© Gustavo Fring / Pexels
TIPS

5 τρόποι για να φαίνεται καθαρό το σπίτι σου (χωρίς απαραίτητα να είναι)

Γρήγορα, απλά και χωρίς άγχος.

Το σπίτι σου είναι ο χώρος σου. Κάνεις εκεί μέσα ό,τι θες. Πολύ περισσότερο, όταν ζεις μόνος. Στην ουσία, δεν υπάρχουν κανόνες καθαριότητας. Τους ορίζεις εσύ, ανάλογα με το πώς νιώθεις και το τι θες.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να χαλαρώσουν πραγματικά στο χώρο τους, αν δεν είναι όλα τακτοποιημένα, αν το σπίτι δεν είναι πραγματικά καθαρό. Υπάρχουν και άλλοι που αναπνέουν πιο ελεύθερα, μέσα στην αταξία.

Ο καθένας όπως τη βρίσκει. Δεν κρίνω. Κανείς δεν πέθανε από την ακαταστασία. Πολλοί έχουν πεθάνει από μικροοργανισμούς που ζουν στο χώρο μας και δεν τους τακτοποιούμε όταν και όπως πρέπει.

Πέτα την μπλούζα στο λαμπατέρ και άφησε την εκεί καμιά εβδομάδα. Τι με ενδιαφέρει; Μαζί μένουμε;

Εσύ θα τρέχεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα αν τυχόν δεχθείς επίσκεψη-έκπληξη από άτομο στο οποίο δε θες να δώσεις δικαιώματα (να σε ζαλίσει με την γκρίνια του; να πει παντού πώς ζεις;).

Ακολουθεί ένας οδηγός με hacks για να δημιουργήσετε το εφέ του καθαρού σπιτιού, σε συνθήκη έκτακτης ανάγκης.

Τα tips τα δίνουν ειδικοί καθαρισμού στην Washington Post.

Σκέψου ποιος έρχεται και γιατί έρχεται

Πριν αρχίσεις να τρέχεις σαν τρελός, προσπαθώντας να βάλεις μια τάξη και δεν μπορείς να αποφασίσεις από πού πρέπει να αρχίσεις και πού να τελειώσεις «σκέψου πώς μπορείς να κάνεις τον καλεσμένο σου να νιώσεις άνετα στο χώρο σου» λέει ο KC Davis, σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου, How to Keep House while Drowning.

Προσθέτει ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις, ανησυχώ λιγότερο για τη σκόνη στο πάτωμα ή για ένα δαχτυλίδι στην τουαλέτα από ό,τι να τινάξω τις τρίχες του σκύλου μου από τον καναπέ – εάν πρόκειται να δω μια ταινία με τον επισκέπτη». Άρα πάντα χρήσιμο είναι ένα ρολό που απομακρύνει τα χνούδια.

Μετά πιάσε ένα μεγάλο κουβά, κουτί ή μια λεκάνη (ό,τι έχεις) και άρχισε να μαζεύεις ό,τι υπάρχει στο διάβα σου και δεν είναι στη θέση του. Κρύψε τον κάδο στην ντουλάπα

Αργότερα, όταν έχεις χρόνο και το νιώσεις, βγάλε τα αντικείμενα, χώρισε τα σε κατηγορίες (σκουπίδια, για το πλυντήριο, για το υπνοδωμάτιο κ.ο.κ) και πήγαινε τις στοίβες εκεί όπου ανήκουν.

Άναψε όλα τα φώτα

καθαρό σπίτι © Andrea Davis / Unsplash

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους καλά φωτισμένους χώρους ως πιο καθαρούς από εκείνους που έχουν χαμηλό φωτισμό. Ένα πείραμα του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πίστευαν ακόμη και ότι τα σκουπίδια φαίνονται πιο καθαρά υπό το έντονο φως.

«Είναι κάτι που ανάγεται στην αρχαιότητα, όταν το φως του ήλιου πρωτοσυνδέθηκε με την υγεία», διευκρίνισε ο Vincent P. Magnini, καθηγητής μάρκετινγκ και διαχείρισης φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Λόνγκγουντ, ο οποίος έχει ερευνήσει την αντίληψη της καθαριότητας.

«Το φυσικό φως είναι το καλύτερο. Οπότε άνοιξε τις κουρτίνες ή τα στόρια. Έχε βέβαια, υπ’ όψιν πως ο έντονος φωτισμός θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αν δεν έχεις ξεσκονίσει πρόσφατα. Θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα εμφανώς σκονισμένα σημεία». Για παράδειγμα, η τηλεόραση.

Δώσε προσοχή στην ατμόσφαιρα

Βάλε καθαρές πετσέτες χεριών στο μπάνιο, χτύπησε και άπλωσε τα μαξιλάρια του καναπέ, στρώσε το κρεβάτι και γενικά, τακτοποίησε όλα αυτά τα υφάσματα που αλλάζουν όλη την ατμόσφαιρα ενός σπιτιού.

Κάνε ένα πέρασμα με τη σκούπα

«Οι άνθρωποι πραγματικά παρατηρούν εάν έχουμε σκουπίσει τις πιο ορατές επιφάνειες. Δηλαδή, τα δάπεδα, τον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη ή τον νιπτήρα», λέει η Grace Reynolds, συνιδρύτρια της American House Cleaners Association, πριν συνεχίσει: «Δώσε προσοχή και σε ό,τι γυαλίζει ή μαζεύει ‘δαχτυλιές’, όπως είναι οι καθρέφτες, τα τζάμια και ούτω καθεξής».

Αρωμάτισε τον χώρο

5 τρόποι για να φαίνεται καθαρό το σπίτι σου (χωρίς απαραίτητα να είναι) © Chelsea Shapouri / Unsplash

Το άρωμα του λεμονιού σημαίνει -για τον εγκέφαλο μας- φρεσκάδα, πράγμα που έχουν δείξει και σχετικές έρευνες και σχετίζεται με όλα τα εσπεριδοειδή και τον καθαρισμό. Άναψε ένα κερί με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι ή ρίξε λίγο από το άρωμα σου στο εσωτερικό κούφωμα της εξώπορτας.

Εξυπακούεται πως η αρωματοθεραπεία δε θα κρύψει τη δυσωδία ενός ξεχειλισμένου κάδου σκουπιδιών κουζίνας ή του ψαριού που έφαγες χθες βράδυ.

Άδειασε λοιπόν, τα σκουπίδια και αέρισε το χώρο – ανοίγοντας όλα τα παράθυρα. Μην ξεχάσεις φυσικά, να καθαρίσεις τη λεκάνη της τουαλέτας. Και το πάτωμα της.