unsplash
PERSONAL FINANCE

5 τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα με απλές καθημερινές αλλαγές

Υπάρχουν πολύ απλοί και εύκολοι τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα από εκεί που δεν υπολόγιζες καν ότι μπορείς να τα εξοικονομήσεις. Χρειάζεται απλά η μίνιμουμ ενασχόληση.

“Τα μικροποσά κάνουν τη διαφορά”. Πρόκειται για μια ατάκα που καλό θα είναι να τη χρησιμοποιείς αλλά όχι ακριβώς σε κάθε περίσταση. Μην πάμε δηλαδή και την εξοικονόμηση στο άλλο άκρο. Σε κάθε περίπτωση όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά όλο και πιο σφιχτά. Συνήθως, λοιπόν, έχουμε την τάση να μπαλαντζάρουμε τα αυξημένα έξοδα (ή τα μειωμένα έσοδα) με το να περικόπτουμε τις μεγάλες δαπάνες. Οκ. Λογικό εν μέρει. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, δεν θα μας κοστίσουν τίποτα και μπορεί να μας αφήσουν και ένα περιθώριο για να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα αλλού. Σε πιο όμορφα ή πιο σημαντικά πράγματα.

Μη βαριέσαι να ψάχνεις

Η λεγόμενη έρευνα αγοράς δεν αφορά μόνον τις αγορές που θα κάνεις από το σούπερ-μάρκετ μέχρι το να αγοράσεις ένα σπίτι. Υπάρχουν διάφορα πάγια έξοδα που όλοι πληρώνουμε και που πολύ πιθανόν να είναι λιγότερα για όσους μπήκαν στις λεπτομέρειες και έψαξαν τις καλύτερες προσφορές. Κοιτάξε κάθε εναλλακτική πρόταση και, σε περίπτωση που έχετε κάποιο συμβόλαιο τελειώνει, πάρε οπωσδήποτε κι άλλες προσφορές. Ακόμα και αν είσαι ευχαριστημένος. Έστω και 10 ευρώ τον μήνα να γλυτώσεις, σε βάθος διετίας είναι κάτι. Ίσως αν κάτσεις και τα υπολογίσεις έτσι να βρεις ένα παραπάνω κίνητρο για να ξεβολευτείς από το να πεις απλά ένα ‘ναι’ σε κάποιο τηλεφώνημα.

Θα εξοικονομήσεις αν ακυρώσεις

Όλοι ξέρουμε σε τι αναφέρομαι. Υπάρχει ένα εύρος συνδρομών που έχουμε και οι οποίες ξεκίνησαν πράγματι από έναν πραγματικό ενθουσιασμό. Τις πρώτες μέρες δεν σταματάγαμε να απολαμβάνουμε όσα μας παρείχαν. Δεν πιστεύαμε πόσο τυχεροί ήμασταν. Τα χρόνια όμως πέρασαν και εκεί που αντάμωσαν οι αιώνες τα πράγματα δεν ήταν τόσο ενθουσιώδη. Όλο και κάποια τέτοια συνδρομή θα έχεις που την πληρώνεις αλλά τη χρησιμοποιείς ελάχιστα ή και καθόλου. Μήπως να ξανασκεφτόσουν αν θα συνεχίσεις να την έχεις ή έστω να βρεις τρόπους να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου;

Σωστές ποσότητες φαγητού

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φαγητών που τα νοικοκυριά αγοράζουν και στο τέλος τα πετάνε στα σκουπίδια. Έχει υπολογιστεί ότι στην Αμερική ο αριθμός μπορεί να φτάνει στο 1/3. Ναι, ο μέσος Αμερικανός πετάει στα σκουπίδια περίπου το 1/3 των τροφίμων που αγοράζει. Αυτό είναι πολύ κακό σε πάρα μα πάρα πολλά επίπεδα. Τα προσωπικά μας οικονομικά ίσως είναι από τα λιγότερο σημαντικά. Είναι όμως και αυτό κάτι. Ο υπολογισμός της βδομάδας ως προς το τι θα μαγειρευτεί και από πόσα άτομα είναι πάντα καλό να υπάρχει. Ακόμα καλύτερο είναι να εξαλειφθεί η λογική του ‘πάρε να έχουμε’. Υπολογίζεται ότι στην Αμερική η οικονομία των πεταμένων φαγητών φτάνει στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Πολύ πιθανόν για σένα να έβγαινε ένα πραγματικά σημαντικό ποσό.

Εφαρμογές παρακολούθησης του budget

Αυτό μπορεί να αφορά εξειδικευμένα app που ακολουθούν τα έσοδα ή τα έξοδά σου σε ημερήσια, μηνιαία είτε και σε ετήσια βάση. Μπορεί να αφορά όμως και απλώς το web-banking. Έχουμε την τύχη να μπορούμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας με λίγα κλικ. Η χρήση του web-banking δεν αφορά, λοιπόν, μόνο το πότε μπήκε η μισθοδοσία. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει τη βάση δεδομένων μας πάνω στην οποία θα πατήσουμε προκειμένου να δούμε τις ξοδέψαμε και τι όχι. Πού το ξοδέψαμε και αν θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει. Είναι σημαντικό να έχεις μια αρχή για τους υπολογισμούς σου.

Κλείνε βρύσες και θερμοσίφωνες

Το κατά τη γνώμη μου βασικότερο και πιο επωφελές όλων. Όχι μόνο για μας αλλά και για το περιβάλλον. Mερικές πάρα πολύ απλές συνήθειες όπως ας πούμε το να κλείνεις την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σου κανονικά, να μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα παραπάνω από όσο χρειάζεται ή να κλείνεις τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου. Ακόμα και η θέρμανσή ή ο κλιματισμός σου όταν δεν χρειάζεται. Μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό αλλά μαζεμένο μπορεί να σου προσφέρει ένα σημαντικό ποσό εξοικονόμησης. Εδώ βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς. Οι χρήσεις του νερού και του ρεύματος σε κάθε σπίτι είναι τελείως διαφορετικές. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι απλό. Δες τον τελευταίο λογαριασμό του ρεύματος και σύγκρινέ τον με τον επόμενο, αφού έχεις κάνει βέβαια τις αλλαγές που λέγαμε παραπάνω. Φρόντισε βέβαια να μιλάμε για χρονικές περιόδους όπου οι συνήθειες σου δεν θα αλλάζουν ριζικά (δεν έχει νόημα για παράδειγμα να συγκρίνεις το ρεύμα που καταναλώνεις σε lockdown σε σχέση με έναν κανονικό μήνα). Είμαι σίγουρος ότι θα δεις από το πουθενά μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη διαφορά.