4 έξυπνοι τρόποι για να γλιτώσεις χρόνο στο σουπερμάρκετ
Η εποχή δεν είναι για άσκοπες βόλτες ανάμεσα στους διαδρόμους. Δες πώς να τις αποφύγεις.
- 16 ΑΠΡ 2020
“Ψώνια και κούρεμα”, δεν υπάρχει κάτι που να βαριέμαι περισσότερο οπότε αυτή είναι πάντα η απάντησή μου σε ένα τέτοιο ερώτημα (που συνήθως το προκαλώ με την τεμπέλικη στάση μου). Αυτό που ζούμε τώρα, αυτό που συμβαίνει με τα κλειστά κομμωτήρια, τα κλειστά μαγαζιά, τα σουπερμάρκετ σε ρόλο “διασώστη” δεν το είχα φανταστεί ποτέ και αν το είχα, ίσως να μιλούσε καλύτερα για όλα αυτά. Πλέον το κάνω. Πλέον δεν βαριέμαι το σουπερμάρκετ και ευχαριστώ τους ήρωες που δουλεύουν εν μέσω πανδημίας.
Δεν λέω ότι τώρα το φχαριστιέμαι, πώς θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε. Μπαίνεις με μάσκα, γάντια και αφού έχεις κάτσει ώρα στην ουρά απ’ έξω, περιμένοντας στωικά μέχρι να έρθει η σειρά σου. Απλά εκτιμώ αυτό που έχω. Ωστόσο, ο χρόνος που πρέπει να περνάω/περνάμε εκεί μέσα οφείλει να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερος -και για την υγεία μας, και για την υγεία των εργαζομένων.
Πανάσχετος με ψώνια κλπ, όπως ήδη σου έχω πει, έψαξα και βρήκα μερικά μερικά tips για να κάνουν την παραμονή μας μέσα στο κατάστημα όσο το δυνατόν μικρότερη χρονικά και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική. Δεν είναι εποχή για να ξεχνάς να πάρεις κάτι και να γυρίζεις πίσω. Ή για να πηγαίνεις κάθε μέρα για μικροπράγματα.
1. Κατάστρωσε σχέδιο
Ναι, OK, ακούγεται αστείο να σου λέμε να φτιάξεις σχέδιο λες και ετοιμάζεσαι να αποκρούσεις του Ιταλούς στην Κορυτσά, αλλά μην το παίρνεις κι εσύ τόσο βαριά. Το μόνο που λέμε είναι να ξέρεις ακριβώς τις ανάγκες σου, να ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι και να μην πηγαίνεις στο σούπερμαρκετ “ψάχνοντας”. Επίσης, καλό θα είναι να ξέρεις ήδη χωροταξικά το κατάστημα, να είναι αυτό που συνηθίζεις να πηγαίνεις ώστε να γνωρίζεις σε ποια ράφια είναι τοποθετημένα -πάνω κάτω- τα προϊόντα που χρειάζεσαι.
2. Λίστα
Λογικά το έκανες ήδη αυτό και στην προ κορονοϊού εποχή, οπότε έχεις το κρίσιμο know how, για να το κάνεις ακόμα πιο έξυπνα τώρα. Γράψε τι χρειάζεσαι σε ένα χαρτί, σημείωσε τα σημαντικά, σημείωσε τις εναλλακτικές σου αν δεν τα βρεις και ακόμα καλύτερα, χώρισε τη λίστα σου σε μικρότερες λίστες αναλόγως με το είδος των προϊόντων που αναζητάς. Φτιάξε μία υπολίστα πχ “Φαγητά” και μία άλλη “Είδη υγιεινής”, και πριν εξαντλήσεις την κάθε μία, μην προχωρήσεις στην επόμενη.
Και ελπίζουμε να μη βγούμε Μόνικα Γκέλερ απ’ την πανδημία.
3. Κατέβασε apps
Ακούγεται αστείο, αλλά όντως υπάρχουν apps που σε βοηθούν να καταγράψεις τα προϊόντα που χρειάζεσαι και να τα κατηγοριοποιήσεις. Ακόμα και να τα κάνεις share με μέλη της οικογένειάς σου για να συμπληρώσουν τι λείπει. Ξεφεύγει το πράγμα πολύ εδώ, έχεις δίκιο, αλλά κάτι μου λέει ότι αν το δοκιμάσουμε έστω και μία φορά θα κολλήσουμε.
(Δεν το έχω κάνει ακόμα)
Έτσι κι αλλιώς πάντα υπάρχουν και οι σημειώσεις μέσα στο smartphones σου, για να αντικαταστήσουν το χαρτί και το μολύβι, χωρίς να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή. Γνώμη μου πάντως, ότι καλύτερα να αποφεύγουμε να ακουμπάμε την οθόνη του κινητού μας όσο βρισκόμαστε μέσα σε κάποιο κατάστημα. Καταλαβαίνεις γιατί.
4. Μην πας μόνος
Χρειάζεται να το πούμε αυτό; Ας το πούμε. Αν ζεις μαζί με τον/την σύντροφό σου ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, με το οποίο το social distancing έχει παραβιαστεί και παραβιάζεται καθημερινά αναγκαστικά, βρείτε μια ημέρα και μια ώρα που να σας βολεύει και τους δύο και επισκεφτείτε μαζί το σουπερμάρκετ. Μοιράστε τις αρμοδιότητες και στον μισό χρόνο από όσο θα ξόδευες μόνος σου, θα είσαι πίσω στο σπίτι σου.
Πάντα υπάρχουν βέβαια και οι επιλογές να ψωνίσεις online ή τηλεφωνικά, να ζητήσεις τα ψώνια σου σε delivery, μην το ξεχνάς αυτό. Ακόμα περισσότερο όμως να μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι των καταστημάτων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν απ’ το σπίτι και κάθε μέρα βρίσκονται ανάμεσα σε εκατοντάδες αγνώστους -και ίσως επικίνδυνους- πελάτες, αξίζουν τον σεβασμό μας. Και αν δεν μπορούμε να τους πούμε “ευχαριστώ”, ας το δείξουμε με τη συμπεριφορά μας και την ευγένεια, που παλιότερα πολύ εύκολα την αφήναμε στην είσοδο του σουπερμάρκετ και την παίρναμε μαζί μας φεύγοντας.