11+1 #instatips για πιο πολλά likes στις φωτογραφίες σου
Ένας οδηγός που θα εκτοξεύσει τα likes, τους followers και τα στατιστικά σου στο Instagram.
- 30 ΙΑΝ 2017
Αν φωτογραφίζεις κυρίες όπως η Emily Ratajkowski, η Sveta Bilyalova και η Rosie Roff, τότε γύρνα σελίδα, κατά πως γράφαμε παλιά στις εφημερίδες. Κουτσή, θαμπή, στραβή ή κακοκαδραρισμένη, κάθε φωτογραφία σου έχει λόγω ύπαρξης στο ψηφιακό σύμπαν και σίγουρα θα μαζεύει με το κιλό τα likes και τα μπράβο στο Instagram.
Αν πάλι είσαι και συ του νέο-like-ισμού και προσπαθείς να την παλέψεις με τίποτα selfie, το γατί της γειτόνισσας, το τιτανοτεράστιο μπέργκερ που έσκασε στα μούτρα σου μπροστά ή στα φουλ ρομαντικά σου με κάτι κόκκινα σύννεφα στο ηλιοβασίλεμα και εκείνα τα πράσινα πορτό-παράθυρα από το νησί, τότε δώσε βάση σε μερικά από τα πιο απλά τρικ που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα.
> Η πρώτη συμβουλή που δίνουν όλοι οι φωτογράφοι σε κάθε σχετικό workshop είναι να προστατεύεις και να έχεις καθαρό τον φακό, της φωτογραφικής ή του κινητού σου τηλεφώνου. Το οποίο σημαίνει ότι προσπαθείς να γλιτώσεις το κρύσταλλο του φακού από χτυπήματα, γδαρσίματα και κακουχίες. Παράλληλα, μια στο τόσο το καθαρίζεις με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Είναι πολλές οι φορές που η φωτογραφία βγαίνει θαμπή απλά και μόνο γιατί ο φακός δεν βλέπει από τη βρώμα.
> Από εκεί και πέρα, δώσε χρόνο στο εργαλείο να εστιάσει. Υποθέτοντας (ως βιαστικός και αρχάριος όπως όλοι μας) ότι συνήθως έχεις τη φωτογραφική στις αυτόματες ρυθμίσεις, η πιο σημαντική κίνηση πριν κάνεις το κλικ είναι να αφήσεις τον ελάχιστο χρόνο προκειμένου ο φακός να εστιάσει αυτόματα στο θέμα. Στην περίπτωση του smartphone, αν χρησιμοποιείς κάποιο από τα εξωτερικά πλήκτρα, χρειάζεται να το μισοπατήσεις και να το κρατήσεις μέχρι το πλαίσιο στην οθόνη να κλειδώσει πάνω στο αντικείμενο και να γίνει πράσινο. Διαφορετικά, μπορείς να αγγίξεις πάνω στην οθόνη και να ορίσεις εσύ το σημείο στο οποίο θέλεις να εστιάσεις, αφήνοντας και πάλι κάποιον ελάχιστο χρόνο (εξαρτάται από το μοντέλο της συσκευής και το σύστημα αυτόματης εστίασης) για να νετάρει ο φακός και να καθαρίσει η εικόνα.
> Γενικά, το θέμα της εστίασης είναι η μισή φωτογραφία και μια ολόκληρη τεχνική που εν πολλοίς ορίζει την ίδια τη φωτογραφία ως τέχνη. Θα έχεις ίσως ακούσει για το βάθος πεδίου και το παιχνίδι με τα αντικείμενα μέσα σε ένα κάδρο. Τις θολές, εκτός εστίασης περιοχές σε ένα καρέ που αναδεικνύουν περισσότερο το θέμα. Είναι αυτό το μποκέ (bokeh) που ακούς όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, αφού αρκετοί κατασκευαστές smartphones σου δίνουν πλέον τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις και εκ των υστέρων, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού – σε αυτό βοηθάνε οι διπλοί φακοί που έχουν κάποια μοντέλα. Αν ας πούμε, έχεις στο φόντο έντονα φωτεινά σημεία (από λαμπιόνια για παράδειγμα) και καταφέρεις να παίξεις με την εστίαση, θολώνοντας λίγο-πολύ τα πράγματα, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τώρα, το αν θα εκτιμηθεί από όσους σε ακολουθούνε στο Instagram είναι μια άλλη κουβέντα. Εσύ πάντως την προσπάθειά σου θα την έχεις κάμει.
