4 πασίγνωστες θεωρίες για τη γυμναστική που είναι κυρίως ψέμματα
Όσο περισσότερο σεξ κάνεις, τόσο χειρότερη θα είναι η απόδοσή σου στο πρόγραμμα γυμναστικής που έχεις επιλέξει. Μύθος ή πραγματικότητα;
- 17 ΝΟΕ 2020
Ανάμεσα στις στιγμές που εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής και σε εκείνες που δέχεσαι οδηγίες από τον γυμναστή/προπονητή σου, υπάρχουν οι θεωρίες: οι αλήθειες – αποστάγματα ζωής που θα ακούσεις από τους πιο έμπειρους, τα πειράγματα στους νεότερους και οι συμβουλές από αθλούμενους που είναι πάρα πολύ σίγουροι πως το επόμενο βήμα στις ζωές τους θα είναι μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ίσως;). Ας αναλύσουμε κλασικούς γυμναστηριακούς μύθους.
Όσο περισσότερο ιδρώσεις, τόσο καλύτερα έχεις αθληθεί
Ο ιδρώτας είναι μια ένδειξη πως το σώμα έχει ανεβάσει παλμούς, άρα αυτό σημαίνει πως είνα αρκετά πιθανό ο αθλούμενος να ολοκληρώνει σωστά κάποιους στόχους γυμναστικής. Όμως ο ιδρώτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντίδραση του οργανισμού στην υπερθέρμανση, μια προσπάθειά ώστε να αποβάλλει την θερμότητα που προκύπτει από την καταπόνηση της γυμναστικής. Η ποσότητα του ιδρώτα μας μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της κάθε άσκησης. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μετράς την αποτελεσματικότητα των workouts σου με βάση τον ιδρώτα.
Η συσσώρευση γαλακτικού οξέως φταίει που δεν μπορείς να ‘κάτσεις κάτω από την μπάρα’
Είναι ο μύθος που έχει γεννήσει το ‘no pain no gain’, είναι η βολική αιτία που βρίσκεται πίσω από ένα σωρό τραυματισμούς αθλητών που αν και κατάκοποι μυϊκά, προτίμησαν να συνεχίσουν τις ασκήσεις με βάρη, πυροβολώντας τα πόδια τους. Το D.O.M.S (Delayed Onset Muscle Soreness), δηλαδή η ετεροχρονισμένη εμφάνιση μυϊκών πόνων δεν συνδέεται με τη συσσώρευση γαλακτικού οξέως.
Είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται κυρίως σε αθλητές που έχουν καιρό να γυμναστούν, όταν επιχειρούν να κάνουν αναερόβιες ασκήσεις με ένταση και μεγάλο φορτίο βάρους. Η έντονη πίεση σε συνθήκες όπου το οξυγόνο που διέρχεται από τους μύες είναι περιορισμένο (στην αερόβια άσκηση, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο) μπορεί να επιφέρει ελαφρώς αισθητές μυϊκές βλάβες στον αθλούμενο. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της έντασης των ασκήσεων και του φορτίου βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Δεν ξεκινάς γυμναστική πριν κάνεις stretching
Όταν λέμε ‘stretching’ εννοούμε αυτό το ‘σχολικό’ ζέσταμα, που πέφτεις κάτω, κάνεις διάφορες πόζες με τα χέρια να ακουμπάνε τα πόδια για 30 δευτερόλεπτα και μετά από 4-5 λεπτά ξεκινάς πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη ρουτίνα, όπου οι ΄κρύοι’ μύες του σώματος υποβάλλονται σε ξαφνική πίεση, είναι η καλύτερη ‘πρόσκληση’ τραυματισμών. Προσπάθησε να ξεχάσεις αυτές τις αστείες ‘χέρι-πόδι’ σχολικές ασκήσεις και βάλε στο πρόγραμμα του ζεστάματός σου ασκήσεις δυναμικού stretching που βοηθάνε τους μύες του σώματος σου να χαλαρώσουν και να ζεσταθούν σωστά, μέσα από πλήρεις, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Το σεξ μειώνει την απόδοση
“Ο Χ (βάλε όνομα επώνυμου αθλητή με όμορφη γυναίκα) με το που γνώρισε την γυναίκα του, σταμάτησε να παίζει καλά”. Είναι μια κλασική, γηπεδικη θεωρία συνομωσίας, που έχει μπει και στα γυμναστήρια. Ο ‘Χ’ στην περίπτωση του γυμναστηρίου, είναι ένας αθλούμενος που παράλληλα κάνει και σεξ (δεν τα φωνάζουμε αυτά σε χώρους γυμναστικής, αν δεν θέλουμε να φτιάξουν αμέτρητα ‘αστεία’ για την ερωτική μας ζωή).
Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις πως το σεξ έμμεσα μπορέι να επηρεάσει την απόδοση ενός αθλητή, αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ωρών του καθημερινού ύπνου. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το σεξ προκαλεί μειωμένες αγωνιστικές επιδόσεις. Όμως είναι κάτι που συνεχίζουμε να το πιστεύουμε γιατί μοιάζει λογικό. Μάλιστα, και ο Robert J.Davis, δημοσιογράφος σε θέματα υγείας, έχει γράψει στο περιοδικό TIME σχετικά με αυτό τον μύθο: “αν αναρωτιέσαι κατά πόσο το σεξ πριν από την άθληση επηρεάζει την απόδοση του αθλητή, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και ύστερα να επιχειρήσεις να τρέξεις πέντε χιλιόμετρά”.