσο κακός τελικά
Ο Άδης, ο θεός του θανάτου και του Κάτω Κόσμου, ταλαιπωρείται από μια πολύ άσχημη εικόνα εδώ και αιώνες. Πρόκειται, για πολλούς, για τον αντίστοιχο διάβολο της χριστιανικής παράδοσης. Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως είναι λίγο υπερβολικό. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως ο Άδης δεν επέλεξε ποτέ τον Κάτω Κόσμο, αλλά του παραχωρήθηκε αναγκαστικά καθώς ο Δίας επέλεξε τον ουρανό και ο Ποσειδώνας τη θάλασσα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν επίσης ένας δίκαιος τύπος. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ο Ορφέας κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να πάρει πίσω τη γυναίκα του, ο Άδης συγκινήθηκε τόσο από τις παρακλήσεις του που συμφώνησε να αφήσει τη γυναίκα να φύγει, με την προϋπόθεση ότι δε θα κοιτάξει ποτέ πίσω. Εκείνος το έκανε τελικά και την έχασε. Ποιος έχει το φταίξιμο σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν;
Ο Άρης δεν περνούσε καλά με τους συγγενείς του
Ας το παραδεχτούμε: ο Δίας και η Ήρα είχαν για αγαπημένο τους παιδί, την Αθήνα. Εκείνη ήταν η Θεά της άμυνας, της δύναμης και της δίκαιης μάχης. Το έτερο παιδί της οικογένειας, ο Άρης, έκανε μόνιμα τη βρόμικη δουλειά του πολέμου. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, φαίνεται πως τα δύο παιδιά της οικογένειας είχαν μεγάλες κόντρες μεταξύ τους – ιδιαίτερα κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Τα παράπονά του, όμως, δεν εισακούγονταν ποτέ, καθώς οι γονείς του είχαν ήδη επιλέξει ποιον από τους δύο θα στηρίξουν σε αυτή την κόντρα.
Η θεά Άρτεμις ήταν ένας serial killer γυναικών
Η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα και κόρη του Δία. Όταν ήταν μικρή, είχε κάνει έκκληση στον πατέρα της να της επιτρέψει να παραμείνει παρθένα για πάντα και εκείνος πραγματοποίησε την επιθυμία της. Δε φαίνεται, όμως, πως είχε αγνή ψυχή. Κι αυτό γιατί δολοφόνησε τις έξι κόρες της Νιόβης, που καυχιόταν ότι είχε περισσότερα παιδιά από τη μητέρα της Άρτεμις, τη Λητώ, ενώ απαίτησε τη θυσία της Ιφιγένειας ως αντάλλαγμα για τον φόνο ενός ιερού ελαφιού από τον πατέρα της.
Ο Θησέας ήταν λιγάκι κόπανος
Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία για το πώς ο Θησέας μπήκε με γενναιότητα στον Λαβύρινθο της Κρήτης και σκότωσε τον Μινώταυρο, σώζοντας τους ανθρώπους της πόλης από τη θυσία. Ποτέ όμως δεν έχουμε ακούσει για το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης. Ο Θησέας κατάφερε να βρει τον δρόμο του εξαιτίας της Αριάδνης, της κόρης του βασιλιά Μίνωα, που είχε μια μαγική μπάλα από χρυσή κλωστή και η οποία επέτρεψε στον Θησέα να ξαναβρεί το δρόμο του.
Αφού ο Μινώταυρος πέθανε, ο Θησέας έφυγε από την Κρήτη με την πριγκίπισσα που του είχε σώσει τη ζωή. Στη Νάξο, όμως, την εγκατέλειψε όταν την πήρε ο ύπνος. Σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, η Αριάδνη είχε αίσιο τέλος όταν παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο και της δόθηκε η αθανασία.
Όλο αυτό το διάστημα, ο Θησέας γυρνούσε από εδώ και από εκεί κάνοντας παιδιά με άλλες γυναίκες. Τέλος, να μη ξεχνάμε, ότι ο Θησέας ξέχασε να σηκώσει ένα κόκκινο πανί στο πλοίο του κατά την επιστροφή του από την Κρήτη, για να δείξει στον πατέρα του ότι ήταν ασφαλής. Εκείνος τότε έπεσε από τον γκρεμό απελπισμένος, αυτοκτονώντας.
