METOO

3 εμβληματικές γυναίκες του ελληνικού #MeToo μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Το Eteron δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και η Ζέτα Δούκα, η Αμαλία Προβελεγγίου και η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μίλησαν για τη δική τους εμπειρία.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, παρουσιάζει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το mini Doc «#MeToo Ιστορίες γυναικείας ενδυνάμωσης».

Τρεις από τις γυναίκες που συμμετείχαν με τις ιστορίες τους στο ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, η Ζέτα Δούκα, η Αμαλία Προβελεγγίου και η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά κάνουν έναν προσωπικό και κοινωνικό απολογισμό.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Eteron

Πόσα βήματα έχουν διανυθεί στο δρόμο για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία και ανισότητα αλλά και πόσα μένουν ακόμα να γίνουν. Ποια πράγματα τις δυσκόλεψαν και ποια τις ενθάρρυναν.

Πώς στέκεται το κράτος και πως η κοινωνία απέναντι στα φαινόμενα έμφυλης κακοποίησης. Αν πλέον έχει στρωθεί το έδαφος ώστε να ακούγονται οι γυναίκες και να βρίσκουν υποστήριξη αλλά και οι κίνδυνοι από την αντίδραση που σηκώνεται απέναντι στην αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων και των προνομίων. Ένα μοίρασμα ειλικρίνειας, συγκίνησης και ενδυνάμωσης.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


«Το πιο θανατηφόρο μέρος για τις γυναίκες είναι το σπίτι τους», αναφέρει ο ΟΗΕ με τα στοιχεία που δίνει ο Οργανισμός στη δημοσιότητα να είναι σοκαριστικά. Κατά μέσο όρο, 140 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή, ανέφεραν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας σύντροφος ή μέλος της οικογένειας ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους περίπου 51.100 γυναικών και κοριτσιών το 2023, αύξηση 48.800 από τα εκτιμώμενα θύματα το 2022, ανέφεραν οι UN Women και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ανέφερε ότι η αύξηση ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της ύπαρξης περισσότερων δεδομένων από χώρες και όχι περισσότερων δολοφονιών.

Ωστόσο, οι δύο υπηρεσίες τόνισαν ότι «οι γυναίκες και τα κορίτσια παντού εξακολουθούν να πλήττονται από αυτήν την ακραία μορφή βίας με βάση το φύλο και καμία περιοχή δεν αποκλείεται». Και ανέφεραν, «το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Exit mobile version