3 λόγοι για να φοράς μάσκα ακόμα και μετά το εμβόλιο
- 28 ΑΠΡ 2021
Social distancing, αντισηπτικά, μάσκες. Τρεις άγνωστες λέξεις μέχρι πρότινος, τα οποία όμως έγιναν βασικό κομμάτι του λεξιλογίου μας μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αλήθεια, μήπως μετά την πρώτη δόση μπορούμε να επιστρέψουμε τη μάσκα στο ντουλαπάκι του μπάνιου;
Δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Οι λόγοι είναι αρκετοί και πολύ σημαντικοί για τη δημόσια υγεία, όπως έδειξε ένα πολύ κατατοπιστικό γράφημα που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πιο γνωστό ως CDC.
Παρ’ ότι, λοιπόν, οι πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων μπορούν να συμμετέχουν σε πολλές εξωτερικές δράσεις χωρίς τη μάσκα (τρέξιμο, πικ νικ, φαγητό με φίλους σε εξωτερικό χώρο), αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τη βγάλουν τελείως από τη ζωή τους.
Υπάρχουν και οι συναυλίες με χιλιάδες κόσμο, όπου ο ένας θεατής κάθεται στριμωγμένος δίπλα στον άλλο. Εκεί, οι μάσκες συνεχίσουν να επιβάλλονται. Γιατί όμως; Ακολουθούν τρεις πολύ καλοί λόγοι για αυτό.
Υπάρχει ακόμα ευάλωτος πληθυσμός
Καταρχάς, μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Οι πιθανότητες να ασθενήσεις με Covid-19 είναι κατά 65% μικρότερες, αρά όχι μηδενικές. Πέρα, όμως, από αυτό καλό είναι να μην ξεχνάς πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (οι πολύ νεαρές ηλικίες) ή να φορέσουν μάσκα (τα πολύ μικρά παιδιά). Το να αράζεις στο πάρκο χωρίς προστασία έχει κινδύνους, τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους.
Οι μεταλλάξεις αποτελούν έναν νέο κίνδυνο
Τι ακριβώς είναι η ινδική μετάλλαξη; Πρόκειται για μία «διπλή μετάλλαξη» όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα αλλά και σε πιο νεαρές ηλικίες. Το τι είναι ακριβώς ικανή να κάνει το βλέπουμε δυστυχώς αυτές τις μέρες στην Ινδία. Έτσι, καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και αφού πάντα υπάρχει η οδυνηρή πιθανότητα τα υπάρχοντα εμβόλια να μην καλύπτουν κάποιες από τις μεταλλάξεις, καλό θα ήταν να παραμείνουμε προσεκτικοί. Λίγη υπομονή ακόμα.
Η μάσκα ηρεμεί την ψυχολογία της μάζας
«Δεν υπάρχει τρόπος να εμφανιστείς στο μανάβικο και να ανακοινώσεις δημόσια: “Είμαι εμβολιασμένος, οπότε δε χρειάζεται να φορέσω μάσκα» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος Monica Gandhi σε δηλώσεις της στο Vox. Τι ακριβώς εννοούσε; Το γεγονός πως όταν κάποιος βλέπει έναν άνθρωπο χωρίς μάσκα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν είναι εμβολιασμένος ή απλά αδιάφορος και ανεύθυνος.
Για αυτό, αν όχι για κανένα άλλο λόγο, δεν μπορούμε να τις βγάλουμε τελείως από τη ζωή μας. Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα να εμβολιαστούμε σχεδόν όλοι -όπως συνέβη στο Ισραήλ- και ύστερα να αποχωριστούμε το αγαπημένο αξεσουάρ της Covid-19 εποχής.
Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στο γράφημα, σε κάθε 100 πολίτες αντιστοιχούν 30 δόσεις (πρώτες ή δεύτερες). Τόσοι είναι οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί. Έτσι, είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το να πετάξουμε τη μάσκα. Λίγη υπομονή, λίγη προσοχή και σε λίγο καιρό θα βγούμε σώοι και ασφαλείς από όλο αυτό.