Unsplash
ΥΓΕΙΑ

5 πολύ απλοί τρόποι για να αποφύγεις την κακοσμία του στόματος

Το συχνό πλύσιμο των δοντιών δεν είναι αρκετό.

Η τελευταία επίσκεψη στην οδοντίατρο, για τον καθιερωμένο καθαρισμό (του οποίου έγινα οπαδός τη φορά που πήγα έπειτα από δυο χρόνια αποχής -και δεν μπορούσα να φάω, από τον πόνο, για δυο μέρες) είχε διδακτικό χαρακτήρα. Και με ξέρεις. Τις γνώσεις που αποκτώ δεν θέλω να τις κρατώ για μένα, αλλά να τις προωθώ. Σήμερα θα μιλήσουμε για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών και το σωστό τρόπο χρήσης του νήματος -βασικές προϋποθέσεις, για να μη ‘μυρίζει’ το στόμα σου. Η Ελένη (η οδοντίατρος) πήρε στα χέρια της τα απαραίτητα αξεσουάρ (δόντια σε μέγεθος που τα βλέπεις, ακόμα και αν έχεις 20 βαθμούς πρεσβυωπία και μια παραδοσιακή οδοντόβουρτσα) και άρχισε να μου δείχνει πώς γίνεται η δουλειά. Όπως ήμουν έτοιμη να της πω ‘ηρέμησε λίγο’, σκέφτηκα ότι ουδείς ποτέ μου έδειξε πώς να βουρτσίζω σωστά τα δόντια μου. Για αυτό και έκρινα ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνω τη σημερινή μετάδοση, θέτοντας ως βάση πέντε τρόπους για να αποφύγεις την κακοσμία του στόματος.

Ας ξεκινήσουμε.

Ό,τι έχει πολύ σκόρδο ή είναι πολύ καυτερό (spicy όχι hot) ή έχει πολλές σάλτσες είναι ‘εχθρός’ της καθαρής αναπνοής. Θα μου πεις ‘είναι και νόστιμο’. Θα συμφωνήσω. Κάνε δουλειά, αλλά βάλε στο στόμα σου μετά μια μέντα -αν δεν μπορείς να καθαρίσεις το στόμα σου με ένα στοματικό διάλυμα. Ή μάσησε λίγο βασιλικό/μαϊντανό ή μείνε καμια ώρα μακριά από τον πολύ τον κόσμο. Το στοματικό διάλυμα είναι κάτι που ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείς, αφότου τελειώσεις με το νήμα και το βούρτσισμα των δοντιών.

Floss το θαυματουργό. Το νήμα, αν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Το ‘χεις ακούσει πολλές φορές αυτό, σωστά; Αν κρίνω από τα δικά μου χαΐρια, βάζω στοίχημα πως το χρησιμοποιείς λάθος. Δεν το βάζεις ανάμεσα στα δόντια και κουνάς μπρος πίσω. Όχι, φίλε μου. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Κάνε λίγο εικόνα τις λέξεις που ακολουθούν: κυκλώνεις με το νήμα το -κάθε- δόντι, στην κορυφή του (κοντά στο ούλο) και με τις άκρες πας μπρος-πίσω, απαλά. Έτσι ξεφορτώνεσαι την πέτρα. Θες κάτι σε πιο απλό; Κράτα το όπως έχεις συνηθίσει, αλλά ‘βάλε’ γωνία πριν αρχίσεις το μπρος-πίσω (ώστε να το νιώθεις να ‘τρίβει’ το δόντι, πλαγιόθεν). Επειδή είναι ολίγον τι βαρετή ως διαδικασία, οι εταιρίες έχουν δημιουργήσει και άλλα προϊόντα, που είναι πολύ πιο απλά στη χρήση -και είναι και αποτελεσματικά. Λέγονται μεσοδόντια βουρτσάκια. Ό,τι και αν επιλέξεις, μη βάλεις δύναμη. Απαλά και γλυκά γίνεται η δουλειά.

Πλένω τα δόντια μου, τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε μια φορά που να πήγα σε οδοντίατρο και να μη με ρώτησε ‘βουρτσίζεις τα δόντια σου;’. Μια, δυο, τρεις (πέντε, δέκα) εξανέστη και απαίτησα να μου δείξουν πώς γίνεται η δουλειά -δηλαδή, τι σημαίνει το ‘βουρτσίζω σωστά τα δόντια μου’. Είχε προηγηθεί η σύσταση ‘πάρε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, να ξεμπερδεύεις’ και η σχετική αγορά. Αποτέλεσμα όμως, δεν είδα. Τουναντίον είδα υποψία περιοδοντίτιδας. Και έκανα τη σχετική ερώτηση.

Όπως προχωρά η τεχνολογία γενικά, προχωρά σε αυτό το είδος. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως καλύτερη δουλειά κάνουν τα ηλεκτρικά βουρτσάκια που παραπέμπουν -σε σχήμα- στις παραδοσιακές οδοντόβουρτσες -τις χειροκίνητες- και πάλλονται δεξιά-αριστερά. Όχι οι κυκλικές που ‘πηγαίνουν’ μπρος-πίσω (ή κυκλικά). Εκτός και αν ξέρεις τι να μην κάνεις. Εγώ δεν ήξερα και διέλυσα τα ούλα μου -υπέστησαν αλλοίωση, δεδομένης και της πίεσης που ασκούσα. Να θυμάσαι πως πίεση ασκείς μόνο πάνω στα δόντια.

Μη ξεχνάς να καθαρίσεις και τη γλώσσα σου. Αν το κάνεις με οδοντόβουρτσα, χρησιμοποίησε κάθετη κίνηση (σαν να βουρτσίζεις μαλλιά -προς μια κατεύθυνση από έξω προς τα μέσα και πάλι από την αρχή). Στην αγορά υπάρχουν και ειδικά καθαριστικά, αν ενδιαφέρεσαι. Αν η γλώσσα σου είναι ‘γκρι’ ή έχει υπόλευκο χρώμα, σημαίνει πως έχουν συσσωρευτεί βακτήρια και άρα κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό.

Πιες νερό – σαν να μην υπάρχει αύριο. Γενικά κάνει καλό, όπως κάνει καλό και ειδικότερα. Το ‘στεγνό’ στόμα έχει ως άμεση συνέπεια την κακή αναπνοή. Οι επιστήμονες εξηγούν πως χρειάζεσαι σάλιο για να ‘εξουδετερώσεις’ το όξινο των τροφών και να ‘ξεπλύνεις’ τα νεκρά κύτταρα της γλώσσας και των ούλων. Αν δεν πιεις νερό, δεν έχεις σάλιο και αντιλαμβάνεσαι τι ακολουθεί.

Αν τα κάνεις όλα αυτά και επιμένει η κακοσμία του στόματος, πήγαινε σε έναν οδοντίατρο.