13 tips για μη σου βγει ξινό το road trip στις ΗΠΑ
Αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς το να πάρουν ένα αυτοκίνητο κι όπου τους βγάλει, όμως η αναζήτηση της περιπέτειας με τέσσερις τροχούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Πήγαμε, πάθαμε και συμβουλεύουμε!
- 15 ΦΕΒ 2017
Όσο ζεις λένε μαθαίνεις, όσο ταξιδεύεις μαθαίνεις περισσότερα και αν τις εμπειρίες και κυρίως τα παθήματα, τα κάνεις μαθήματα, τότε θα γλιτώνεις χρόνο, χρήμα και άφθονους μπελάδες. Ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, γιατί εκεί δεν παίζουν. Οι μπάτσοι της καρδιάς μας δεν βγαίνουν παγανιά μόνο τις μέρες του χρόνου που υπάρχει ντιρεκτίβα για ‘χ’ καταγραφές παραβάσεων. Εκεί κυνηγούν την παρανομία 24/7 και χωρίς εξαιρέσεις.
Όμως οι ‘παγίδες’ δεν περιορίζονται στην επιβολή του νόμου αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που διαφέρουν από τα δικά μας, ευρωπαϊκά δεδομένα. Για να πάνε λοιπόν όλα ρολόι και να γυρίσεις στην τιμημένη πατρίδα έχοντας γεμάτα άλμπουμ με φωτογραφίες και γεμάτη ψυχή με εμπειρίες, ακολουθούν απλές βιωματικές συμβουλές. Μάλιστα, κάποιες από αυτές προστέθηκαν στην πρόσφατη, τρίτη on the road εξόρμηση μου στις ΗΠΑ άρα επιβεβαιώνεται το ‘όσο προχωράς, τόσο μαθαίνεις’.
Εφαλτήριο ήταν το Los Angeles, εν συνεχεία βάση εξορμήσεων ήταν το Las Vegas και αυτή τη φορά είχε κολλήσει το μυαλό μου να πάω στην Area 51 – ένα ακόμα ‘τικ’ στη λίστα μου με τα μέρη που θέλω να σταθώ σαν Μητσάρας για μία selfie και μερικά like. Συνολικά έγραψα πάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα, σε αστικό τοπίο αλλά και στο απόλυτο τίποτα. Σε highways αλλά και χωματόδρομους. Με σταμάτα-ξεκίνα αλλά και κάνοντας ώρα να δω άλλο αυτοκίνητο. Αντιθέσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε αυθεντικού road trip σε έναν τόπο που χρειάζονται μόνο 100 χιλιόμετρα για να αρχίσει να σου δείχνει δείγματα της απεραντοσύνης του.
Σκέφτεσαι λοιπόν να το τολμήσεις; Κόντρα στο ρεύμα της εποχής να φας μέχρι τελευταίου cent όσα χρήματα είχες μαζέψει; Μεταξύ μας, καλύτερα να τα σκορπίσεις μόνος σου ακολουθώντας το όνειρό σου, παρά να στα πάρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα λατρεμένα βαμπίρ-πολιτικοί μας. Βρες λοιπόν παρέα, διαλέξτε προορισμούς και αφιερώστε χρόνο να διαβάσετε τα παρακάτω.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑ
Μπορεί να απαλλαχθήκαμε από το άγχος της βίζα και πλέον τα πράγματα να είναι σχετικά απλά με την ESTA, ωστόσο αυτά είναι έγγραφα που αρκούν για έναν ταξιδιώτη – όχι για έναν road tripper. Γιατί αν θέλεις να κάτσεις πίσω από το τιμόνι στη χώρα των θαρραλέων και των ελεύθερων, πρέπει πρώτα να σκάσεις ένα ωραίο 50ρικάκι στη χώρα των διαρκώς χρεωμένων. Συγκεκριμένα στην ΕΛΠΑ, για να βγάλεις διεθνές δίπλωμα. Τουλάχιστον η διαδικασία είναι πιο απλή κι από το να ψήνεις αυγά. Πας σε ένα υποκατάστημα της ΕΛΠΑ, κρατάς το 50εύρω και το δίπλωμά σου, δίνεις το 50ευρώ και παίρνεις δύο διπλώματα πίσω. Ένα για δώθε κι ένα για κείθε.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
Ξέρω, πολύ 101 έχω ξεκινήσει το έργο και όποιος από εσάς έχει νοικιάσει αυτοκίνητο ακόμα και για το γύρο Ναυπάκτου το ξέρει – δεν μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο αν δεν έχεις πιστωτική κάρτα. Φρόντισε όμως να έχει και περιθώρια χρέωσης, μην είναι φορτωμένη με πρόσφατη και δίχως όρια επίσκεψη στο εκπτωτικό χωριό. Αλλιώς, η ωραία μας ιστορία θα ολοκληρωθεί πριν καν ξεκινήσει.