> Παίξε με τη γωνία λήψης. Κοινώς, δες τα πράγματα αλλιώς. Ακόμα και η πιο αδιάφορη φωτογραφία μπορεί να αποκτήσει ένταση αν στρέψεις λίγο διαφορετικά τον φακό σου ή τοποθετήσεις διαφορετικά την κάμερα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι φωτογραφίες τραβηγμένες σε ένα πολυσύχναστο σημείο με πεζούς και τη μηχανή ή το smartphone στο έδαφος. Αμέσως, ένα φαινομενικά αδιάφορο και συνηθισμένο πλάνο αποκτά υπόσταση και προοπτική.
> Αντίστοιχα, πείραξε το καδράρισμά σου. Το θέμα δεν χρειάζεται, ούτε και πρέπει να είναι πάντα στο κέντρο της φωτογραφίας. Ακόμα και μια συνηθισμένη selfie έχει άλλο ενδιαφέρον όταν βγεις και λίγο εκτός κάδρου.
> Τράβα πολλές, συνεχόμενες φωτογραφίες, για να διαλέξεις μετά εκείνη που σου κάθεται καλύτερα. Το ίδιο κάνουν και οι επαγγελματίες φωτογράφοι, τραβώντας κατά ριπάς. Τσάμπα είναι (δεν ζούμε στην εποχή του φιλμ) και το μόνο χρειάζεται είναι να ξεσαβουρώνεις μετά τα επαναλαμβανόμενα, μη αξιοποιήσιμα καρέ.
> Χρησιμοποίησε με μέτρο τα χρωματικά φίλτρα. Μερικές φορές και οι άφιλτρες έχουν χαρακτήρα και έναν αυθεντικό τόνο που ίσως δεν μπορείς να δώσεις με κανένα ετοιματζίδικο φίλτρο.
> Δοκίμασε ή ακόμα καλύτερα τόλμησε να παίξεις με το ασπρόμαυρο. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το χρώμα και η υπερβολή, η ασπρόμαυρη φωτογραφία συνεχίζει να γοητεύει και συχνά προσδίδει στις εικόνες θεατρικότητα – άσε που κρύβει και τις όποιες ατέλειες.
> Πειραματίσου με τις σκιές και τις αντανακλάσεις. Δεν είναι εύκολο και πολλές φορές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χαοτικό και μπερδεμένο, όμως αν δεν παίξεις δεν θα μάθεις και αν δεν δοκιμάσεις δεν θα τα καταφέρεις.
> Βγάλε εκτός λειτουργίας το φλας, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα νεότερα μοντέλα φωτογραφικών και smartphones τα πηγαίνουν αρκετά καλά ακόμα και εκεί που το φως φαινομενικά δεν επαρκεί. Γενικά το φλας αγριεύει (και τρομάζει), ειδικά αν στοχεύεις πρόσωπα. Βρες από τις έτοιμες ρυθμίσεις τη σχετική και κράτα σταθερή τη συσκευή, αφού συνήθως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η λήψη, λόγω της χαμηλότερης ταχύτητας του κλείστρου, ώστε περισσότερο φως να φτάσει στον αισθητήρα. Από την άλλη, στα πορτρέτα η χρήση φλας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεσημεριανές ώρες που το ηλιακό φως είναι πολύ σκληρό, γεμίζει τα σκοτεινά σημεία, όπως τις κόχες των ματιών που συνήθως βγαίνουν σκούρες ή και μαύρες.
> Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Ναι, τόσο στην περίπτωση της φωτογραφικής μηχανής όσο και του smartphone, ένα ακριβότερο, πιο εξελιγμένο μοντέλο έχει περισσότερες λειτουργίες, πιθανότατα καλύτερα οπτικά μέρη και επεξεργαστές, είναι πιο γρήγορο στην εστίαση και τη λήψη, βγάζει πιο καθαρές και λεπτομερείς φωτογραφίες. Όμως, η αλήθεια είναι πως ένας καλός φωτογράφος μπορεί να λάμψει ακόμα και με μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης. Οπότε, μην επενδύσεις κανά δυο-τρία μηνιάτικα, μόνο και ντε γιατί σε έπεισε ο πωλητής πως με αυτό το μαραφέτι θα βγάζεις φωτογραφίες που δεν έχεις ξαναδεί. Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Επίσης, είναι και θέμα διάθεσης. Όπως όταν γράφουμε χωρίς όρεξη αποτυπώνεται στο χαρτί, έτσι συμβαίνει και με τη φωτογραφία.
> Μην το παρακάνεις με τα hashtags. Η συμβουλή αυτή δεν έχει σχέση με τις φωτογραφικές ικανότητες, αλλά αποδεδειγμένα, είτε δέκα είτε σαράντα ετικέτες κολλήσεις σε ένα «ανέβασμα», πάνω-κάτω τα ίδια likes θα μαζέψεις. Και τέλος να έχεις κατά νου ότι, ένα 20% από αυτούς που σε ακολουθούν να πατήσει «μου αρέσει», είναι σε γενικές γραμμές ένα πολύ καλό σκορ.