Κύθνος, μια εξαιρετική επιλογή σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα
Ένα νησί που δεν σου γεμίζει το μάτι αλλά οι πανέμορφες παραλίες του, η ανέγγιχτη ζωή του και τα αυθεντικά του πανηγύρια ίσως το κάνουν το πιο αγνό νησί των Κυκλάδων.
- 1 ΙΟΥΛ 2019
Όταν την κοιτάς στον χάρτη νομίζεις ότι είναι σαν δαντελωτό κέντημα αφού είναι γεμάτη όρμους και κολπίσκους. Βρίσκεται αμέσως μετά την Τζιά, κάτι που σημαίνει ότι είναι σε απόσταση αναπνοής από το Λαύριο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί την προτιμούν για on the spot τριήμερα ή για το “κλείσιμο” των διακοπών τους. Αν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει πού θα πας τότε μόλις βρήκες την απάντηση στο ερώτημα που σε ταλάνιζε.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πιασάρικα. Για να λέμε αλήθειες στην φτωχογειτονιά και να μιλήσουμε αντικειμενικά, η Κύθνος έχει πάνω από 30 παραλίες, μόνο δύο από αυτές είναι οργανωμένες και ανάμεσά τους βρίσκεται η ωραιότερη παραλία των Κυκλάδων. Η Κολώνα. Και δεν σηκώνω κουβέντα.
Οι οργανωμένες είναι η Επισκοπή και η Απόκρουση. Και οι δύο βρίσκεται στην πλευρά του Μέριχα (το λιμάνι όπου φτάνει το καράβι) και βόρεια. Η πρώτη είναι η πιο πολυσύχναστη με ξαπλώστρες και ένα beach bar που κρίνεται ως decent. Η αμμουδιά, τα πεντακάθαρα νερά και τα αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά παίρνουν βαθμολογία perfect. Είναι ιδανική παραλία για να περάσεις το μεσημέρι σου.
Η Απόκρουση τώρα βρίσκεται θεωρητικά στον επόμενο μεγάλο κόλπο προς τα βόρεια. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να πας προς την Χώρα και μετά να πάρεις τον δρόμο για την παραλία. Το σκηνικό κάπως παρόμοιο, αφού πάλι θα έχεις μπροστά σου έναν κρυστάλλινο βυθό, αρμυρίκια για να μην σε κάψει ο ήλιος και το beach bar Coconuts για τις μπύρες σου. Μην νομίζεις ότι έχει ξαπλώστρες και σερβιτόρους στην παραλία. Ότι θες, πας και το παίρνεις. Είναι ιδανικό spot για να δεις τον ήλιο να πέφτει πίσω από την Κολώνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Η Κολώνα, όπως σου είπα είναι η ωραιότερη παραλία των Κυκλάδων. Δεν υπερβάλλω. Απλά είναι μια τεράστια λωρίδα άμμου που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Άγιου Λουκά. Για να φτάσεις πρέπει να ακολουθήσεις έναν χωματόδρομο που αν λυπάσαι το αμάξι σου δεν θα σκεφτείς καν να ακολουθήσεις. Για αυτό τον λόγο υπάρχει το “τσουχτερό” καραβάκι. Όσα μαρτύρια κι αν περάσεις όμως, αξίζει και με το παραπάνω. Μπορείς να το δεις και σαν παιχνίδι και να βουτάς εναλλάξ σε κάθε πλευρά. Ανέβα και στο εκκλησάκι να απολαύσεις την θέα και να τραβήξεις φωτογραφίες και πήγαινε στο ταβερνάκι για να πάρεις δυνάμεις και ανεφοδιασμούς.
tip: Αν προχωρήσεις μετά την Κολώνα, στα δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεις μια αμμουδιά όπου αναβλύζουν ιαματικά νερά. Άραξε και απόλαυσε φυσικό spa.
Στην βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκονται η Άι Σώστης, τα Ποτάμια και το Καβουροχέρι. Μικροί κολπίσκοι που υπάρχει η πιθανότητα να είσαι μόνος και να αφεθείς εντελώς στο μπλε που έχεις μπροστά σου.
Όπως σου ξαναείπα αυτό εδώ το νησί έχει άπειρους κολπίσκους, που μεταφράζεται σε πολλές παραλίες. Οι περισσότερες όμως έχουν πρόσβαση με χωματόδρομο. Αν δεν σε πειράζει τότε να βουτήξεις σίγουρα στην Σιμουσί, στους Αντώνηδες, στην Γαϊδουρόμαντρα, στα Φλαμπούρια με την Παναγία τη Φλαμπουριανή και στον Άγιο Δημήτριο στο νότιο άκρο του νησιού. Όρεξη να έχεις να βλέπεις και να βουτάς. Μερικές, ειδικά στην δυτική πλευρά, όπως η παραλία Στιφό, έχουν το προνόμιο να βουτάς και να μην ξέρεις που τελειώνει η θάλασσα και που αρχίζει ο ουρανός.