ΥΠΟΜΟΝΗ
Αν το ταξιδάκι σου αρχίζει/περιλαμβάνει την Πόλη των Αγγέλων, προετοιμάσου. Έχει τόση κίνηση στους δρόμους που θα νομίζεις πως κατεβαίνεις το ποτάμι. Την παλιά, καλή εποχή που η βενζίνη ήταν φθηνή. Κίνηση που βαλτώνει τη σκέψη, σε ωθεί να αρχίσεις τις κουτουλιές στο τιμόνι και τις κραυγές μέχρι να μη σου βγαίνει λαλιά. Τέσσερα εκατομμύρια νοματαίοι είναι γύρω σου, στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες – πίσω μόνο/φυσικά από τη Νέα Υόρκη. Πριν αρχίσεις λοιπόν τη μέρα σου, βγάλε το χάρτη και οργανώσου. Που θέλεις να πας, τι θέλεις να δεις. Γιατί αν γουστάρεις να κάνεις βόλτα το πρωί στη Venice Beach, μεσημέρι καφεδάκι στο Beverly Hills μπας και πετύχεις κανένα διάσημο, σούρουπο στην προβλήτα της Santa Monica και βράδυ να δεις τ’ αστέρια από το αστεροσκοπείο Griffith, λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο. Πως για να πας από το ένα μέρος στο άλλο, θέλεις τουλάχιστον μία ώρα κι αυτό αν κάποιος από τους αγγέλους της πόλης είναι με το μέρος σου. Συνήθως οι άγγελοι δεν παίρνουν μέρη. Να το ξέρει.
CARPOOL
Αυτή μπορεί να είναι η σανίδα σωτηρίας σου. Έμαθες (και μη το αρνείσαι) τι είναι το Carpool Karaoke από τον James Corden, ένωσε λοιπόν τις τελείες και θα καταλάβεις. ‘Carpool’ λοιπόν θεωρείται όταν μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονται δύο ή περισσότεροι επιβάτες. Αυτόματα, στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους του Los Angeles, αυτό σου δίνει πρόσβαση στην αριστερή λωρίδα. Απευθύνεται σε πολλούς αλλά την καρπώνονται λίγοι, μιας και η πλειοψηφία της αυτοκινητοθάλασσας αφορά οχήματα με μόνο έναν επιβάτη.
ΜΗΝ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ
Η ποινή αν σε σταματήσουν και είσαι μόνος σαν τον κούκο, είναι $481. Δεν νομίζω να σου περισσεύουν. Ομοίως στην αντίστοιχη ΛΕΑ, ούτε για πλάκα δεν χώνεσαι. Αν και μεταξύ μας, αυτό το τελευταίο καλό θα ήταν να μην το κάνεις ποτέ ούτε και στα μέρη μας.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΕΑ
Το ίδιο κι εδώ. Αν κάτι με διαολίζει κάθε μέρα στην Αθήνα, είναι το πόσα ‘ζώα’ παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Κι επειδή οι περισσότεροι γύρω μας σκέφτονται περισσότερο την τσέπη τους από τον συνάνθρωπο, η επιβολή προστίμων ‘The American Way’, δηλαδή από $250 έως $1000, θα ήταν η λύση. Αν λοιπόν είστε από εκείνους που νομίζουν πως το μπλε σηματάκι είναι απλά για διακόσμηση, ε λοιπόν, δεν είναι!
