Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχεις από κατάθλιψη
- 27 ΦΕΒ 2024
Η διάγνωση, φυσικά και δεν μπορεί να γίνει διαβάζοντας κανείς, απλά ένα κείμενο στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημάδια κατάθλιψης που αν τα παρατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να έχεις μια επίσημη γνωμάτευση. Ας τα δούμε με τη σειρά, λοιπόν.
Απώλεια ενδιαφέροντος
Η κατάθλιψη μειώνει αισθητά την απόλαυση για πράγματα που μέχρι πρότινος αγαπούσες να κάνεις. Δε θες να βγεις έξω, σταματάς να κάνεις τα αγαπημένα σου χόμπι, ενώ αποφεύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές και τις συζητήσεις με τους φίλους σου αλλά και άλλους ανθρώπους. Αυτά ενδέχεται να είναι σημάδια πως πάσχεις από κατάθλιψη.
Αυξημένη κούραση και προβλήματα στον ύπνο
Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από έλλειψη ενέργειας και ένα συντριπτικό αίσθημα κούρασης. Έτσι μπορεί να νιώθεις πως χρειάζεσαι υπερβολικά πολύ ύπνο. Άλλες φορές μπορεί να αισθάνεσαι υπνηλία, αλλά να έχεις παράλληλα υπερένταση. Με τη σειρά της, λοιπόν, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους στο σώμα. Όποτε μιλάμε, ουσιαστικά για έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει την ψυχική σου κατάσταση.
Δυσκολία συγκέντρωσης
Η απώλεια μνήμης και η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να μη μοιάζουν με προφανή σημάδια κατάθλιψης αλλά μπορούν να είναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σου είναι δύσκολο να θυμηθείς πράγματα και καταστάσεις; Έχεις αδυναμία συγκέντρωσης ή διακατέχεσαι από μια έντονη αναποφασιστικότητα; Εάν αυτά τα συμπτώματα τα έχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν ειδικό, προκειμένου να σε καθοδηγήσει ανάλογα.
Απότομες μεταβολές στο βάρος σου
Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν συχνές μεταβολές στο βάρος και την όρεξη για φαγητό στο πρώιμο στάδιο της εμφάνισής της. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό σε κάθε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αυξημένη όρεξη και παχαίνουν, ενώ άλλοι δεν τρώνε και χάνουν κιλά.
Σκέψεις για αυτοτραυματισμό
Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα αισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς. Εάν νιώσεις πως αναπτύσσεις σκέψεις περί αυτοτραυματισμού καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν ψυχίατρο που θα σε βοηθήσει καταλλήλως.
*Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη – 1034