ΙΣΤΟΡΙΑ

5 πράγματα που δεν γνώριζες για το Βατικανό

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια χώρα με μηδενικό ποσοστό γεννήσεων, αλλά το Βατικανό δεν είναι μια κανονική χώρα.

Στις 7 Ιουνίου 1929, ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini υπέγραψε συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ανεξάρτητο κράτος του Βατικανού. Με την πράξη αυτή, η Αγία Έδρα – η κυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Πάπα – είχε τη δική της έδρα, αλλά και τη δική της πόλη-κράτος.

Το Βατικανό υπήρχε από την αρχαία Ρωμαϊκή Δημοκρατία και χρησίμευε ως πρωτεύουσα του Παπικού Κράτους, αλλά μόλις το 1929 καθορίστηκαν τα γεωγραφικά και πολιτικά του όρια.

Με τη δημιουργία της Πόλης του Βατικανού, γεννήθηκε μια πραγματική γεωγραφική παραδοξότητα. Το πιο διάσημο γεγονός για το Βατικανό είναι πιθανότατα η ιδιότητά του ως το μικρότερο πλήρως ανεξάρτητο έθνος-κράτος στον κόσμο.

βατικανό P Photo/Dmitry Lovetsky, File

Καμία χώρα στον κόσμο δεν πλησιάζει τον ελάχιστο πληθυσμό του Βατικανού, ο οποίος ανέρχεται σε λιγότερους από 800 ανθρώπους, ούτε το μικροσκοπικό μέγεθός το – περίπου το ένα όγδοο του μεγέθους του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, μέσα σε αυτόν τον μικρό χώρο βρίσκονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του κόσμου, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιστίνα, η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού και τα εκτεταμένα Μουσεία του Βατικανού.

Ακολουθούν μερικά ακόμη συναρπαστικά στοιχεία για το Βατικανό, από τους επίλεκτους στρατιώτες που φρουρούν τον Πάπα μέχρι ένα παπικό τηλεσκόπιο σε μια απίθανη τοποθεσία.

Μία από τις παλαιότερες στρατιωτικές μονάδες του κόσμου

βατικανό AP Photo/Andrew Medichini

Η Ελβετική Φρουρά προστατεύει τον Πάπα από το 1506. Αποτελούμενη από 110 έως 125 στρατιώτες, θεωρείται συχνά ένας από τους μικρότερους στρατούς στον κόσμο. Είναι επίσης μία από τις παλαιότερες στρατιωτικές μονάδες σε συνεχή λειτουργία, με προέλευση τους Ελβετούς μισθοφόρους που στρατολογούσαν οι πρώην Πάπες κατά τη διάρκεια των Ιταλικών Πολέμων (1494 έως 1559).

Σήμερα, τα μέλη της Ελβετικής Φρουράς είναι μερικοί από τους πιο διάσημους και αναγνωρίσιμους κατοίκους του Βατικανού. Οι νέοι στρατιώτες πρέπει να είναι άγαμοι ρωμαιοκαθολικοί άνδρες με ελβετική υπηκοότητα ηλικίας μεταξύ 19 και 30 ετών – και πρέπει να είναι ικανοί και πρόθυμοι να προστατεύσουν τον Πάπα με τη ζωή τους.

Ο κρυφός διάδρομος μέσα από το Βατικανό

Το Βατικανό συνδέεται με τη Ρώμη, με κάτι που μοιάζει με τείχος. Στο εσωτερικό του τείχους, ωστόσο, υπάρχει ένα υπερυψωμένο πέρασμα, γνωστό ως Passetto di Borgo. Αυτό χρησίμευε ως διαφυγή του Πάπα για εκατοντάδες χρόνια και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, βοήθησε να σωθεί η ζωή του.

