5 φράσεις που σε κάνουν να δείχνεις passive-aggressive
Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.
- 20 ΙΑΝ 2023
Είναι άλλη μία από εκείνες τις φράσεις που δεν έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία στα Ελληνικά. Είναι παράλληλα μία κατάσταση την οποία συναντάμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεχώς στη δουλειά. Μάλιστα, η κρίσιμη ερώτηση είναι άλλη: μήπως κάνουμε και εμείς όσα κοροϊδεύουμε;
Είναι πολύ συχνό κάποιος να παίρνει passive-aggressive θέσεις, χωρίς μάλιστα πολλές φορές να το καταλαβαίνει. Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που δεν καταλαβαίνει καν ότι τα όσα λέει και όσα κάνει εκφράζουν μία καμουφλαρισμένη επιθετικότητα.
Ο John Bowe, βραβευμένος δημοσιογράφος και επαγγελματίας speech trainer, με συνεργασίες σε μεγάλα Μέσα (όπως οι New York Times και το περιοδικό New Yorker) υπέγραψε πρόσφατα στο CNBC ένα άρθρο με το οποίο ρίχνει φως στο συγκεκριμένο θολό τοπίο.
Ποιες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες passive-aggressive φράσεις που χρησιμοποιούμε και τι μπορούμε να πούμε στη θέση τους;
“Friendly Reminder”
Παλιότερα το βλέπαμε ως «στέλνω να σου θυμήσω» αλλά τώρα πια έχει επικρατήσει η αγγλική φράση στην επικοινωνία μέσω emails. Ακούγεται ευγενικό αλλά επί της ουσίας δεν είναι. Το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί σαν προκάλυμμα απέναντι σε αυτό που θες πραγματικά να πεις.
Με άλλα λόγια, ο συνομιλητής σου είναι πολύ πιθανόν να σκεφτεί ότι προσπαθείς να γίνεις (με έμμεσο τρόπο) αυστηρός, χειριστικός ή ακόμη και αυταρχικός.
Καλύτερα πες: «Συγγνώμη που ενοχλώ πάλι αλλά πιέζομαι και θα ήθελα μία απάντηση. Ευχαριστώ!»
«Μην το παίρνεις προσωπικά»
Ο ορισμός της αγένειας, μία καμουφλαρισμένη προσβολή. Άλλωστε, όταν επιλέξεις να ξεστομίσεις τη συγκεκριμένη φράση, γνωρίζεις από πριν ότι θα προσβάλλεις κάποιον και παρόλα αυτά επιλέγεις να το κάνεις. Το ότι τον προειδοποιείς δε λέει κάτι.
Καλύτερα πες: «Είναι καλή στιγμή να μιλήσουμε; Με ανησυχεί λίγο η απόδοσή σου και θα ήθελα να το συζητήσουμε»
«Θα το κάνω και αυτό»
Ναι, είναι πολύ πιθανό να σου έχουν αναθέσει περισσότερα πράγματα από όσα σου αναλογούν. Όντως, υπάρχει περίπτωση τα deadlines να σε πιέζουν τρομερά. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είσαι φανερά αδικημένος. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να εκφράζεις τον εκνευρισμό μου με σαρκασμό. Απλά κάνεις τα πράγματα χειρότερα.
Καλύτερα πες: «Μπορώ να έχω 10 λεπτά να τελειώσω αυτό που κάνω πρώτα; Ευχαριστώ!»
«Πώς τα πάμε με εκείνο που είχα ζητήσει;»
Ο πλάγιος δρόμος και η παράκαμψη δεν είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος. Κρύβουν άγχος, εκνευρισμό και ίσως απειλή. Γιατί να μπαίνουν όλα αυτά τα στοιχεία στην κουβέντα όταν μπορείς απλά να είσαι ειλικρινής; Κάποιες φορές, το να λες ακριβώς αυτό που θες, εκθέτοντας στον άλλον όλη την εικόνα είναι πολύ καλύτερο.
Καλύτερα πες: «Καταλαβαίνω ότι είναι πιεστικό για όλους μας. Απλά θα πρέπει να το τελειώσουμε μέχρι αύριο – για να μην έχουμε γκρίνιες από τον πελάτη»
«Αν είναι αυτό που θες να κάνεις»
Η συγκεκριμένη φράση δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είσαι ΟΚ με αυτό που πρόκειται να γίνει. Άλλες παρόμοιες φράσεις πηγαίνουν κάπως έτσι: «απλά για να το ξέρεις», «οκ για τώρα αλλά την επόμενη φορά…».
Με άλλα λόγια, δε δίνεις λύση στο πρόβλημα, απλά κάνεις τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Έτσι δεν είναι;
Καλύτερα πες: «Δεν είναι άσχημη ιδέα. Μήπως να την κρατήσουμε για άλλη φορά;»