iStock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

5 από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης

Από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου στο βορειοδυτικό άκρο των Χανίων και την Πρέβελη με το φαράγγι της στο Ρέθυμνο μέχρι το Βάι στο ανατολικό άκρο του νησιού, το νησί θα σε εντυπωσιάσει με τις παραλίες του.

Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο οι παραλίες της Κρήτης που έχουν συμβάλει ώστε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Καθόλου άδικα αφού σε αυτό το νησί, που φημίζεται επίσης για την κουζίνα του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλεις μόνο μία στην κορυφή, ακόμα και να φτιάξεις ένα τοπ 5.

Από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου στο βορειοδυτικό άκρο των Χανίων και την Πρέβελη με το φαράγγι της στο Ρέθυμνο μέχρι το Βάι στο ανατολικό άκρο του νησιού, η Κρήτη θα σε εντυπωσιάσει και με τις παραλίες της. Όρεξη να έχεις να οδηγείς και να εξερευνείς μέχρι να καταλήξεις στη δική σου αγαπημένη.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Μπορεί η πρωτεύουσα της Κρήτης να είναι το Ηράκλειο, όμως στα Χανιά συναντάς όλη τη μαγεία του νησιού. Αφήνοντας πίσω την πόλη που είναι γεμάτη από πράγματα να δεις και να κάνεις, ο νομός Χανίων μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης, με αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Διάσημος σε όλο τον κόσμο, ο Μπάλος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο των Χανίων και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000 για απειλούμενα είδη.

Θα έχεις ήδη μία εικόνα γι΄αυτό το μαγικό μέρος αφού αποτελεί μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Κρήτης. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο.

Παραλία που μοιάζει με τον Μπάλο είναι και το Ελαφονήσι, το οποίο έχει ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά αλλά είναι ιδανικό και για τους λάτρεις του surf και του kite surf, όπως επίσης και το Κεδρόδασος.

Φαλάσαρνα στα Χανιά

Έχει βραβευτεί ως η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και βρίσκεται, όχι άδικα, ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης. Ψιλή άμμος και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Εκτός από κολύμπι, μπορείς να επιδοθείς σε θαλάσσια σπορ, καθώς τις ημέρες με αέρα, μπορείς να κάνεις windsurfing ή kitesurfing. Η περιοχή γύρω από τα Φαλάσαρνα εντάσσεται επίσης στις προστατευόμενες περιοχές Natura λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους.

Γλυκά Νερά στα Σφακιά

Κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, τα Γλυκά Νερά θα σε μαγέψουν με την ομορφιά τους. Η παραλία πήρε το όνομά της από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα και που ευθύνονται για τα κρύα νερά. Οι τολμηροί αλλά κυρίως εκπαιδευμένοι περιπατητές μπορούν να την προσεγγίσουν από το μονοπάτι που ξεκινάει από τα Σφακιά ή από το Λουτρό. Αν πάλι θέλεις να φτάσεις εύκολα και άνετα, προτίμησε το καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων.

Η Πρέβελη και το φοινικόδασος στο Ρέθυμνο

Ένα εντυπωσιακό θέαμα σε περιμένει στην Πρέβελη, καθώς το τοπίο συνδυάζει το φαράγγι της Πρέβελης, το ποτάμι Κουρταλιώτης, αλλά και μια μικρή λίμνη η οποία σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού στη θάλασσα. Εκεί θα συναντήσεις μια αμμώδη παραλία με καταγάλανα νερά που τη δεκαετία του 1970 φιλοξένησε τα «παιδιά των λουλουδιών».

Αν έχεις επιλέξει ως βάση σου το Ρέθυμνο, μπορείς να φτάσεις εύκολα στην Πρέβελη με αυτοκίνητο. Αφού το παρκάρεις, θα ακολουθήσεις ένα μονοπάτι ιδιαίτερης ομορφιάς που οδηγεί μέσα σε περίπου 20 λεπτά στην παραλία. Κατά την κατάβαση, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις την πλούσια βλάστηση της περιοχής με τους φοίνικες που δημιουργούν ένα τροπικό κλίμα.

Η βουτιά στο σημείο που εκβάλλει το ποτάμι θα σε αναζωογονήσει καθώς τα νερά σε εκείνο το σημείο είναι πιο κρύα σε σχέση με την άλλη πλευρά της παραλίας.

Φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία

Αν επιλέξεις να κινηθείς στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, αξίζει να οδηγήσεις περίπου 30 χλμ. από τη Σητεία για να συναντήσεις το μοναδικό αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης, όπου ευδοκιμεί ο κρητικός φοίνικας. Εκεί που τελειώνει το φοινικόδασος, απλώνεται μια μεγάλη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

Αν μάλιστα έχεις όρεξη να ανέβεις λίγα σκαλιά, υπάρχει κάτι σαν «παρατηρητήριο» από όπου μπορείς να θαυμάσεις την απέραντη ομορφιά. Και να δεις όμως την ανθρώπινη παρέμβαση με τις ξαπλώστρες, που καταστρέφουν το φυσικό τοπίο.