5 φράσεις που λες και μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σου
Πολλές φορές λέμε φράσεις εν τη ρύμη του λόγου, αδιαφορώντας για το πολύ πιθανό σενάριο να λειτουργούν εναντίον μας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.
- 13 ΝΟΕ 2024
«Οι λέξεις είναι δύναμη, και συγκεκριμένα κάποιες εκφράσεις μπορούν να μεταφέρουν ένα είδος αρνητικής ενέργειας, ακόμη κι αν δεν είναι τέτοια η πρόθεση αυτού που τις εκφέρει», εξηγεί ο ειδικός στην επικοινωνία Alan Samuel Cohen, συγγραφέας του βιβλίου καριέρας The Connection Challenge. Η κεντρική ιδέα είναι ότι στην εποχή της ψηφιακής απόσπασης, πρέπει να προσέχεις δεόντως τα μηνύματα που μεταφέρεις κατά την επικοινωνία, ώστε να μη λειτουργεί ο λόγος σου αντιφατικά και αποδιοργανωτικά.
Στο πλαίσιο μιας κομβικής συζήτησης στο εργασιακό περιβάλλον, για παράδειγμα για την αύξηση μισθού, οι φράσεις αυτές διαταράσσουν το επικοινωνιακό κλίμα και ενδέχεται να επηρεάσουν μέχρι και την έκβαση της συνάντησης. Ή ακόμα χειρότερα: να αποτελέσουν εμπόδιο για την καριέρα σου.
Όπως λέει ο Alan Samuel Cohen, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις τις 5 φράσεις που ακολουθούν, μεταφέροντας τη σκέψη σου χωρίς κενά.
«Αλλά»
Παρά την ευρεία (σχεδόν καταχρηστική) χρήση του, ο βασικός αντιθετικός σύνδεσμος της ελληνικής γλώσσας είναι αρκετός για να αποδυναμώσει τον λόγο σου. Με τη χρήση του «αλλά» υποβιβάζεται –επικοινωνιακά– το περιεχόμενο της ακριβώς προηγούμενης πρότασης, διαχέοντας την αίσθηση της απογοήτευσης και του μπερδέματος.
Πες το αλλιώς: Απλά βάλε τελεία και χρησιμοποίησε συμπλεκτικούς αντί για αντιθετικούς συνδέσμους στα σημεία-κλειδιά της συζήτησης.
«Δεν ξέρω αν έχει νόημα αυτό που θα πω»
Υποβιβάζοντας εξ αρχής τον εαυτό σου και την ιδέα σου, προδιαθέτεις αρνητικά το ακροατήριο, άρα είναι περισσότερο πιθανό να μην ασπαστούν αυτό που θα πεις. Είναι σαν να δίνεις πάτημα για απόρριψη. Η τακτική του να χαμηλώνεις τις προσδοκίες εφαρμόζεται αφότου εκφράσεις την ιδέα, όχι πριν.
Πες το αλλιώς: Απλά θέσε την ιδέα σου, χωρίς πεσιμισμό.
«Πνίγομαι στη δουλειά»
Όταν σε μια απλή ερώτηση που δηλώνει ενδιαφέρον σε τυπικά πλαίσια (του τύπου «τι κάνεις»), απαντάς με μια φράση που τονίζει πόσο κουρασμένος και χαομένος είσαι από τον φόρτο εργασίας, δε βοηθάς ούτε εσένα, ούτε γενικότερα την ομάδα. Αντίθετα, καλλιεργείς μέσα σου μια αρνητική στάση ζωής και στους γύρω σου το αίσθημα της αποξένωσης: χάνεται το ενδιαφέρον για μια χαλαρή, γρήγορη συζήτηση.
Πες το αλλιώς: Εάν πράγματι βρίσκεσαι σε πιεσμένη στιγμή μέσα στη μέρα, εξήγησέ το στο συνομιλητή σου και δώσε αμέσως εναλλακτική (όπως για παράδειγμα, να τα πείτε σε λίγη ώρα).
«Με κάθε σεβασμό»
Συνηθίζονται τέτοιου είδους φράσεις απόδοσης σεβασμού στη γραπτή επικοινωνία, αλλά στην ουσία είναι το σημάδι που προμηνύει μια αρνητική απάντηση, είτε μια σκληρή ατάκα – ένας τρόπος να χρυσώσεις το χάπι. Ωστόσο, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθότι ο συνομιλητής παίρνει κατευθείαν αμυντική στάση.
Πες το αλλιώς: Απλά θέσε τον λόγο που αρνείσαι κάτι, είτε τον λόγο που έχεις εκνευριστεί. Θεωρητικά, ο σεβασμός υφίσταται μεταξύ συναδέλφων και η καριέρα σου δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο.
«Θα προσπαθήσω να / Θα ήθελα να»
Με το άκλητο μόριο «να» σχηματίζεται η υποτακτική, μια έγκλιση που δηλώνει το ενδεχόμενο και το επιθυμητό. Γι’ αυτό και είναι προβληματικό να τη χρησιμοποιούμε σε απαντήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα εργασιακά tasks και πρότζεκτ, ακόμη κι αν μας βγαίνει αβίαστα να το εκφράσουμε έτσι (ίσως αυτό κάτι δηλώνει για τις πραγματικές ημερομηνίες παράδοσης).
Πες το αλλιώς: Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος για τον χρόνο παράδοσης, εξήγησε όσες εκκρεμότητες ενδέχεται να σε καθυστερήσουν.