PED XING
Ζώντας στον ελληνικό μίζερο μικρόκοσμο, ακούς για οικονομίες που ανθίζουν και δεν ξέρεις πως αυτό μεταφράζεται. Παράδειγμα: Όλοι μιλούν για ταχεία άνοδο της Κίνας και από την πρώτη μέρα στις ΗΠΑ είχα καταλάβει γιατί. Το αεροπλάνο, τα αξιοθέατα, οι δρόμοι, είναι γεμάτοι από Κινέζους! Γεμάτοι! Να βράσω λοιπόν το proficiency μου, οδηγώντας στο LA βλέπω μία φορά πινακίδα ‘Ped Xing’, τη βλέπω δεύτερη φορά, τη βλέπω τρίτη. Μη ρωτάς πως πήγε το μυαλό μου εκεί, καμένο είναι, όπου θέλει πάει. Νόμιζα λοιπόν πως είναι κάποια ταμπέλα που κάτι είχε να κάνει με Κίνα-με κάποιο όνομα δρόμου ή κάτι τέτοιο. Διέσχιζα βλέπεις δρόμους στην ChinaTown άρα ο συνειρμός δεν είναι τόσο παράλογος, έτσι δεν είναι; Βέβαια όταν είδα την ίδια ταμπέλα και στο Melrose, πονηρεύτηκα και το έψαξα online. Είναι λοιπόν συντομία για το ‘Pedestrian Crossing’ και αφού είναι σημείο διάβασης πεζών, πρέπει να είσαι υπέρ το δέον προσεκτικός και να μειώσεις κι άλλο ταχύτητα.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ‘ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΑΚΙ’
Υπάρχει αναγνώστης μας που δεν έχει αφήσει αυτοκίνητο με αλάρμ για μισό λεπτάκι σε μέρος που απαγορεύεται; Δεν μιλάω για απαραίτητα για διπλοπαρκάρισμα, για λεωφορειόδρομο ή στη μέση του δρόμου. Έστω κάπου που υπάρχει σήμανση κι ας μην ενοχλείς στ’ αλήθεια. Ε λοιπόν, αυτό το σενάριο καλά θα κάνεις να το ξεχάσεις, ούτε για ‘5 λεπτά’. Το έμαθα στην πράξη, αφήνοντας τη μισή παραγγελία πίσω στα Starbucks και με τη μπλούζα μου να αποκτά α λα Jackson Pollock σχέδιο με τις πιτσιλιές από ρόφημα σοκολάτα και τον καφέ που κρατούσα τρέχοντας να προλάβω των Κυρ Αστυνόμο.
ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ON AIR
Η ίδια φιλοσοφία αφορά και στα όρια ταχύτητας. Ειδικά βγαίνοντας σε Highways όπως για παράδειγμα από το LA προς το Las Vegas, καλό είναι να μη ξεπερνάτε τα όρια ταχύτητας αφού το δικό μας ‘πάω μόνο με 10 km/h πάνω από το όριο’ απλά επιβεβαιώνει πως δεν σεβόσουν το όριο. Ακόμα και σε πιο ερημικούς δρόμους, αν θελήσετε να εξερευνήσετε για παράδειγμα τη Nevada, να πάτε προς την Κοιλάδα του Θανάτου κτλ, μη παρασυρθείτε. Κι εκεί ισχύουν τα ίδια όρια και η ίδια αυστηρότητα. Βάλτε cruise control και απλά απολαύστε τη θέα και τη μουσική σας. Γιατί ακόμα κι αν δεν δείτε περιπολικό στο διάβα σας, κάποια στιγμή θα προσέξετε την ταμπέλα που λέει ‘Speed Limit Enforced by Air’. Κοινώς, η ταχύτητά σας ελέγχεται από αέρος. Παρότι δυσκολεύομαι να πιστέψω πως έχουν drones να πετούν 24/7 για τσεκάρουν παραβάσεις του ΚΟΚ, είναι δεδομένο πως ενίοτε τα ‘πουλιά’ είναι στον ουρανό. Κι αν σε καταγράψουν, καλή σου τύχη…
PLAN AHEAD
Ο πιο σίγουρος τρόπος να καταστραφεί ένα road trip στη δυτική και όχι μόνο ακτή, είναι να βγεις εντελώς εκτός προγράμματος ή να μείνεις από βενζίνη στη μέση του πουθενά. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε αφού σε πολλές διαδρομές πιο συχνά εντοπίζεις πόσουμ στην άκρη του δρόμου, παρά βενζινάδικο. Πρέπει λοιπόν να οργανώσεις καλά το πλάνο του οδοιπορικού, να τσεκάρεις στο web συμβουλές από ανθρώπους που έχουν καταγράψει παρόμοιες διαδρομές ώστε να ξέρεις τι θα συναντήσεις. Το viamichelin.com μπορεί να σου πει με ακρίβεια πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να πας από το μέρος Α στο μέρος Β και με τι κόστος, δίνοντάς σου μάλιστα εναλλακτικές επιλογές. Σίγουρα το ‘ξυπνάμε, ξεκινάμε και όπου μας βγάλει’ φαντάζει πιο περιπετειώδες αλλά έχει ασφαλή εφαρμογή μόνο αν σκοπεύεις να φτάσεις το πολύ μέχρι τον Κάλαμο. Αν πηγαίνεις στο Άλαμο, ίσως αντιμετωπίσεις προβλήματα. Η χρήση πιστωτικής κάρτας με ‘χώρο’ για φόρτωμα είναι και εδώ χρήσιμη, αφού ειδικά σε προχωρημένες ώρες, δεν θα βρεις κάποιον να σε εξυπηρετήσει στο βενζινάδικο. Στους υπολογισμούς τύπου φτάνω/δεν φτάνω μέχρι το επόμενο σημείο ανεφοδιασμού, μη ξεχνάς πως όλες οι πινακίδες γύρω σου αφορούν μίλια και όχι χιλιόμετρα. Και η βενζίνη μετριέται σε γαλόνια και όχι λίτρα.
ΣΗΜΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ
Σε συνέχεια της προηγούμενης ενότητας, όσο κι αν σου φαίνεται πολύ 90s, αν δεν έχεις μαζί σου χάρτη, τύπωσε έστω τη βασική διαδρομή στο ξενοδοχείο πριν φύγεις. Αν από το Las Vegas κατευθυνθείς προς το Grand Canyon ή τη Death Valley, να είσαι προετοιμασμένος πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, τα κινητά δεν έχουν σήμα. Ακριβώς όπως συμβαίνει στις ταινίες και γελάς θεωρώντας πως ο σεναριογράφος βρήκε εύκολη λύση για να δώσει ένα ακόμα πλεονέκτημα στον επίδοξο δολοφόνο. Ακόμα κι αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να μη σε κυνηγήσει ο πιο τρελός νταλικέρης της Nevada, δεν θα μπορείς να στηριχθείς στο google maps για να σε κατευθύνει. Επίσης ένα γεμάτο charger είναι πάντα χρήσιμο γιατί ψάχνοντας διαρκώς και μάταια για σήμα, το κινητό σου αδειάζει πιο γρήγορα απ’ ότι οι τσέπες σε Outlet.
ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ;
Ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες travel junkies συμβαίνουν epic fails. Σκέψου λοιπόν να έχεις αγοράσει τα όχι και τόσο φθηνά εισιτήρια για πας στο περίφημο Skywalk του Grand Canyon, που περιλαμβάνει και έξτρα εισιτήριο για να μπορέσεις να μπεις στο National Park και να πας στους τόπους της φυλής των Hualapai. Να έχεις αργήσει λίγο χαζεύοντας το Hoover Dam (θυμάσαι που το είχαν διαλύσει οι Decepticons στην ταινία Transformers;) αλλά να νιώθεις ακόμα άνετος πως έχεις μερικές ωρίτσες και προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα. Και φτάνεις στον προορισμό, που απαιτεί να αφήσεις το αυτοκίνητο δίπλα στο μικρό τοπικό αεροδρόμιο και από εκεί να σε μεταφέρει λεωφορείο. Και σου λένε πως δεν ξέρουν αν προλαβαίνετε γιατί κλείνει σε λίγο το Skywalk. Και κοιτάς το ρολόι σου και απορείς. Η απάντηση είναι απλή: Περνώντας τα σύνορα ανάμεσα στις πολιτείες της Nevada και της Arizona, αλλάζει η ώρα!
ROUTE 66
Τέλος, δύσκολα θα μπει κάποιος από εσάς στη διαδικασία να κάνει ένα τέτοιο road trip αν δεν σκοπεύει να γεμίσει το σκληρό δίσκο του lap top του με φωτογραφίες. Αν αφήσουμε λοιπόν στην άκρη όλα τα δημοφιλή σημεία σε Los Angeles και Las Vegas, υπάρχουν διάφορες άλλες στάσεις που θα εμπλουτίσουν το άλμπουμ σου. Όπως για παράδειγμα, κάνοντας μία μικρή παράκαμψη στη διαδρομή ανάμεσα στις δύο πόλεις, που θα σε βγάλει στον παλιό Route 66. Αφήνοντας το Interstate 15 στο Victorville, περνάς από το Oro Grande που έχει αρκετά σημεία για κλικ και επιστρέφεις στο δρόμο σου στο Barstow (σ.σ. για τον Route 66 θα τα πούμε σε μελλοντικό άρθρο). Λίγο πιο μετά και στο αριστερό σου χέρι υπάρχει άλλη μία παράκαμψη που αξίζει τον κόπο, για την πόλη-φάντασμα του Calico. Φτάνοντας στο Baker, αφού ‘ανεφοδιαστείς’ στον Mad Greek με πιτόγυρο μπόμπα, στην άλλη πλευρά του κόμβου είναι η είσοδος στο Mojave National Preserve, επίσης καλό σημείο για φωτογραφία. Όρεξη για πόζες να έχεις και σημεία υπάρχουν πολλά!
Ποιο είναι το πιο τρελό road trip που έχετε κάνει; Αναμένουμε εμπειρίες, συμβουλές και φωτογραφίες!