5 μέρη στον κόσμο που δεν φανταζόσουν ότι είναι αληθινά
Από την Αριζόνα στην Αλάσκα και από το Τουρκμενιστάν στο Ουαϊόμινγκ, αυτά τα μέρη μοιάζουν με ψεύτικα.
- 8 ΙΟΥΝ 2024
Τι θα έλεγες αν έβλεπες μπροστά σου μια θερμή πηγή στο χρώμα του ουράνιου τόξου ή κόκκινες αμμόλιθες πλαγιές σε διάφορες ραβδώσεις; Η φύση όταν θέλει -και όταν την αφήνουμε- μπορεί να δημιουργήσει μαγικές συνθήκες και οι φωτογραφίες που θα δεις παρακάτω μοιάζουν λες και είναι βγαλμένες από κινηματογραφικά στούντιο ή από πίνακες σε μουσεία μοντέρνας τέχνης.
Επειδή όμως ακόμα και η πιο σουρεαλιστική τέχνη μιμείται την ίδια τη ζωή, παρακάτω θα βρεις μαγικές εικόνες από τοπία που δε φανταζόσουν ότι υπάρχουν.
Παγωμένες Σπηλιές Μέντενχαλ, Αλάσκα
Για όσους είναι πρόθυμοι να αψηφήσουν θερμοκρασίες που παγώνουν τα κόκκαλα, στην Αλάσκα, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της, έχει ανακαλυφθεί ένα παγωμένο δάσος. Εκεί, συναντάμε και υπόγειες παγωμένες σπηλιές, οι οποίες διατίθενται στο κοινό προς εξερεύνηση.
Δυστυχώς, η κλιματική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο στον παγετώνα, προκαλώντας την υποχώρησή του κατά σχεδόν δύο μίλια τα τελευταία 60 χρόνια. Αν ο πάγος λιώσει και οι σπηλιές συνεχίσουν να μετατοπίζονται, μπορεί τελικά να γίνουν απρόσιτες για το κοινό. Προς το παρόν πάντως, οι εκπληκτικές γαλάζιες αποχρώσεις των παγωμένων σπηλαίων αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους σε όποιον περιηγηθεί μέσα σε αυτές.
Το Φαράγγι της Αντιλόπης, Αριζόνα
Οι λείες κόκκινες αμμόλιθες πλαγιές του φαραγγιού αποτελούνται από πολύχρωμες ραβδώσεις, που σμιλεύτηκαν με τέχνη από τον άνεμο και το νερό σε διάστημα 190 εκατομμυρίων ετών. Βρίσκεται στην Αριζόνα, στη γη των Ναβάχο και χωρίζεται στο Upper Antelope Canyon και στο Lower Antelope Canyon, στα οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μόνο με ξεναγήσεις.
Το ανώτερο φαράγγι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, ενώ η πεζοπορία στο κάτω φαράγγι είναι πιο απαιτητική σωματικά, αλλά προσφέρει ένα εξίσου αξέχαστο τοπίο.
Οι Πύλες της Κόλασης, Τουρκμενιστάν
Ο κρατήρας φυσικού αερίου Νταρβάζα καίγεται σε μια έρημο του Τουρκμενιστάν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Οι πύλες της κόλασης» ή «Η πόρτα της κόλασης». Με βάθος 30 μέτρων, ο λάκκος βρίσκεται σε ένα πεδίο φυσικού αερίου και αυτό του δίνει όλα τα καύσιμα που χρειάζεται για να φωτίζει την έρημο σαν τη μεγαλύτερη φωτιά στον κόσμο.
Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, ο κρατήρας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1971, όταν οι γεωλόγοι νόμιζαν ότι είχαν βρει μια πετρελαιοπηγή. Αντ’ αυτού, έκαναν γεώτρηση πάνω σε έναν μεγάλο θύλακα φυσικού αερίου, ο οποίος κατέρρευσε υπό το βάρος του εξοπλισμού τους.
Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι οι Σοβιετικοί γεωλόγοι το έκαψαν σκόπιμα το 1971 για να αποτρέψουν την εξάπλωση του αερίου μεθανίου και θεωρείται ότι έκτοτε καίγεται συνεχώς. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο αέριο έχει απομείνει για να καεί, οι πύλες της κόλασης μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές για αρκετό καιρό ακόμη.
Fly Geyser, Νεβάδα
Το Fly Geyser αποτελείται από τρεις παράξενους δύσμορφους όγκους γης που αναδύονται από τη βόρεια έρημο της Νεβάδα. Όμως αυτοί οι λόφοι είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών και όχι της φύσης. Ο πρώτος θερμοπίδακας σχηματίστηκε εκεί το 1916, όταν οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν ένα πηγάδι, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι, στους 200 βαθμούς Φαρενάιτ, το νερό ήταν πολύ ζεστό για να είναι χρήσιμο.
Περίπου πέντε δεκαετίες αργότερα, μια εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας άνοιξε ένα δοκιμαστικό πηγάδι στην περιοχή. Επειδή το πηγάδι αυτό είχε σφραγιστεί ακατάλληλα, το καυτό νερό άρχισε να χύνεται.
Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίστηκαν αποθέσεις ορυκτών και τελικά εξελίχθηκαν στους πολύχρωμους πράσινους και κόκκινους όγκους που βλέπουμε σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εσωτερικό των όγκων αυτών περιέχει χαλαζία, ο οποίος συνήθως δεν αρχίζει να σχηματίζεται στο εσωτερικό τους μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 10.000 χρόνια, καθιστώντας αυτά τα Geyser ακόμη πιο ασυνήθιστα από ό,τι φαίνονται.
Μεγάλη Πρισματική Πηγή, Ουαϊόμινγκ
Η Μεγάλη Πρισματική Πηγή φέρνει ακόμα ένα μοναδικό «έκθεμα» στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη θερμική πηγή στον κόσμο και επίσης το πιο πολυφωτογραφημένο θερμικό αξιοθέατο στο Yellowstone. Οι ποικίλες λωρίδες με χρώμα γύρω από την πηγή είναι αποτέλεσμα της παρουσίας θερμόφιλων βακτηρίων. Το θερμό νερό κινείται από το κέντρο του φλοιού της Γης προς την επιφάνεια της πηγής.
Ψύχεται στις άκρες της πηγής και τα βακτήρια εκεί δημιουργούν το ουράνιο τόξο χρωμάτων που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Μια πολύχρωμη αφίσα σε ένα πραγματικά ξεχωριστό πάρκο.