5 χρόνια iPhone. Τι άλλαξε στη ζωή ενός άνδρα;
Μερικές αλλαγές στη ζωή σου μπορούν να αναστατώσουν την καθημερινότητά σου, αν όχι να την βλετιώσουν. Σαν τότε που πήρες το πρώτο σου iPhone.
- 29 ΙΟΥΝ 2012
Δεν είμαι εδώ για να γράψω διθυράμβους για το iPhone ούτε φυσικά να το συγκρίνω με το αντίπαλο δέος που ορθώνουν τα λοιπά λειτουργικά πέραν του iOS. Τα πέμπτα γενέθλια του iPhone όμως δεν θα έπρεπε να αφήσουν παγερά αδιάφορο το ONEMAN. Και ως χρόνιος χρήστης της συσκευής, κλήθηκα να σκεφτά εκείνα τα στοιχεία τα οποίο κατάφερε ένα μόνο κινητό να αλλάξει σε έναν άνδρα.
Γιατί είναι αλήθεια ότι η επίδραση του iPhone (όπως και όλης της γκάμας προϊόντων της Apple) τα τελευταία χρόνια ήταν καθοριστική για την αγορά της κινητής. Και δεν θυμάμαι κανένα άλλο κινητό να έχει τόσο μεγάλη διείσδυση στην αγορά, να γίνεται trend μέσα σε ελάχιστες ημέρες και να αποτελεί διακαή πόθο τόσων πολλών.
Ουρές στο κατάστημα, λίστα αναμονής για την παραλαβή του και μια δαιμονιώδης αναζήτηση για την ημερομηνία κυκλοφορίας του επόμενου μοντέλου. Επόμενο είναι αυτή η συσκευή να έχει αλλάξει την καθημερινότητα εκείνου που του χρησιμοποιεί. Του καθενός από εσάς που το κρατάτε. Την δική μου.
Στον καθέναν από εμάς, η σχέση με το κινητό του έχει σίγουρα διαφορετική επίδραση. Και δεν μπορώ εγώ να περιγράψω απόλυτα το πώς έχει αλλάξει η ζωή του καθενός. Για τι δική μου μπορώ κάλλιστα να σου πω. Από το ότι με βρίζουν οι φίλοι μου ότι έχω συνέχεια το βλέμμα στο κινητό μου, στο ότι στοιχημα παίζω πλέον μόνο στο κινητό, στο ότι ξεφορτώθηκα iPod και λοιπές συσκευές, στο ότι μπορώ να κάτσω ώρα με την κοπέλα μου να κοιτάζω φωτό στο Instagram και το Pinterest, στο ότι κάθε τι που κάνω θέλω να το καταγράφω λες και θα νοιάξει κάποιον.
Υπάρχουν όμως και μερικές κοινές συνισταμένες για έναν άνδρα. Σαν τις παρακάτω..
(κάποιες από τις παρακάτω αλλαγές στην καθημερινότητα έχουν συντελεστεί και με άλλες smartphone συσκευές. Να τα λέμε αυτά)
Αντικαθιστάς τα υπόλοιπά σου gadget
Γιατί να έχεις 5 συσκευές την στιγμή που έχεις μία που προσπαθεί να τα κάνει όλα; Μόνο τα κλάμματα δεν έχει βάλει το έρμο το iPod Nano που αγόρασα στην Αγγλία το 2005. Το χάρισα σε έναν φίλο αγοράζοντας το πρώτο μου iPhone. Μου το επέστρεψε όταν αγόρασε το δικό του. Στη σκοπιά δεν παίρνεις PSP, έχεις το iPhone. Στο ταξίδι δεν παίρνεις movie player, έχεις το iPhone. Στο τρέξιμο δεν παίρνεις MP3 player, έχεις το iPhone. Για internet δεν χρειάζεσαι netbook ή laptop, έχεις το iPhone.
Ξυπνάς και κοιμάσαι μαζί με το κινητό σου
Άλλος έκανε την προσευχή του ζητώντας από την Παναγία να περάσει το μάθημα στη σχολή, να βρει γκόμενα και α ναι να κερδίσει το Τζόκερ. Άλλος απλά ονειρευόταν κοιτώντας το ταβάνι. Άλλος έβαζε σε σειρά τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας για να ξενοιάσει πριν κοιμηθεί. Τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς κοιμούνται μόνο αφού έχουν ρίξει μια τελευταία ματιά στο iPhone. Λίγο instagram για κάνα δυο φωτογραφίες, λίγο facebook για τα notifications, λίγο twitter για τα mentions, ίσως κάποιο application
Μαθαίνεις την είδηση από τα social
Κάποτε μάθαινα ποιος πέθανε όταν έμπαινα στο αυτοκίνητο να πάω δουλειά. Τότε που έβαζα κάποιον σταθμό και έπαιζαν πένθιμα στον σκοπό του κάθε μεγάλου τραγουδιστή – ηθοποιού – πολιτικού που είχε αποβιώσει μέσα στη νύχτα. Τώρα αρκεί να ανοίξεις οποιαδήποτε social εφαρμογή για να κατακλυστείς από RIP, τραγούδια, μεγαλεπίβολες ατάκες, κλαυθμούς και οδυρμούς. Το ίδιο και για κάθε είδηση. Να δεις που θα βγούμε από το ευρώ και θα το μάθεις με το iPhone στο χέρι.
