shutterstock
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

3 ελληνικές -εντελώς εξωτικές- παραλίες

Θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται σε κάποιο μακρινό, τροπικό νησί από εκείνα που δε χορταίνεις να χαζεύεις στο Instagram.

Φοίνικες, λευκή αμμουδιά, κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά, εντυπωσιακά βράχια. Το τροπικό σκηνικό που μόλις περιγράψαμε δε συναντάται σε εξωτικές παραλίες που βρίσκονται σε κάποιο νησί της Καραϊβικής ή σε οποιονδήποτε άλλο μακρινό προορισμό, αλλά στα μέρη μας. Οι ομορφιές της Ελλάδας είναι ανεξάντλητες και ειδικά οι παραλίες της χάρη στην ποικιλομορφία τους προσφέρουν μία πληθώρα επιλογών για κάθε προτίμηση.

Αν αναζητάς να ζήσεις φέτος το καλοκαίρι στον Τροπικό του Καρκίνου, σε ταξιδεύουμε από την Ικαρία στην Κρήτη με ενδιάμεση στάση στην Κίμωλο.

Οι Σεϋχέλλες στην Ικαρία

Δημιουργήθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου προς και από το χωριό του Μαγγανίτη και όπως ορίζει το όνομά της, η παραλία Σεϋχέλλες στην Ικαρία έχει κάτι το εξωτικό.

Τα καταγάλανα νερά της που είναι σαν να φωσφορίζουν, η λευκή άμμος, τα ψιλά κατάλευκα βότσαλα και οι εντυπωσιακοί βράχοι που την περιβάλλουν, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η πρόσβαση ωστόσο δεν είναι εύκολη. Γίνεται μόνο με τα πόδια μετά από 7 λεπτά περίπου περπάτημα από τον κεντρικό δρόμο, μέσα από ένα δύσβατο, κατηφορικό μονοπάτι. Αξίζει όμως να την επισκεφθείς για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τον προφανή: είναι από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που δεν πιάνει κύμα.

Τα Πράσσα στην Κίμωλο

Μπορεί η Κίμωλος να μην είναι από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αποτελεί όμως ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος που αξίζει να γνωρίσεις. Η πιο διάσημη παραλία της είναι μία πολύ καλή αφορμή. 

Η παραλία Πράσσα έχει λευκή, παχιά άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα και τιρκουάζ νερά. Οι ντόπιοι λένε ότι το ολόλευκο σεληνιακό σκηνικό οφείλεται στα ορυχεία κιμωλία που βρίσκονται πίσω της και μάλλον δίκιο έχουν.

Το Βάι στην Κρήτη

Στον λιγότερο δημοφιλή νομό του νησιού (είναι ο ανατολικότερος και ο λιγότερο κατοικημένος), στο Λασίθι βρίσκεται το Φοινικόδασος του Βάι με περίπου 5.000 φοίνικες που βρέχεται από τις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους.

Είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973. Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού κρητικού φοίνικα, γνωστού από τη Μινωική εποχή, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στο Φοινικόδασος ανήκει και η παραλία Βάι, η διασημότερη της ανατολικής Κρήτης, μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ελλάδας και ξακουστή παγκοσμίως λόγω του τροπικού σκηνικού της: φοίνικες, χρυσαφένια, λεπτή άμμος, διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά.