3 πράγματα που κερδίζεις όταν κοιμάσαι καλά το βράδυ
Δεν είναι μόνο ξεκούραση, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
- 16 ΣΕΠ 2022
Δε χρειάζεται διδακτορικό για να καταλάβεις ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Αν το παρατήρησε ο Κοϊντιλιανός πριν από 1700 χρόνια, που ήταν ρήτορας και όχι πυρηνικός επιστήμονας, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο απλή διαπίστωση είναι. Άλλωστε, με τόση ενημέρωση και τόση πληροφορία διαθέσιμη στο ίντερνετ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Εντάξει, ισχύει ότι πολλοί από εμάς προλαβαίνουμε τα deadlines ή περάσαμε στο πανεπιστήμιο σε βάρος του ύπνου μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να τον στερούμαστε συνεχώς. Το να κοιμάσαι καλά τα βράδια αποτελεί τη βάση για μία καλύτερη ζωή.
Δεν είναι μόνο η ξεκούραση. Είναι κάτι πιο σημαντικό από αυτήν. Ακολουθούν 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύουν το πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ύπνος.
Ό,τι μαθαίνεις, το μαθαίνεις τα βράδια
Μπορεί να μπήκες στη σχολή και να την τέλειωσες με όπλο τα γερά ξενύχτια, ο οργανισμός σου όμως μάθαινε την ώρα που κοιμόσουν. Ναι, αυτές τις λίγες ώρες που κοιμόσουν. Με άλλα λόγια: είναι σίγουρο ότι αν εκείνη την περίοδο κοιμόσουν περισσότερο θα είχες καταφέρει περισσότερα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Εσύ λοιπόν νομίζεις ότι έμαθες την ώρα που έκανες τις επαναλήψεις αλλά ο οργανισμός σου τα «έγραψε» αυτά την επόμενη φορά που κοιμήθηκες. Τα ίδια μάλιστα ισχύουν για τον χορό, τις πολεμικές τέχνες, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες. Για τα πάντα.
Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι αλλά κάτι μαγικό γίνεται την ώρα που κοιμάσαι και ο οργανισμός σου μαθαίνει νέα κόλπα.
In the zone
Εκτός από αυτό ο εγκέφαλος κάπως οργανώνει αυτά που έμαθε. Σαν να αναδιοργανώνει και ανασυντάσσει τις μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει νέες ιδέες. Σημαίνει πρωτοτυπία. Σημαίνει ότι αν θες το κάτι παραπάνω πριν από ένα σημαντικό αγώνα, πρέπει να κοιμάσαι καλά. Ειδικά την προηγούμενη.
Το πιο περίεργο; Θες να χάσεις βάρος; Θες να «ρίξεις» λίπος; Αν κοιμάσαι καλά θα τα καταφέρεις πιο γρήγορα.
Ο παράγοντας υγεία
Η γυμναστική είναι σημαντική για τη φυσική σου κατάσταση, η διαχείριση του στρες για την ψυχική σου υγεία. Χωρίς όμως καλό ύπνο, κανένα από τα δύο projects δεν πρόκειται να λειτουργήσει πολύ καλά.
Λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερες πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις φλεγμονές, οι φλεγμονές σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, το έμφραγμα και πάει λέγοντας.
Όσο λιγότερο κοιμάσαι, λοιπόν, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να εμφανίσεις συμπτώματα αγχωτικής διαταραχής, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών νοσημάτων. Και δε μιλάμε για πιθανότητες τύπου λαχείου. Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από ότι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτά θα έρθουν με μαθηματική ακρίβεια.
Ειδικά αν μπεις σε αυτό φαύλο κύκλο, λιγότερος ύπνος, περισσότερη δουλειά, περισσότερη υπερένταση ακόμα λιγότερος ύπνος δεν υπάρχει σωτηρία. Πρέπει να το αντιληφθείς γρήγορα, να βρεις τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης.