4 χρήσιμες απαντήσεις για την 6ήμερη εργασία
- 4 ΙΟΥΛ 2024
Επειδή στο διαδίκτυο υπάρχει αρκετός χώρος για παρερμηνείες, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εξαήμερη εργασία δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν γίνονται βήματα πίσω στο εργασιακό κομμάτι όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ πραγματοποιούνται δοκιμές για τετραήμερη εργασία. Οι Έλληνες, μάλιστα, εργάζονται τις περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Από την 1η Ιουλίου και για να ξεκινήσει καλά ο μήνας, μπήκαν σε εφαρμογή η εξαήμερη εργασία σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας και ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο. Όσες επιχειρήσεις λειτουργούν επί 24ωρης βάσης ή σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μπορούν πλέον να δηλώσουν και να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.
Πλέον και με κάθε επισημότητα, οι εργοδότες σε δουλειές συνεχούς ροής, μπορούν να ζητήσουν μονομερώς από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν και την 6η ημέρα της εβδομάδας (με έξτρα ημερομίσθιο), χάνοντας όμως το ένα από τα δύο ρεπό τους.
Ποιους αφορά η εξαήμερη εργασία;
Αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις που μένουν συνεχώς ανοιχτές, αυτές δηλαδή που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με βάρδιες και που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με βάρδιες και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Πού δεν θα εφαρμοστεί η εξαήμερη εργασία;
Σε δημόσιο τομέα, τράπεζες, ΔΕΚΟ, στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.
Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της 6ήμερης εργασίας υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την 6η ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.
Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση;
Στην ουσία, η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει τις αδήλωτες υπερωρίες σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Παράλληλα, θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων καθώς όσοι δουλεύουν 6/7 το ημερομίσθιό τους για την επιπλέον ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.
Αν κάποιος δουλέψει Κυριακές και επίσημες αργίες;
Η έκτη, επιπλέον ημέρα εργασίας, όμως, δεν κοιτάζει Κυριακές ή επίσημες αργίες. Έτσι, αν εργαζόμενος δουλέψει κανονικά μία από αυτές τις ημέρες, δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115%. Δυνητικά, μάλιστα, η προσαύξηση μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.
Για την ιστορία, στο εξωτερικό δεν είδαν και πολύ καλά την εξαήμερη εργασία στη χώρα μας. «Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως “βάρβαρο” από τα συνδικάτα, τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα» σημειώνει ο Guardian δηλώνοντας πως «δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα».