5 σημάδια ότι έχεις έναν πραγματικά καλό manager
Οι ενδείξεις είναι εκεί, άσχετα με το γεγονός ότι είναι εύκολο να τις αγνοήσεις.
- 8 ΜΑΙ 2024
Όλοι έχουμε δουλέψει για έναν τοξικό manager ή έστω έχουμε ακούσει ιστορίες για φίλους και συναδέλφους που άγγιξαν τα όρια τους. Αν δεν τα ξεπέρασαν δηλαδή φτάνοντας μέχρι την παραίτηση και σε κάποιες περιπτώσεις τον ψυχολόγο. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ πιο συχνά από ό,τι πιστεύουμε. Ζουν, υπάρχουν και δουλεύουν ανάμεσά μας.
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να βάλεις τα όριά σου ή αν αυτό δε γίνεται, τότε να αλλάξεις δουλειά. (Χωρίς, βέβαια, να πάρεις βιαστικές αποφάσεις ή να προβείς σε κινήσεις οι οποίες μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ). Αυτή είναι η αρνητική πλευρά των πραγμάτων.
Ας δούμε τώρα και τη θετική: πώς ακριβώς καταλαβαίνεις ότι ο manager για τον οποίο δουλεύεις είναι πραγματικά καλός; Υπάρχει περίπτωση να είναι και εσύ να το αγνοείς;
Φυσικά, άλλωστε πολύ συχνά εγκλωβιζόμαστε σε αρνητικές αφηγήσεις και δυσκολευόμαστε να δούμε ότι απέναντί μας έχουμε κάποιον από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε πράγματα.
Να μας βοηθήσει στην εργασιακή μας εξέλιξη ή πιο απλά να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.
Ακολουθούν 5 ενδείξεις για αυτό. Μερικές λεπτομέρειες που εύκολα αγνοούμε.
Παραδέχεται τα λάθη του
Είναι το πιο παλιό ερώτημα στο μεγάλο βιβλίο του management: να παραδεχτείς τα λάθη σου ή όχι; Σε αντίθεση με διάφορες τοξικές λογικές που κυκλοφορούν, αν βλέπεις τον προϊστάμενό σου να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις δικές του λάθος αποφάσεις, τότε είσαι σε καλό δρόμο.
Ακούει προσεκτικά τους άλλους
Η τελική απόφαση ανήκει στο manager. Ναι, όντως. Γιατί όμως να μη μαζέψει όσο περισσότερη συλλογική εμπειρία και γνώση μπορεί πριν καταλήξει σε αυτή;
Μαθαίνει συνεχώς
Ζούμε σε εργασιακές εποχές που τα πάντα αλλάζουν μέσα σε λίγα χρόνια. Όσα γνωρίζεις σήμερα, αύριο μπορεί ήδη να αποτελούν παρελθόν. Έτσι, όταν δεις κάποιον να επαναπαύεται στις δάφνες του κράτα μικρό καλάθι για το μέλλον του. Αν όμως τον βλέπεις να μαθαίνει συνεχώς, απλά φρόντισε να ακολουθήσεις και συ το παράδειγμά του.
Κάνει στην άκρη
Προφανώς, οι managers πρέπει να μπορούν να σταθούν μπροστά στα φώτα των προβολέων. Να απορροφήσουν την πίεση όταν τα πράγματα ζορίζουν, να φωτίσουν ακόμα περισσότερο τα καλά αποτελέσματα όταν η ομάδα κάνει καλά τη δουλειά της.
Πρέπει όμως να μπορούν να κάνουν και το ανάποδο: να γνωρίζουν πότε να κάνουν στην άκρη, έτσι ώστε να μη βρίσκονται πάντα εκείνοι στο φως των προβολέων. Θα πρέπει και οι υπόλοιποι να λάμπουν πού και πού.
Επικοινωνία, αυτή η αρετή
Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του έναν αγώνα σε ένα ομαδικό σπορ – δεν παίζει μόνος του, παίζουν και οι υπόλοιποι. Έτσι, η επικοινωνία αποτελεί το άλφα και το ωμέγα σε έναν επιτυχημένο manager.
Σε διαφορετική περίπτωση χάνεται χρόνος και έτσι χάνεται και χρήμα, ενώ δε σε συμφέρει και σε ατομικό επίπεδο: κάποιος που δε σε ακούει δεν μπορεί να εκτιμήσει πραγματικά τις δυνατότητές σου.