Βγάζεις πολύ περισσότερες φωτογραφίες
Είτε το κάνεις απλά για να κρατάς αναμνήσεις είτε για να ανεβάσεις μια φωτό στο Instagram και να μαζέψεις likes, ισχύει ότι πλέον βγάζεις φωτογραφίες αλόγιστα. Την παραμικρή μαλακία που θα κάνεις ή θα ασχοληθείς. Την επιγραφή που θα συναντήσεις, το φαγητό που τρως, το τατουάζ σου, τον σκύλο σου, μια ωραία θέα. Και παλιά φωτογράφιζες αλλά όχι τόσο πολύ. Δεν είχες στο μυαλό σου τουλάχιστον ότι βγάζεςι μια φωτογραφία για να την ανεβάσεις κάπου. Την έβγαζες για να την βγάλεις.
Μετατρέπεσαι σιγα – σιγά σε Μεγάλο Αδελφό
Where are my friends? Where is my girlfriend? Track my car. Track my phone. Με ένα GPS τα κάνεις όλα. Με όλα αυτά τα applications ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται οποιοσδήποτε σε ενδιαφέρει. Όσο υπέροχα χρήσιμο είναι όμως το να μπορείς να εντοπίσεις το κινητό σου αν στο κλέψουν, τόσο αφόρητα βαρετό και προβλέψιμο είναι το να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που είναι οι φίλοι σου ή η γκόμενά σου. Καλά για το δεύτερο δεν το συζητώ. Είναι σαν να έχεις βάλει έναν ντετέκτιβ να την κατασκοπεύει. Θες δεν θες, με άλλα λόγια, έχεις μετατραπεί σε ελεγκτή των πάντων. Μέσα από το κινητό σου.
Αυξάνεις διαρκώς την επικοινωνία σου
Τόσοι μα τόσοι τρόποι να μιλήσεις οικονομικά αν όχι δωρεάν. Γιατί να πάρεις κάποιον τηλέφωνο όταν μπορείς να κάνεις facetime. Ή να του μιλήσεις στο Skype. Ή να τσαταρετε με what’s app. Ή να δοκιμάσετε μία από τις δεκάδες άλλες εφαρμογές επικοινωνίας που υπάρχουν. Έχω βρεθεί σε σπίτι με 4 άλλους πανίβλακες σαν εμένα και μιλάγαμε σε κοινό thread στο what’s app. Έχω δει άλλους να tweetάρουν με τον διπλανό τους στο bar. Με ό,τι επικίνδυνο αυτό συνεπάγεται για την διαμόρφωση των κοινωνικών σου σχέσεων και την οικοδόμησή τους μέσα από το κινητό. Λάνθασμένο; Ίσως. Κάτι που δεν έκανες πριν 10 χρόνια; Σίγουρα.
Once you go iPhone, you never go back
Κι ας μην κάνει ρίμα. Γιατί πολύ απλά θεωρείς ότι μετά το iPhone βρίσκεται μόνο το χάος. Οκ αν έχεις περάσει από άλλο smartphone, ίσως και να μην πανικοβάλλεσαι. Αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο αν έχεις σετάρει την ζωή σου, την επικοινωνία σου και το pc σου στα πρότυπα και τις απαιτήσεις ενός iPhone, πολύ δύσκολα θα επιστρέψεις σε άλλο λειτουργικό. Όσο κι αν σε εκνευρίζει το iTunes και οι αδικαιολόγητα δαπανηρές χρονικά διεργασίες του.
Αντί επιλόγου
Κάποτε οι εταιρείες κινητής έδιναν τα iPhone σαν τις καραμέλες. Προσελκύοντας κόσμο. Κλείνοντας συμβόλαια για απεριόριστο internet. Παρέχοντάς τα ως δώρο για έναν πελάτη που θα έκλεινε συμβόλαιο 2 ετών. Και έχω πάρει και εγώ “δωρεάν” τις 2 από τις 3 συσκευές iPhone που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά.
Λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει το iPhone5 και σε μια αγορά που το θέλει αλλά δεν έχει να το πληρώσει, η στροφή σε άλλες επιλογές ίσως είναι απαραίτητη. Αλλά κάτι μου λέει ότι αυτή η σχέση εξάρτησης θα συνεχιστεί. Ακόμα κι αν χρειαστεί να βγουν ειδικά iPhon-οδάνεια. Γιατί μπορείς ο Έλληνας να πεινάει, αλλά το μυαλό του το έχει στο σκάφος, την Z4 και το iPhone.