Η Μέδουσα είχε δυο εξίσου φριχτά άσχημες αδερφές
Η Μέδουσα, μια γυναίκα με φίδια για μαλλιά που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε, δεν ήταν η μόνη που είχε αυτό το κάπως ιδιαίτερο κούρεμα. Κι αυτό γιατί είχε δύο ακόμη αδερφές: τη Σθενώ και την Ευρυάλη, οι οποίες υπηρετούσαν ως φύλακες στον Κάτω Κόσμο. Εκτός από το ότι είχαν φίδια για μαλλιά, οι δύο αυτές μορφές λέγεται ότι είχαν ισχυρά ορειχάλκινα χέρια, λέπια και γένια.
Τα περισσότερα τέρατα της μυθολογίας είχαν την ίδια μάνα
Ο λόγος για την Έχιδνα που ήταν μισή γυναίκα και μισή φίδι. Εκείνη παντρεύτηκε τον Τυφώνα και μαζί δημιούργησαν μια μακρά λίστα από τρομακτικά τέρατα που προκαλούσαν τους uεούς. Το λιοντάρι της Νεμέας, ο Κέρβερος, ο τρικέφαλος σκύλος του Άδη, η Λερναία Ύδρα, ο Λάδωνας, ο δράκος που προστάτευε τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων, η Χίμαιρα, η Σφίγγα, η Σκύλλα, και ο αετός που έτρωγε κάθε μέρα το συκώτι του Προμηθέα, ήταν μερικά από τα παιδιά της. Καλά πήγε αυτό.
Ο Δίας δεν ήταν ακριβώς σταθερός ερωτικά
Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε για τα έργα και τις ημέρες του πατέρα των Θεών του Ολύμπου. Πολλές φορές ο Δίας έπαιρνε τη μορφή ζώου και προσέγγιζε διάφορες γυναίκες προκειμένου να της αποπλανήσει. Τη Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, τις προσέλκυσε ως φίδι, την Αστέρια και την Αιγινή ως αετός, τον Βοήτη ως τράγος, την Ευρώπη ως ταύρος, την Ευρυμέδουσα ως μυρμήγκι, τη Φθία ως περιστέρι και τη Λήδα ως κύκνος. Ίσως, το πιο περίεργο ήταν όταν κατά την αποπλάνηση της Δανάης, μετατράπηκε σε βροχή από χρυσό.
Ο Όλυμπος δεν κατοικήθηκε μόνο από το δωδεκάθεο
Όταν ακούμε τις λέξεις Θεοί και Όλυμπος, το μυαλό μας πάει αυτόματα στο δωδεκάθεο. Υπήρχαν, όμως, αρκετές μορφές της ελληνικής μυθολογίας που κατοίκησαν σε αυτόν πριν τον Δία. Υπήρξε το Χάος, από το οποίο προήλθε η Γαία και ο Έρως, ο Ουρανός, ο Τιτάνας Κρόνος. Όχι, όλοι αυτοί δεν ζούσαν ή μάλλον έζησαν στον Όλυμπο.
Η Πανδώρα δεν έκανε μόνο αυτό που νομίζεις
Ναι, ήταν εκείνη που άνοιξε το κουτί και άθελά της απελευθέρωσε όλα όσα μας ταλαιπωρούν σήμερα. Δεν έκανε όμως μόνο αυτό: ήταν και μητέρα της Πύρρας, της συζύγου του Δευκαλίωνα. Το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν ο λόγος να σωθεί η ανθρωπότητα, μετά τον κατακλυσμό που βούλιαξε τον κόσμο κάτω από αρκετά μέτρα νερό.
Η Αφροδίτη είχε και μία άγρια πλευρά
Η θεά του έρωτα, η θεϊκή γυναίκα που καμία και κανείς δεν μπορούσε να παραβγεί σε ομορφιά και γοητεία, το πιο όμορφο και σέξι πλάσμα όλων των εποχών. Αυτά είναι τα γνωστά στοιχεία. Εκείνο που δε γνωρίζει σχεδόν κανείς είναι ότι είχε και μία «πολεμική πλευρά», ενώ οι δικές της σέκτες είχαν πολύ στενές επαφές με τις σέκτες του Άρη.
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές στις γυναικονόμους, ομάδες δηλαδή γυναικών που λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη και είχαν υπ’ ευθύνη τους δύο πράγματα: να ελέγχουν το ντύσιμο των άλλων γυναικών αλλά και να φροντίζουν ότι οι άντρες συμπεριφέρονται καλά στον δρόμο στις τελευταίες.