5 ιστορίες από τη ζωή και το έργο του Άκη Τσοχατζόπουλου
Ο επί χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών και εμείς θυμόμαστε μερικά από τα highlights της ζωής του.
- 27 ΑΥΓ 2021
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή. Ο εμβληματικός πολιτικός του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής (27/8) στα 82 του χρόνια, μετά από ανακοπή καρδιάς.
Το τελευταίο διάστημα ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα. Όπως είναι λογικό, η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό και όχι μόνο χώρο, μιας και μιλάμε για μια μεγάλη μορφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής, με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004.
Η διαδρομή του, ωστόσο, αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο στα εξοπλιστικά, που οδήγησε και στη σύλληψή του στις 11 Απριλίου του 2012 με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ας θυμηθούμε μερικά από τα highlights της καριέρας του.
Η φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Αυτό που ίσως δε θυμούνται πολλοί από τα εφηβικά του χρόνια είναι πως φόρεσε για λίγο τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ασχολήθηκε με το μπάσκετ, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια (1953 και 1954) στον ΠΑΟΚ, ως τριάρι. Στη συνέχεια τα παράτησε, προκειμένου να αφοσιωθεί στις σπουδές του. Πήρε δύο πτυχία, αυτό του Πολιτικού Μηχανικού, αλλά κι εκείνο του Μηχανικού Οικονομίας και Διοίκησης από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Η ήττα από τον Σημίτη
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρούνταν πάντα ως ο άνθρωπος του προέδρου. Η πολιτική του σχέση με τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, ξεπερνούσε την τυπική σχέση βουλευτή-προέδρου ή υπουργού-Πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και όταν το θέμα της διαδοχής (στην Πρωθυπουργία αρχικά) τέθηκε, λόγω της οριακής κατάστασης της υγείας του Παπανδρέου, ο Τσοχατζόπουλος φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Στις 17 Ιανουαρίου του 1996 στην πρώτη ψηφοφορία κατετάγη δεύτερος, μόλις τέσσερις ψήφους μακριά από τον Κώστα Σημίτη. Η εκλογή του στο δεύτερο γύρο ήταν, όπως πολλοί πίστευαν εκείνη την εποχή, μία καθαρά τυπική διαδικασία. Όμως, προς γενική έκπληξη, ο Κώστας Σημίτης πρώτευσε με 86 ψήφους έναντι 75. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ για τον ίδιο.
Το πιο διάσημο ζεϊμπέκικο
Η πρώτη εικόνα του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία έρχεται αμέσως στο μυαλό των περισσότερων, είναι με τον άλλοτε υπουργό του ΠΑΣΟΚ να χορεύει ζεϊμπέκικο. Η αλήθεια είναι πως απέκτησε αυτή τη συνήθεια, βλέποντας τον «μέντορά» του, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο χαρισματικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ «άνοιξε» ολόκληρη πολιτισμική σχολή, βάζοντας τον «λαό στην εξουσία» και χορεύοντας για χάρη του ζεϊμπέκικο. Κάπως έτσι έμειναν στην ιστορία και τα γλέντια του Άκη, που συνοδεύονταν από μερικές στροφές στο «Περιβόλι του Ουρανού».
Ο «χρυσός» γάμος στο Παρίσι
Ο γάμος του Άκη Τσοχατζόπουλου με την κατά 35 χρόνια νεότερή του, Βίκυ Σταμάτη, απασχόλησε έντονα τα φώτα της δημοσιότητας. Κυρίως εξαιτίας της χλιδής του. Τελέστηκε στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, την Κυριακή 11 Ιουλίου 2004, ενώ το πάρτι που ακολούθησε έλαβε χώρα στο πολυτελέστατο Four Seasons Hotel George V. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο λογαριασμός έφτασε το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παραβρέθηκαν οι συγγενείς του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη και ελάχιστοι φίλοι τους, ενώ κουμπάρος ήταν ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός, Μισέλ Καντάς. Για τον πολυσυζητημένο γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης είχε δηλώσει πως, «διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι, απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους».
Η σαμπάνια του Άκη
Η διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο στα εξοπλιστικά. Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια, ενώ επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018. Πριν γίνουν όλα αυτά, όμως, όταν ακόμη βρισκόταν στην εξουσία είδε τον εαυτό του τυπωμένο μέχρι και πάνω σε σαμπάνια. Για την ακρίβεια, είναι ο μοναδικός πολιτικός, που έχει βιώσει ένα τέτοιο σκηνικό.
Ήταν το Σεπτέμβρη του 1999, όταν οι Ουκρανοί, σε ένα ταξίδι εξοπλιστικού ενδιαφέροντος, του προσέφεραν ημίγλυκη σαμπάνια με ετικέτα «Τσοχατζόπουλος Σαμπάνια», ακριβώς κάτω από την τυπωμένη φωτογραφία του τότε παντοδύναμου υπουργού.