Αν σαρέσουν οι ιαματικές πηγές τότε πρέπει να πας και στα Λουτρά. Γιαυτό το δεύτερο όνομα του νησιού είναι Θερμιά. Στην άκρη της παραλίας, ενώνονται οι ιαματικές πηγές με τα πεντακάθαρα νερά και φήμες λένε ότι εκεί την πήγε ο Βασιλιάς Όθωνας την Αμαλία για να κάνουν την κούρα τους.
Όσο όμορφες παραλίες έχει το νησί τόσο δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του λόγω τουρισμού. Τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν ελληνική κουζίνα με τοπικά προϊόντα κάτι που μόνο εγγύηση αποτελεί. Μετά την βουτιά στην Αγία Ειρήνη σίγουρα θα κοντοσταθείς έξω από το Άριας Γεύσεις. Κουκλίστικη διακόσμηση, νόστιμα πιάτα, τρομερή θέα αλλά λίγο τσιμπημένο. Όπως και να έχει, θα ξετρελαθείς με το πόσο φρέσκο είναι το ψάρι έχεις μπροστά σου.
Ειδική μνεία αξίζουν το Χάρτινο Καράβι στην Χώρα και το Αρχιπέλαγος στην Κανάλα. Και τα δύο έχουν εξαιρετικά πιάτα -μπορεί και λίγο πειραγμένα το πρώτο-, με εξαιρετικές πρώτες ύλες -από το μποστάνι πίσω το δεύτερο-. Το Αρχιπέλαγος βρίσκεται κοντά στην Παναγία την Κανάλα. Άντε στα συνδύασα πάλι αλήτη. Έτοιμος για εκδρομή είσαι.
Μετά από όλο αυτό το φαγητό για γλυκό θα πας στο Τραταμέντο. Τι το θυμήθηκα τώρα; Μου ήρθε επιθυμία για ένα σιροπιαστό του.
Στο Iter del gusto θα λερωθείς με το καλύτερο παγωτό του νησιού. Ασ’ τους να σε καθοδηγήσουν και να σε πάνε εκείνοι σε ποια γεύση θα δοκιμάσεις. Δεν θα χάσεις είναι το μόνο σίγουρο.
Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν πας στην Κύθνο είναι να πέσεις πάνω σε πανηγύρι. Εκτός από τα προγραμματισμένα που θα σου μιλήσω για αυτά, στήνονται καθημερινά στα σοκάκια στο πόδι. Στο πόδι όπου το λαούτο και το βιολί βγάζουν παραδοσιακούς ήχους.
Τέτοια γλέντια κρατάνε όλη νύχτα και απλά δεν μπορείς να μην χορέψεις. Οι παραδοσιακοί μεζέδες ανανεώνονται ασταμάτητα και όλη η κατάσταση είναι επίπεδα πάνω από ότι έχεις ζήσει. Ξεκινούν από το απόγευμα και συνεχίζονται την επόμενη μέρα. Χορός, κρασί, χορός, χορός, χορός.
Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση
Ο Μανώλης Γλέζος είχε γράψει: “Όλοι οι Κυκλαδίτες στροβιλίζονται στη δίνη του χορού μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι. Ξέρουν να εκφράζουν με χορευτικές κινήσεις τα αισθήματά τους. Γι’ αυτό και όλοι τους είναι εξαίρετοι χορευτές. Στη δική μου όμως υποκειμενική αξιολόγηση πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, έρχονται οι κάτοικοι της Κύθνου. Η απόλυτη εναρμόνιση κινήσεων και μουσικής”.
Τέλος πολιτικής διαφήμισης
Το πρωί θα δοκιμάσεις το “ζουμί” που σερβίρεται για ισιώσει το στομάχι σου. Όλο το βράδυ που εσύ χόρευες αυτό σιγόβραζε. Θυμάμαι για το πανηγύρι της Φλαμπουριανής να μου μιλάει ασταμάτητα η Μυρτώ. Και πίστεψε με έχουμε πάει σε πολλά πανηγύρια.
Εκτός από πανηγύρια, αυτό το αγνό και ιδιαίτερο νησί και έχει και πολιτιστικά δρώμενα. Τα Κύθνια έχουν φτιάξει πρόγραμμα για σένα και για Ιούλιο και για Αύγουστο. Συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί και θεατρικές παραστάσεις.
Να ξέρεις ότι ανάμεσα σε Χώρα και Δρυόπιδα υπάρχει άτυπη κόντρα. Η μια είναι πιο κυκλαδίτικη ενώ η άλλη το κρατάει ζωντανό και -αν θυμάμαι καλά- δεν έχει ούτε ένα δωμάτιο προς ενοικίαση. Οπότε πρόσεχε τι λες όπου κι αν βρίσκεσαι.
Πριν μπεις στο καράβι της επιστροφής να πας στο παντοπωλείο του Αλαφούζο για να πάρεις μέλι ντόπιο να έχεις να θυμάσαι το νησί.