Shutterstock
ΛΙΣΤΕΣ

15 εντυπωσιακά πράγματα που δεν γνώριζες για τη Wikipedia

Τις πρώτες μέρες του νέου έτους η Wikipedia θα κλείσει 20 χρόνια ζωής και ύπαρξης. Με αυτή την αφορμή μαζέψαμε μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά facts της λειτουργίας της.
Το να έχεις όλο το παρελθόν και το παρόν της ανθρωπότητας χωμένο σε ένα site (όσο εκδημοκρατισμένο και αν είναι αυτό) μπορεί να είναι κάτι τουλάχιστον παράξενο. Από την άλλη, βέβαια η Wikipedia δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει πολλά στον διαμοιρασμό της ανθρώπινης γνώσης κάνοντάς την εύκολα και δωρεάν προσβάσιμη σε όλους. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να το κάνει με μια εντυπωσιακή -δεδομένου του όγκου της- εγκυρότητα. Προφανώς, σε ένα τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων εγχείρημα υπάρχουν κάποια facts σχετικά άγνωστα στους περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε τα 15 καλύτερα από αυτά. Είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά θα σε εντυπωσιάσουν.

1. Το site περιέχει περισσότερα από 55 εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 300 γλώσσες. Υπάρχουν επίσης γύρω στους 280.000 editors που δίνουν μέρος του χρόνου τους προκειμένου να συμπληρώσουν ή να φτιάξουν από την αρχή λήμματα.

2. Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι συγκλονιστικοί όχι μόνο για όσους συνεισφέρουν. Υπολογίζεται ότι η Wikipedia έχει γύρω στους 1,5 δισεκατομμύριο μοναδικούς χρήστες ανά μήνα, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς παγκοσμίως.

3. Ο Σκοτσέζος φιλόσοφος Thomas Reid, που έζησε στον 18ο αιώνα, είναι ο άνθρωπος που είχε πρώτος λήμμα με το όνομά του στη Wikipedia. Το γιατί ήταν αυτός είναι και δική μας απορία.

4. Ίσως όμως και να υπάρχει λόγος. Αν πατήσεις το πρώτο link από ένα λήμμα της Wikipedia και μετά να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα άρθρα θα σε οδηγήσει σε κάποια φάση στο λήμμα «Φιλοσοφία». Τουλάχιστον στο 97% των περιπτώσεων. Το δοκίμασα με τα λήμματα “Wikipedia”, “Bajevic” και “Βatman”. Έπιασε και στα τρία.

5. Το 2017, ο αστροναύτης Paolo Nespoli ηχογράφησε τη φωνή του, όσο ήταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ηχογράφηση αυτή για τη σελίδα του στη Wikipedia. Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε περιεχόμενο για τη Wikipedia έξω από τον πλανήτη.

6. Πρόκειται για ένα από τα 10 πρώτα σε κλικ sites στον κόσμο. Είναι όμως το μόνο από αυτά που τρέχει από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

7. Η Wikipedia έχει δώσει το όνομά της σε έναν αστεροειδή. Πρόκειται για τον 274301 Wikipedia που υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο λίγο πάνω από 1 χιλιόμετρο.

8. Η Wikipedia «υφίσταται» κατά μέσο όρο 1,9 διορθώσεις ανά δευτερόλεπτο. Όση ώρα κάνετε να διαβάσετε αυτό το κείμενο, θα έχουν γίνει περίπου 600 αλλαγές στη Wikipedia σε σχέση με το πώς ήταν αυτή, όταν πατήσατε το κλικ για να μπείτε.

9. Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο στήριξαν οικονομικά με την παροχή συνδρομής τη Wikipedia τον χρόνο που πέρασε.

10. Κάθε άρθρο που υπάρχει στο site έχει το ιστορικό επεξεργασίας του. Μπορείτε να πάτε εκεί και να δείτε βήμα-βήμα κάθε αλλαγή που έφερε το τελικό αποτέλεσμα. Πολύ πιθανόν λίγες μέρες μετά θα έχουν γίνει και νέες αλλαγές.

11. Κάθε χρόνια, οι Wikipedians ανά τον κόσμο οργανώνουν το Wiki Loves Monuments το οποίο περηφανεύονται ότι είναι ο «μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον πλανήτη». Περισσότεροι από 60.000 συμμετέχοντες από 40 χώρες του κόσμου, έχουν συνεισφέρει πάνω από 1,7 εκατομμύρια φωτογραφίες από το 2010 μέχρι σήμερα.

12. Ένας αρκετά αφοσιωμένος στη δουλειά editor έχει κάνει 47.000 αλλαγές στα άρθρα της Wikipedia για να διορθώσει τη φράση “comprised of” που γενικά θεωρείται λάθος (ή μάλλον όχι πολύ σωστό) στα αγγλικά. Αν μη τι άλλο τίμιος.

13. H πιο συχνά επισκεπτόμενη σελίδα είναι η αρχική της. Μερικά από τα άρθρα της Wikipedia τα οποία έχουν τους περισσότερους αναγνώστες αφορούν τα λήμματα Facebook και YouTube, Ηνωμένες Πολιτείες, Donald Trump και Barack Obama.

14. To mobile internet την πληγώνει. Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των smartphone για την πλοήγηση στο internet φέρνει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αλλά και διαρκή μείωση των editors. Πράγμα λογικό, γιατί είναι πολύ δυσκολότερο να γράφεις και να διορθώνεις πολύπλοκα κείμενα μέσα από τη μικρή οθόνη του smartphone.

15. Βελτιώσεις σε σελίδες της Wikipedia σχετικά με ταξιδιωτικούς προορισμούς και πόλεις μπορούν να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση. Είναι πιθανό για παράδειγμα να αυξηθεί ο αριθμός όσων διανυκτερεύουν σε μία πόλη ως και 9%.

Exit mobile version