Shutterstock
LIFE

5 μικρές αλλαγές για να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία

Εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν δυναμικά.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο νέος Ιανουάριος, λένε οι ειδικοί στην υγεία. Έχοντας αυτό υπόψη σου, μπορείς να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν παίρνοντας κάποιες αποφάσεις για την καλύτερη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Αρκούν πραγματικά μερικές μικρές αλλαγές για να ενισχύσεις τη μακροζωία, να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ, να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση (είναι απαραίτητο, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση χτυπά όλο και νεότερους σε ηλικία) και να παραμείνεις σε φόρμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις όλες τις συμβουλές, μπορείς να βρεις ποιες σου ταιριάζουν καλύτερα και να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές σταδιακά στην καθημερινότητά σου.

5 μικρές αλλαγές για καλύτερη υγεία

Για να παραμείνεις νέος: Κάνε 40 κάμψεις
Μια μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 1.100 πυροσβέστες διαπίστωσε ότι εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν περισσότερες από 40 κάμψεις είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με αυτούς που μπορούσαν να κάνουν λιγότερο από δέκα. Η ικανότητα να φέρνουν εις πέρας αυτές τις επαναλήψεις είναι ένα σημάδι της συνολικής μυϊκής δύναμης του σώματος, η οποία σχετίζεται με την καλή αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό.

Δεν μπορείς να κάνεις 40 στη σειρά; Κάνε όσα περισσότερα μπορείς στη σειρά και μετά ξεκουράσουν για 10 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τη διαδικασία μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου και ακολούθησε αυτή την τακτική τρεις φορές την εβδομάδα. Σταδιακά, θα έχεις τη δύναμη να κάνεις 40 κάμψεις.

Για το καλό της καρδιάς σου: Επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Μπορεί να σου αρέσουν τα ντόνατ και τα κέικ, γνωστά και ως απλοί υδατάνθρακες αλλά αυτοί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σου. Μια νέα μελέτη στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι όσοι άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους τα εν λόγω τρόφιμα, είχαν 14 % υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα δέκα χρόνια (και 25 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία) από αυτούς που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή. Τι σχέση έχει αυτό με την καρδιά σου;

Η υπερβολική κατανάλωση των απλών υδατανθράκων, χωρίς φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσουν την «καλή» χοληστερόλη HDL και να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια και την ανθυγιεινή LDL χοληστερόλη. Αρκούν μερικές μικρές αλλαγές στα γεύματά σου, μειώνοντας απλώς τους υδατάνθρακες (όπως ψωμί και ζυμαρικά). Ο Spencer Kroll, MD, συνεργάτης του American Board of Clinical Lipidology, προτείνει, για παράδειγμα, στο πρωινό «ένα μικρό μπολ με ξηρούς καρπούς, μούρα και δημητριακά».

Για να ελέγξεις την αρτηριακή πίεση: Αντιμετώπισε το άγχος
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είσαι πιο υγιής είναι να ελέγχεις την αρτηριακή σου πίεση – και ναι, πρέπει να ανησυχούν και οι νεότερες ηλικίες. Όταν είναι υψηλή, μπορεί να βλάψει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα. Ένας τρόπος για να την ελέγξεις είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. «Το ολοήμερο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση όταν είσαι ξύπνιος», λέει ο καρδιολόγος Christopher Kelly, MD, του UNC Health Care στο Raleigh.

«Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και άλλες επιλογές που δεν βοηθούν την αρτηριακή πίεση» προσθέτει. Εκτός από την επίσκεψη στον γιατρό για τακτικό έλεγχο, μπορείς να δοκιμάσεις τον διαλογισμό, τη μουσική αλλά και χαλαρωτικές ασχολίες, όπως η επίλυση του κύβου του Ρούμπικ.

Για να κοιμηθείς: Χαλάρωσε τον εγκέφαλό σου
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να στριφογυρίζει στο κρεβάτι, είναι γιατί δεν έχεις δώσει τον απαιτούμενο χώρο στον οργανισμό σου να αποσυμπιεστεί. Μια καλή ιδέα είναι να κλείσεις τις οθόνες τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο – είναι γνωστό ότι το φως τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης που μας βάζει σε sleep mode -και να κάνεις κάτι χαλαρωτικό. Γέμισε τον χρόνο πριν από τον ύπνο με κάτι που σε ενδιαφέρει και σε χαλαρώνει: ένα βιβλίο, podcast, sex, εσύ αποφασίζεις.

Για να φτιάξει η διάθεσή σου: Εστίασε σε αυτό που σου αρέσει
Αισθάνεσαι στάσιμος, ότι όλα είναι άσκοπα ή μία ελαφριά θλίψη; Ο κορονοϊός δε βοηθάει σε καμία περίπτωση και η ψυχοθεραπεύτρια Allison Abrams, L.C.S.W, παρατηρεί μία «επιδημία μαραζώματος». Το σημαντικό είναι να παραδεχτείς τα συναισθήματά σου και να κατονομάσεις αυτό που νιώθεις. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να εστιάσεις σε κάτι που αρέσει και έχει μία συνεχόμενη ροή (ώστε να επικεντρωθείς σε ό,τι κάνεις) – από αναρρίχηση σε τοίχο και ψάρεμα μέχρι κηπουρική και ζωγραφική.