5 σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν τοξικό συνάδελφο
Αν σκεφτείς ότι στον εργασιακό σου χώρο περνάς τουλάχιστον 8 από τις 24 ώρες της ημέρας, τότε ναι, όταν έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τέτοιο τύπο συναδέλφου, καταλαβαίνεις πολύ γρήγορα ότι τόση τοξικότητα απλά δεν αντέχεται.
- 22 ΝΟΕ 2021
Νεύρα, θυμός, στενοχώρια, χαμηλή αυτοπεποίθηση, μειωμένη παραγωγικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, κακή απόδοση. Πολλά και διαφορετικά είναι τα παρελκόμενα της συναναστροφής με έναν τοξικό συνάδελφο. Έναν άνθρωπο που σου δυσκολεύει τη ζωή, την καθημερινότητα και τη δουλειά και με τον οποίο όχι μόνο πρέπει αναγκαστικά να συνυπάρχεις στον εργασιακό σου χώρο, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων να συνεργάζεσαι άμεσα.
«Συνάδελφοι είστε, όχι φίλοι, οπότε μην ασχολείσαι τόσο πολύ μαζί του/της», ίσως σου πει κάποιος επιπόλαια για να σταματήσεις να χαλιέσαι με τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σημασία, αν σκεφτείς ότι στον εργασιακό σου χώρο περνάς τουλάχιστον 8 από τις 24 ώρες της ημέρας, συνεπώς ναι, τόση τοξικότητα απλά δεν αντέχεται.
Ο συγκεκριμένος τύπος συναδέλφου είναι ίσως από τους χειρότερους που μπορεί να συναντήσεις στην επαγγελματική σου διαδρομή. Μπορείς πολύ εύκολα να τον αναγνωρίσεις, σίγουρα όχι το ίδιο εύκολα να τον αποφύγεις. Όλα τα σημάδια του επικίνδυνου χαρακτήρα του είναι εκεί από την αρχή. Μην τα προσπερνάς, ακόμα χειρότερα, μην τα δικαιολογείς.
Όλα όσα καθιστούν έναν συνάδελφο τοξικό
Έρευνα που είχε διεξαχθεί πριν λίγα χρόνια από το Fierce Inc. είχε δείξει ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους έχει έρθει αντιμέτωπος με τουλάχιστον έναν τοξικό συνάδελφο στην εργασιακή του ζωή και μάλιστα, το 58% των περιπτώσεων αυτών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του εξαιτίας του.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, το να καταγράψουμε τα βασικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις ότι αυτός/ή που κάθεται απέναντι ή δίπλα σου έχει μία συμπεριφορά που δεν εξαντλείται στο να τη χαρακτηρίσεις ως προβληματική, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.
Το ομαδικό πνεύμα δεν τον χαρακτηρίζει
Αντιλαμβάνεται το γραφείο ως μία αρένα όπου η σύγκρουση και η καταπίεση είναι οι χρυσοί κανόνες για να ανελιχθεί επαγγελματικά. Δεν λειτουργεί αρμονικά μες στην ομάδα, πολύ απλά γιατί εκλαμβάνει τους συναδέλφους του, όχι σαν συναγωνιστές, αλλά σαν ανταγωνιστές στον δρόμο για την επιτυχία του. Εξού και το γεγονός ότι δεν θα τον ακούσεις ποτέ να κάνει θετικά σχόλια για εκείνους, παρά μόνο αρνητικά, ψάχνοντας διαρκώς τρόπους να τους κατηγορήσει ή να τους μειώσει.
Είναι πάντα ο καλύτερος
Η επαγγελματική του καθημερινότητα είναι μια συνεχής γιορτή του ναρκισσισμού του: έκανε αυτό τέλεια, έκανε το άλλο φανταστικά. Εννοείται ότι δέχεται την κριτική, ενώ αντιθέτως, ο ίδιος την ασκεί σε έντονο βαθμό στους γύρω του και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.
Είναι υποτακτικός
Κι ενώ η έπαρση, ο ναρκισσισμός, ο αλαζονικός τους χαρακτήρας εξαντλείται σε εσένα και τους λοιπούς συναδέλφους σας, στους ανωτέρους είναι τουλάχιστον μπροστά τους υποτακτικός. Δεν έρχεται ποτέ σε διαφωνία μαζί τους, συμφωνεί με όλα, είναι εν ολίγοις, ο αυλικός, ο τύπος “yes, sir” στα πάντα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του: να ανελιχθεί επαγγελματικά και μισθολογικά.
Δεν λύνει τις διαφορές του ευθέως
Δεν προσπαθεί να λύσει αρχικά τη διαφωνία ή τη μικροπαρεξήγηση απευθείας με τον άμεσα εμπλεκόμενο συνάδελφο, αλλά αναφέρει το περιστατικό στον προϊστάμενο. Κινείται δηλαδή μες στον εργασιακό χώρο με ύπουλα, πονηρά μέσα.
Το κουτσομπολιό είναι βούτυρο στο ψωμί του
Εκτός από τον εριστικό, αλαζονικό και κυνικό του χαρακτήρα, ο τοξικός συνάδελφος είναι επιρρεπής στο κουτσουμπολιό. Αντί να εστιάζει στα εργασιακά του καθήκοντα και στο πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός στη δουλειά του, αρέσκεται στο να μπλέκεται σε καταστάσεις που δεν τον αφορούν, να διαδίδει από φήμες μέχρι μυστικά που του εκμυστηρεύονται ή φτάνουν στα αυτιά του και να προκαλεί ένα γενικότερο κλίμα αναστάτωσης που μόνο παραγωγικό δεν το λες. Για συναδελφικό ούτε λόγος.