Το 1494, ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ χρησιμοποίησε το Passetto για να διαφύγει σε ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια της εισβολής του Καρόλου Η’ της Γαλλίας. Λίγο αργότερα, το 1527, ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ διέφυγε από το πέρασμα όταν οι δυνάμεις του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ αλώνιζαν στην πόλη. Η ελβετική φρουρά πολέμησε γενναία, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τουλάχιστον κέρδισαν αρκετό χρόνο για να διαφύγει ο Πάπας.

Τα Μουσεία του Βατικανού εκτείνονται για περισσότερα από 6 χιλιόμετρα

βατικανό AP Photo/Pier Paolo Cito
AP Photo/Pier Paolo Cito

Το Βατικανό φιλοξενεί ένα τεράστιο μουσειακό συγκρότημα που ονομάζεται Musei Vaticani. Τα δημόσια μουσεία ιδρύθηκαν τον 16ο αιώνα από τον Πάπα Ιούλιο Β’ και έχουν συγκεντρώσει μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων στο πέρασμα των αιώνων, τα οποία συνέλεξαν οι επόμενοι πάπες.

Στο σύνολό του, το συγκρότημα αποτελείται από 26 μουσεία, των οποίων οι συνδυασμένες αίθουσες και γκαλερί εκτείνονται σε μήκος περίπου 6 χιλιόμετρα και περιέχουν περίπου 70.000 εκθέματα. Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο από όλα τα ανεκτίμητα αριστουργήματα είναι η Καπέλα Σιστίνα, με την οροφή και τον τοίχο του βωμού διακοσμημένα από τον Μιχαήλ Άγγελο. Το παρεκκλήσι είναι η τελευταία αίθουσα που επισκέπτεστε κατά την περιήγηση στο μουσειακό συγκρότημα.

Το Βατικανό έχει μηδενικό ποσοστό γεννήσεων

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια χώρα με μηδενικό ποσοστό γεννήσεων, αλλά το Βατικανό δεν είναι μια κανονική χώρα. Πρώτον, υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες στο Βατικανό. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2011 αποκάλυψαν ότι υπήρχαν μόνο 32 γυναίκες πολίτες μεταξύ του πληθυσμού του Βατικανού, σε σύγκριση με 540 άντρες.

Στο μηδενικό ποσοστό γεννήσεων συμβάλλει περαιτέρω το γεγονός ότι το Βατικανό δεν διαθέτει νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεννήσεις πραγματοποιούνται εκτός της πόλης-κράτους. Η απόκτηση της ιθαγένειας, επομένως, δεν εξαρτάται από τη γέννηση στο Βατικανό, αλλά αντίθετα χορηγείται από τις παπικές εξουσίες.

Το Βατικανό διαθέτει ένα αστεροσκοπείο στην Τούσον της Αριζόνα

Η θρησκεία και η αστρονομία δεν είχαν και την καλύτερη σχέση (ρωτήστε τον Γαλιλαίο), αλλά το Βατικανό φιλοξενεί διαθέτει ένα παλαιότερα αστρονομικά ινστιτούτα στον κόσμο. Ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ ίδρυσε επίσημα το Specola Vaticana (Αστεροσκοπείο του Βατικανού) το 1891, το οποίο τότε βρισκόταν σε μια πλαγιά πίσω από τον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Αλλά καθώς η Ρώμη μεγάλωνε, η αύξηση του νέφους και της λάμψης του ουρανού ανάγκασε το Βατικανό να μεταφέρει το αστεροσκοπείο του λίγο έξω από την πόλη. Μέχρι το 1961, ωστόσο, η φωτορύπανση εμπόδιζε και πάλι τη λειτουργικότητα του αστεροσκοπείου. Ως εκ τούτου, το Βατικανό έκανε ένα σημαντικό βήμα και άνοιξε ένα δεύτερο ερευνητικό κέντρο στην Τούσον της Αριζόνα.

Μέχρι σήμερα, το τηλεσκόπιο προηγμένης τεχνολογίας του Βατικανού παραμένει λειτουργικό στην κορυφή του όρους Mount Graham έξω από το Τούσον.