5 managers εξηγούν τον σωστό τρόπο για να ζητήσεις αύξηση
- 22 ΜΑΡ 2024
Σε έναν ιδεατό κόσμο θα έπρεπε όταν αξίζεις αύξηση, να την παίρνεις. Να αρκεί η δουλειά σου, τα προσόντα σου, τα χρόνια στην εταιρεία και το «πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια». Αλλά όλα αυτά σε έναν ιδεατό κόσμο. Στην πραγματική ζωή, αν είσαι τυχερός και δουλεύεις σε μια εταιρεία χωρίς οικονομικά προβλήματα, που αναπτύσσεται και άρα μπορείς να ελπίζεις σε αύξηση ή σε προαγωγή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει να τη ζητήσεις εσύ ο ίδιος.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή πρέπει να κάνεις εσύ αυτό το βήμα και όχι να περιμένεις να έρθει κάποιος ξαφνικά και να σου πει «συγχαρητήρια, αύριο θα σου αυξήσω τον μισθό», καλό είναι να δεις τρόπους για να ξεπεράσεις τον φόβο και το άγχος που φέρνει αυτή η άβολη κουβέντα. Η άβολη κουβέντα με το αφεντικό σου που του ζητάς να σε επιβραβεύσει υλικά.
Managers από όλους τους κλάδους μοιράζονται σημαντικά tips για να καταφέρεις να πάρεις αυτό που αξίζεις.
Ανάλαβε περισσότερες ευθύνες
«Η καλύτερη συμβουλή μου για γρήγορη ανέλιξη είναι να ντυθείς για τη δουλειά που θέλεις – και για τη δουλειά που ήδη έχεις», συνιστά η Jenna Tanenbaum, η ιδρυτής της υπηρεσίας παράδοσης smoothie, GreenBlender.
«Πρώτα, εκτέλεσε σωστά τα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχεις στη σημερινή σου θέση στην εταιρεία και στη συνέχεια, ξεκίνα να επιλύεις τα προβλήματα πάνω στα οποία θα έπρεπε να δουλεύει ο μελλοντικός εαυτός σου. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι μέσω της σωστής διαχείρισης του χρόνου σου. Πρέπει επίσης να κατανοήσεις σε βάθος τη βασική στρατηγική της εταιρείας που δουλεύεις, να κάνεις πολλές σκληρές ερωτήσεις και να ευθυγραμμίσεις τις προτεραιότητές σου με εκείνες της δουλειάς. Θα πάρεις καλύτερη θέση μέσα χρόνο dt», συνεχίζει.
Δείξε τι αξίζεις
«Πρέπει να μπορείς να δείχνεις ότι έχεις αναλάβει πρόσθετες ευθύνες, καθώς και να παρέχεις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα όσα έχεις πετύχει μέχρι σήμερα. Μοιράσου παραδείγματα εργασιών που έχεις ολοκληρώσει και πώς αυτά επηρέασαν θετικά την επιχείρηση. Υπήρξε αύξηση των εσόδων; Εξασφάλισες έναν νέο πελάτη; Αν έχεις λάβει θετικά σχόλια από συναδέλφους ή άλλους ανώτερους σχετικά με την εργασία σου, ετοιμάσου να το μοιραστείς και με τον διευθυντή σου», συνιστά ο Kim Mullaney, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος HR στο Monster.
Όπως λέει:«Το να κάνεις καλή δουλειά και να δουλεύεις πολλές ώρες δεν αρκεί για να δικαιολογηθεί μια προαγωγή ή μια αύξηση. Πρέπει να δείξεις πώς έχεις εξελιχθεί, πώς προσθέτεις αξία στην ομάδα και στον οργανισμό σας». Και οι αριθμοί είναι πολύ πειστικοί. Δείξε τα στοιχεία που χρειάζονται να αποδείξεις πώς έχεις φέρει χρήματα στην εταιρεία μέσω των πωλήσεων για παράδειγμα.
Εστίασε στην απόδοση, όχι στην ανάγκη
Προτού μπορέσεις να πείσεις το αφεντικό σου ότι αξίζεις αύξηση, πρέπει να πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος ότι το έχεις κερδίσει. «Η καλύτερη προσέγγιση για να ζητήσεις αύξηση είναι να εστιάσεις περισσότερο στο ότι την αξίζεις παρά στο ότι τη χρειάζεσαι. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η αύξηση είναι σημαντική λόγω των βιοτικών αναγκών τους, ωστόσο, ένας εργοδότης δίνει αυξήσεις στους ανθρώπους με βάση την απόδοση τους», λέει ο Beth Monaghan, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων, InkHouse.
Όλοι θα ήθελαν να βγάλουν περισσότερα λεφτά, αλλά δε θα το καταφέρει κανείς εξηγώντας προσωπικούς λόγους, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του ενοικίου σου. Εστίασε αποκλειστικά στην απόδοση και στο πόσο σημαντικοί είστε για την εταιρεία.
Εξασκήσου στο τι θα πεις
«Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο για πολλούς ανθρώπους, αλλά οι συνομιλίες στις οποίες ζητάς κάτι από κάποιον άλλον, σχεδόν πάντα γίνονται καλύτερες αν έχεις κάνει πρόβες εκ των προτέρων και έχεις εξετάσει τις πιθανές απαντήσεις που μπορεί να λάβεις για κάθε ένα από τα αιτήματά σου. Και βέβαια και το πώς θα αντιμετωπίσεις αυτές τις απαντήσεις. Αν πρώτα παίξεις τον ρόλο ενός σκληρού αφεντικού, η πραγματική συνομιλία μαζί του θα είναι απίστευτα ευκολότερη – και θα έχεις και περισσότερη αυτοπεποίθηση, αφού θα είσαι σε θέση να προβλέψεις τις απαντήσεις του, και να ξέρεις πώς να τις αντιμετωπίσεις, συμβουλεύει η Danielle Harlan, η CEO του Center for Advancing Leadership and Human Potential.
Μίλα για το μέλλον
Δείξε ότι έχεις επενδύσει στην εταιρεία. «Κάθε διευθυντής εκτιμά την αφοσίωση. Ξεκινήστε τη συζήτηση με θετική διάθεση και εξήγησε πόσο σου αρέσει να εργάζεσαι για τον διευθυντή και την εταιρεία σου. Στη συνέχεια, εξήγησε τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον και πώς σκοπεύεις να συμβάλλεις στην ανάπτυξη της επιχείρησης», εξηγεί ο Mandy Gilbert, ιδρυτής του RED Academy.
Βγες μπροστά εθελοντικά για ένα project ή δημιούργησε ένα βλέποντας το προβλήματα που μπορεί να έρθουν και δρώντας αποτρεπτικά. Όταν το χρησιμοποιείς για να πάρεις αύξηση, εξήγησε τις νέες ευθύνες που θέλεις να αναλάβεις και πώς αυτό το project θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτυχθεί και να βγάλει περισσότερα χρήματα.