3 ιατρικές καινοτομίες που θα έχουμε και μετά τον κορονοϊό
Ο κορονοϊός αφήνει πίσω του εκτός από πολλές καταστροφές και ένα εχέγγυο για ακόμα ταχύτερη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.
- 12 ΜΑΡ 2021
Το τούνελ που οδηγεί στο τέλος της πανδημίας δεν το άνοιξε ούτε η τύχη ούτε κάποια ανώτερη δύναμη. Το άνοιξε η επιστήμη που κατάφερε σε έναν χρόνο απίστευτο για τα προπανδημικά δεδομένα να φτάσει στην παραγωγή πολλών διαφορετικών και εντυπωσιακά αποτελεσματικών εμβολίων με τελευταίο αυτό της Johnson & Johnson. Συνήθως τις προόδους της επιστήμης όμως τις καταλαβαίνουμε αφού γίνουν και ενδεχομένως αφού πατήσουμε πάνω σε αυτές στον δρόμο των νέων κατακτήσεων.
Όταν, λοιπόν, περάσει η πανδημία και ο πλανήτης μπει σε μία νέα κανονικότητα θα έχει κρατήσει από όλη αυτή την καταστροφή μερικά σημαντικά όπλα για την καταπολέμηση ασθενειών. Καινοτομίες που λόγω την ασφυκτικής πίεσης του χρόνου έγιναν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο και θα μείνουν ως σύμμαχοι στο παρόν και στο μέλλον μας.
Γενετικά εμβόλια
Δεν πρόκειται για μία καινούργια τεχνολογία. Ερευνητές δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και δεκαετίες. Λόγω προβλημάτων αλλά και ελλιπούς χρηματοδότησης, η έρευνα αυτή πήγαινε πολύ αργά και κάποιες φορές είχε απογοητευτικά αποτελέσματα. Σιγά-σιγά όμως και μέχρι το 2019 τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έφταναν από διάφορα εργαστήρια ανά τον πλανήτη.
Όταν η COVID-19 χτύπησε την ανθρωπότητα, τα mRNA εμβόλια είχαν πίσω τους, λοιπόν, μεγάλο ερευνητικό και θεωρητικό υπόβαθρο. Δεν είχαν όμως δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Όταν συνέβη και αυτό, η αποτελεσματικότητα γύρω στο 95% ήταν ένα ποσοστό που δεν περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι εκ των επιστημόνων. Και δεν είναι μόνο αυτό λόγος πανηγυρισμού.
Τα DNA και mRNA εμβόλια προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια. Κατά βάση χρησιμοποιούν τον γενετικό κώδικα και όχι ολόκληρο τον ιό ή το βακτήριο. Αυτό είναι βασικά και ο λόγος που επιτρέπουν πολύ γρηγορότερα και πολύ ασφαλέστερα εμβόλια. Εκτός των άλλων, με αυτή την καινοτομία ανοίγεται ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε καταπολέμησή άλλων χρόνιων παθήσεων ή ακόμα και καρκινικών κυττάρων.
Wearables και γρηγορότερη διάγνωση ασθενειών
Τα smartwatches και άλλη wearable τεχνολογία βρισκόταν ήδη πριν από τον κορονοϊό σε άνθιση. Συνήθως σκοπός της αγοράς τους ήταν να μετρούν τις αθλητικές επιδόσεις και την ευεξία των κατόχων τους. Κατά την πανδημία χρησιμοποιήθηκαν πολύ και με έναν διαφορετικό τρόπο. Η δυνατότητα καταγραφής μεταξύ άλλων και της θερμοκρασίας, παλμών και, επίπεδων οξυγόνου στο αίμα ήταν κρίσιμη. Έτσι, οι γιατροί είχαν έναν ξαφνικό σύμμαχο στην παρακολούθηση του ασθενή με κορονοϊό, ακόμα και αν βρίσκονταν μακριά.
Τα wearables, λοιπόν, μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν σημαντικά δεδομένα που προειδοποιούν τον κάτοχό τους για κάποια ασθένεια, πολύ πριν αυτός εμφανίσει συμπτώματα. Προφανώς, έτσι όπως λειτουργούν μέχρι τώρα, είναι αδύνατον να δείξουν ποια ασθένεια υπάρχει αλλά μόνο ότι κάτι δεν πάει καλά. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι συσκευές αυτές όλο και θα βελτιώνονται ενώ θα μπορούν να δώσουν και ένα πλήρες ιστορικό κατά την εξέταση.
Καινοτομίες στην παραγωγή φαρμάκων
Παράλληλα με τον αγώνα παραγωγής εμβολίου, υπάρχει εδώ και έναν χρόνο ακόμα μία μάχη έρευνας ως προς φαρμακευτικές ουσίες που θα οδηγούσαν στην καλύτερη αντιμετώπιση της COVID-19. Ειδικοί από όλον τον κόσμο για τον σκοπό αυτό άρχισαν να κάνουν το λεγόμενο mapping του δικτύου των ανθρώπινων πρωτεϊνών. Εκεί δηλαδή που στοχεύει ο κορονοϊός προκειμένου να επεκταθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, γρήγορα, οι ευρισκόμενοι στο μέτωπο της μάχης με τον κορονοϊό γιατροί όσο περνούσαν οι μήνες τόσο περισσότερα όπλα είχαν για την καταπολέμησή του.
Ο τρόπος όμως αυτός έρευνας για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ασθένειες άσχετες με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, η προσέγγιση αυτή έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται για άλλα παθογόνα αλλά και για ασθένειες μεταξύ των οποίων ο καρκίνος αλλά και ψυχιατρικές διαταραχές.