5 κλασικά λάθη της ηλιοθεραπείας που οδηγούν σε εγκαύματα
- 4 ΑΥΓ 2022
Καλοκαιράκι, ήλιος, βουτιές και παιχνίδια στη θάλασσα. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα όταν χαλαρώνεις στην παραλία. Όσο απολαμβάνεις την ηλιοθεραπεία σου όμως, είτε διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο είτε σκρολάροντας στο Instagram, είσαι εκτεθειμένος στον ήλιο.
Η έντονη, επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες δερματικές βλάβες και ασθένειες, όπως η πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση), οι προκαρκινικές βλάβες και ο καρκίνος του δέρματος. Η προστασία από τον ήλιο είναι το κλειδί της επιτυχίας για να αποφύγεις τα εγκαύματα, που όχι μόνο θα χαλάσουν τις διακοπές σου και θα κάνουν κακό στην επιδερμίδα σου, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.
Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, πέντε κλασικά λάθη της ηλιοθεραπείας που οδηγούν σε εγκαύματα.
«Έβαλα αντηλιακό νωρίτερα, είμαι καλά»
Όταν είσαι έξω στον ήλιο, μπορεί να κολυμπάς. Κι αν δεν κολυμπάς, ιδρώνεις. Είτε κολυμπάς είτε ιδρώνεις, όσα προϊόντα βάζεις στο σώμα σου, τείνουν να φεύγουν.
Ό,τι κι αν κάνεις, πρέπει να εφαρμόζεις το αντηλιακό σου τακτικά. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε 40 λεπτά, σε ολόκληρο το σώμα για να αποτρέψεις τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
«Θέλω απλώς να πάρω λίγο χρώμα»
Όλοι δείχνουμε πιο ωραίοι με λίγο μαύρισμα, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να αποκτήσεις χρυσαφί χρώμα από το να εκτίθεσαι απροστάτευτος στον ήλιο. Η έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία ή σε σολάριουμ είναι ό,τι χειρότερο για το δέρμα σου. Μπορεί να νομίζεις ότι φαίνεσαι πιο υγιής όταν είσαι μαυρισμένος, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το μαύρισμα είναι μια τεράστια ουλή στο δέρμα σου, ο τρόπος του σώματός σου να αντιδρά στην ακτινοβολία του ήλιου που επηρεάζει το δέρμα σου σε επίπεδο DNA και είναι εξαιρετικά επιζήμιο για εσένα. Αν τώρα σκέφτεσαι ότι πρέπει να περάσεις 20 λεπτά στον ήλιο για να πάρεις την ημερήσια δόση βιταμίνης D, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να καείς. Τα συμπληρώματα μπορούν να παρέχουν την ημερήσια δόση που χρειάζεσαι, χωρίς να βλάπτεις το μέλλον σου.
«Έχω πιο σκούρο δέρμα, δεν χρειάζεται να ανησυχώ»
Μπορεί να πιστεύεις ότι η φυσική σου απόχρωση φέρνει μαζί της το δώρο της ανοσίας στον ήλιο και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Αν και η αυξημένη μελανίνη βοηθά, δεν αντικαθιστά το αντηλιακό.
Το σκούρο δέρμα μπορεί να παρέχει φυσικό παράγοντα SPF έως και 13-14, αλλά συνιστάται να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον SPF 30, επομένως υπάρχει ένα κενό κάλυψης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακή προστασία ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας ή την επιδερμίδα μας.
«Θα πάμε απλώς μία βόλτα με το σκάφος, όχι για ηλιοθεραπεία»
Ακόμα κι αν είσαι απλώς «έξω στο σκάφος», είναι σημαντικό να προστατεύεις την επιδερμίδα σου όλο το καλοκαίρι. Η υψηλή ανακλαστικότητα του νερού που είναι γύρω σου, συμβάλλει στο να αναπηδούν οι ακτίνες του ηλίου πάνω σου, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα.
Χρησιμοποίησε αντηλιακή προστασία με δείκτη προστασίας SPF 30 ή και περισσότερο και καλύψου φυσικά (βλέπε καπέλο, ένα λινό πουκάμισο ή ένα άνετο t-shirt με ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει).
«Είναι SPF 50, είμαι έτοιμος για όλη την ημέρα»
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο υψηλότερο είναι το SPF, τόσο περισσότερο μπορούν να μείνουν έξω στον ήλιο. Αν και τεχνικά αληθές, δεν λειτουργεί έτσι ακριβώς. Ένας δείκτης προστασίας 30 σημαίνει 97% προστασία, τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα αντηλιακό με SPF 50 σού παρέχει 160%, αλλά μόνο 98%. Μια ενιαία ποσοστιαία μονάδα αύξησης της κάλυψης από SPF 30 σε 50. Επομένως, μη νομίζεις ότι μόνο και μόνο επειδή έχεις ένα αντηλιακό με εξαιρετικά υψηλό δείκτη προστασίας μπορείς να είσαι έξω στον ήλιο όλη την ημέρα χωρίς να ανησυχείς. Εφάρμοσε ξανά τη σωστή ποσότητα κάθε 40 λεπτά, όπως αναφέρεται πιο πάνω, και απόλαυσε τον ήλιο με ασφάλεια.