3 απλές συμβουλές για να τρως καλύτερα
- 11 ΜΑΡ 2021
Σύμφωνα με τον Wesley McWhorter, καθηγητή στο UTHealth School of Public Health στο Χιούστον των ΗΠΑ, ενώ όλοι γνωρίζουμε θεωρητικά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού δεν εφαρμόζουμε όλη αυτή τη γνώση. «Έρευνα έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων ξέρει ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι βασικά για τη διαμόρφωση μίας υγιεινής διατροφής, ωστόσο το 90% αυτής δεν τα καταναλώνει σε ημερήσια βάση», υπογραμμίζει, μιλώντας στο αμερικάνικο GQ.
Μαζί με άλλους δύο ειδικούς, υποδεικνύουν τους βασικούς κανόνες για να ξεκινήσουμε να τρώμε καλύτερα καθημερινά.
Οι 3 χρυσοί κανόνες για καλύτερη διατροφή σύμφωνα με τους ειδικούς
Μην κάνεις δίαιτα
Για τον McWhorter, το πιο σημαντικό είναι να τρώμε χωρίς στερήσεις. Συνεπώς, πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες. «Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, απαγορεύουν και αποκλείουν αρκετές τροφές, δημιουργώντας το αίσθημα της στέρησης και του ανικανοποίητου. Δεύτερον, τα αποτελέσματά τους είναι βραχυπρόθεσμα. Ναι, φυσικά θα χάσεις κιλά όταν μία δίαιτα είναι σκληρή. Το πιθανότερο όμως από την εμπειρία σου είναι ότι θα τα ξαναπάρεις σχεδόν αμέσως, όταν ξεκινήσεις να τρως και πάλι “φυσιολογικά”».
Ο ίδιος τονίζει τη σημασία του να δίνουμε έμφαση όχι στο τι δεν πρέπει να φάμε, αλλά στο τι πρέπει να βάζουμε στο πιάτο μας. Να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, όχι με μίζερο τρόπο. Να ανακαλύψουμε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και εύκολες, δημιουργικές συνταγές για να τα απολαμβάνουμε. Δίνει μάλιστα μερικά παραδείγματα: «Ένα υγιεινό βραδινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει μία τορτίγια ολικής αλέσεως με μαύρα φασόλια ή φακές, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, λαχανοσαλάτα (χωρίς μαγιονέζα, αλλά με τυρί κρέμα) και μία μικρή ποσότητα ρυζιού. Μία άλλη ιδέα για βραδινό είναι η εξής: Να χωρίσεις το πιάτο σου στα τέσσερα, με κάθε τεταρτημόριο να περιλαμβάνει μία διαφορετική κατηγορία τροφών: φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, ζωική πρωτεΐνη».
Επένδυσε στην ποικιλία, την ποιότητα και όχι στην ποσότητα
«Μία πολύ κακή συνήθεια είναι να ξεχνάμε τη σημασία της ποικιλίας στη διατροφή μας. Το να τρώμε καθημερινά τα ίδια και τα ίδια, θα μας κάνει να βαρεθούμε και αργά ή γρήγορα να στραφούμε σε ανθυγιεινές επιλογές», αναφέρει η Teresa Fung, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Simmons στη Βοστόνη.
Εκτός όμως από το να καταναλώνουμε ένα μεγάλο εύρος τροφών, πρέπει να γνωρίζουμε και τι τρώμε. «Το μπρόκολο για παράδειγμα είναι ένα φοβερά θρεπτικό λαχανικό. Για να επωφεληθούμε των ιδιοτήτων πρέπει να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Τι εννοώ; Αν καταναλώνουμε κατεψυγμένα λαχανικά ή έτοιμα, προμαγειρεμένα, κατεψυγμένα γεύματα κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Να προτιμάμε λοιπόν την ποιότητα αντί της ποσότητας».
Πρωτεΐνη δεν είναι μόνο το κρέας
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Andy De Santis, ένα σωστό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, γλυκοπατάτες ή καστανό ρύζι και κάποια μορφή πρωτεΐνης. «Για την τελευταία το μυαλό σχεδόν όλων πηγαίνει κατευθείαν στο κοτόπουλο και το μοσχάρι. Κι όμως, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφών (από το ψάρι και τα όσπρια μέχρι τους ξηρούς καρπούς, την κολοκύθα και τα αυγά), οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο θρεπτικές και ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του οργανισμού».